Varsovia a blocat summitul Uniunii Europene, dupa ce Donald Tusk a fost reales sef al Consiliului European

Vineri, 10 Martie 2017, ora 08:51
13690 citiri
Varsovia a blocat summitul Uniunii Europene, dupa ce Donald Tusk a fost reales sef al Consiliului European
Foto: Hepta.ro

Varsovia a blocat joi adoptarea concluziilor summitului Uniunii Europene, dupa ce s-a opus fara succes realegerii polonezului Donald Tusk in functia de presedinte al Consiliului European, a anuntat premierul Beata Szydlo, estimand ca aceasta creeaza un "precedent periculos".

Donald Tusk, care conduce instanta ce ii reuneste pe liderii celor 28 de tari ale Uniunii Europene, a fost reales joi dupa-amiaza cu sprijinul a 27 dintre acestia, pana la sfarsitul lui noiembrie 2019, in pofida opozitiei tarii sale natale, scrie AFP.

"Nu voi accepta concluziile summitului, deci summitul nu va fi valid", a subliniat Beata Szydlo in cursul unei conferinte de presa, denuntand un "precedent periculos".

Conflictul declansat de premierul polonez nu pune sub semnul intrebarii realegerea lui Donald Tusk, pentru ca este vorba despre un act separat, votat cu majoritatea calificata.

In absenta unui consens, declaratia finala a summitului, pregatita de mai multe saptamani si referitoare la subiecte ca piata fortei de munca, migratia, apararea europeana sau cresterea economica, va putea fi publicata integral in numele presedintiei malteze a UE, potrivit premierului acestei tari, Joseph Muscat.

Polonia, al carei guvern nationalist si conservator intretine relatii tensionate cu Bruxellesul pe tema respectarii statului de drept, a creat o situatie inedita propunand un candidat alternativ la Donald Tusk, fostul sau prim-ministru liberal, care a candidat pentru al doilea mandat.

"Nominalizarile trebuie sa fie rodul unui consens si sa fie acceptabile din punctul de vedere al tarii natale. Daca aceste principii nu sunt respectate, UE va fi si mai divizata", a avertizat Beata Szydlo.

"UE traverseaza o criza (...) Suntem constienti ca lucrurile nu merg bine in UE, dar anumiti oameni politici au decis sa ignore acest lucru", a deplans ea.

"Doresc sa cooperez cu fiecare stat membru si voi face tot posibilul pentru a proteja guvernul polonez impotriva izolarii politice" la Bruxelles, a subliniat la randul sau Donald Tusk, intr-o conferinta de presa.

"Fiti atenti sa nu taiati puntile. Odata ce au fost taiate, nu le mai puteti folosi", a lansat el un avertisment la adresa Varsoviei, citand un "proverb" pe care l-a dedicat "tuturor statelor membre (...), dar astazi in special guvernului polonez".

Varsovia il acuza pe Donald Tusk de lipsa de "impartialitate"si de "neutralitate" si ii reproseaza ca s-a amestecat in dezbaterile de politica interna.

Ca reactie la realegerea lui Donald Tusk, ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a acuzat Uniunea Europeana ca se supune "dictatului Berlinului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Varsovia blocat summit, #Donald Tusk presedinte Consiliu European , #Consiliul Europei