Cum se descurca Elvetia cu pandemia? Exista acolo un lant de incredere, care poate inspira si Romania

Miercuri, 18 Martie 2020, ora 20:30

   

Cum se descurca Elvetia cu pandemia? Exista acolo un lant de incredere, care poate inspira si Romania
Pandemia care bantuie planeta creeaza probleme si in Elvetia, unde pana acum au fost infectati peste 3.000 de oameni, iar 33 de bolnavi au si decedat. Restrictii dure au fost impuse si in Tara Cantoanelor, insa localnicii par sa se descurce destul de bine cu aprovizionarea, multumita disciplinei caracteristice, dar si unui simt practic dezvoltat.

"Sunt zeci de ferme pe o raza de 10km de locuinta noastra de la care ne putem aproviziona zilnic, de la unele chiar pana la ora 21:00, cu lapte, oua, paine, legume, fructe, vin, miere, carne etc.

In afara de calitatea si gustul deosebite, de apropierea de natura, de reamintirea ca aceastea toata sunt produse sau cultivate de cineva si nu doar apar in supermarket din neant, altceva este frapant. Si anume ca toate aceste produse sunt alese, cantarite si achitate doar de catre cumparator, fara prezenta vanzatorului", povesteste pentru Ziare.com un roman stabilit in Elvetia, care ne-a trimis si imaginile prezentate in articol.


"Cu alte cuvinte, dupa ce iti calculezi cat ai de plata, pui banii in cutiuta de metal, pui produsele in sacosa si pleci. Multi se intreaba 'cum de nu se fura?', 'cum de nu dispar si produsele si cutiuta?'

Sigur ca unele ferme (cele mari) au camere de luat vederi si eventualele furturi ar fi raportate la politie. Dar fermele mici, nu au asa ceva si cu toate aceasta, marfa este achitata cu mare atentie", povesteste sursa noastra din Elvetia.


Pe langa disciplina si corectitudinea pentru care sunt renumiti elvetienii, aici mai intervine si simtul practic al comunitatii, ai carei membri au invatat sa lucreze impreuna, respectand niste reguli de bun-simt, pentru a beneficia cu totii.

"Daca fermierii sufera, daca au de pierdut din aceasta desfacere de produse, vom suferi si noi, beneficiarii roadelor muncii lor. Vom suferi daca ar angaja un vanzator (prin marirea preturilor), daca ar reduce progamul (prin limitarea timpului cand putem ajunge la ferme) sau daca ar decide sa inchida si sa vanda la supermarketuri.. Astfel ca noi, cumparatorii, facem eforturi sa ii protejam, sa le aratam ca suntem de incredere si uneori chiar rotunjim sumele in plus", ar fi o explicatie plauzibila.


"Iata cum in timp a fost creat un lant de incredere, sistem ce in astfel de vremuri de criza se dovedeste atat de util si din punct de vedere al prevenirii infectiilor de la om la om. E o lectie pe care am incredere ca am putea-o aplica si in Romania", incheie corespondentul nostru in Elvetia.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de50782 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Comentariu inadecvat
Constant
rank 5
Ceea ce descrie acest articol este adevarat. Avem din pacate un
numar prea mare de victime. Toate resursele de biotehnologie elvetienr sunt acum concentrate pentru gasirea remediilor imediate si apoi a unui vaccin. Vaccinul este mult mai dificil de realizat, virusul va avea cu siguranta mutatii.

Va invit sa cititi (in franceza si engleza) "Le microbe intelligent/The Intelligent Microbe" scris de un eminent microbiologist elvetian, prof. dr Jean-Claude Pechère in 2007. Este o carte de capatai pentru toti profesionistii de sanatate, dar usor de inteles pentru un profan. Am avut onoarea infinita sa colaborez la redactarea acestui roman-thriller biologic.

https://www.payot.ch/Detail/le_microbe_intelligent-jean_claude_pechere-9782876715035
OberstZyklon
rank 1
noi comparam
Elvetia cu Romania !? Comparam educatia cu incultura, manelismul, lichelismul, etc !?
"Sunt zeci de ferme pe o raza de 10km de locuinta noastra de la care ne putem aproviziona zilnic, de la unele chiar pana la ora 21:00, cu lapte, oua, paine, legume, fructe, vin, miere, carne etc." si la noi sint ... praf si pulbere, distruse de "alesii" alogeni de dupa lovitura de stat din 1989 ....
bynnarul
rank 1
hai sa vedem cifrele
Elvetia 3076cazuri----- 334 azi------- 33 morti------- 6 morti azi----- 15 vindecati----3028 activi cu covid---- 355 de bolnavi la un milion de locuitori
elvetia la bolnavi milion locuitori sta cel mai rau dupa italia [5911 000 000] ....cel mai rau din LUME .
azi au scos "armata" [da armata aia pe care nu o au] pe strazi .
MosGerila
rank 5
Toti elvetienii fac parte din armata de militie.
Armata elvetiana ESTE Elvetia!
Elvetia este o rascruce de drumuri in inima Europei, este normal ca ea sa aiba un numar mare de suspecti si evident, in ciuda sistemelor medicale exceptionale, avem un numar de decese! Personal, eu ma bucur ca in RO nu exista inca victime! Si nu imi face nici o placere sa denigrez eforturile guvernului de a proteja romanii!

Ce bucurie puteti avea bynnarule de a face inventarul morbid al unei tari pe care cred ca nu sunteti instare nici macar sa o aratati pe harta?
MAMULOS
rank 5
Cetateanu`cu moneda...de la pozitie rezervata
bati campii infiorator, individu'ala a avut legatura

cu microbiologia cam...ca mine!

Si apropo...a fost francez. Se numea Pecher.
Salamcusoia
rank 5
SERVICIUL SECRET de mitocanii e la munca
.
MosGerila
rank 5
Romania va putea fi Elvetia Estului, cu conditia ca la
urmatoarele doua alegeri sa VOTATI CUM TREBUIE si pe CINE TREBUIE!
Diaspora a facut toti pasii necesari ca sa puteti sa deveniti o adevarata Elvetie. Cred ca prin anii 1870, leul-aur avea aceiasi valoare ca francul elvetian 20 lei = 20 franci!!! De acolo a plecat RO. Uitati-va unde a ajuns...

10 august 2018, alegerile europarlamentare si alegerea prezidentiata au fost aportul Diasporei pentru ca romanii sa inceapa cu dreptul o noua viata!
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
gheu
rank 5
Stimate
Ar trebui sa ai un limbaj mai decent. Forumul nu-i clisura cortului de tigani. Ma intreb cum ai ajuns la acest ranking.
Vintage
rank 5
@gheu 18.03.2020, 22:58
"Ar trebui sa ai un limbaj mai decent"

Ha, ha, ha, cine vorbeste!? :)))))))))))))))))))))
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
bynnarul
rank 1
@21:27
italia 511 cazuri1 000 000 locuitori
...romania 141 000 000
...spania= 315 germania= 143...ungaria= 6 bulgaria= 13
gheu
rank 5
Stimate
Tu revzezi ce ai scris inainte de a adauga comentariul nu de alta de a te feri de Fake News.
paleaga
rank 3
Gheiule, ai de grije! Horganul genial zicea ceva
de mobilizarea rezervistilor.
Sper sa am onoarea de a te cunoaste. Abia astept sa-tzi testez abilitatzile de lunetist shef.
Mai potzi lua motzul de la 3 Km? Testam. Eu am sa fac motzul si tu ai sa-l iei in catare.
MosGerila
rank 5
@hc-ct. Ai in poze ceea ce mancam (desigur o mica parte).
Ceea ce supneti dvs. ca mancam nu face parte din meniurile noastre.
Dumneavoastra asta mancati? Va place?
Comentariu inadecvat
bynnarul
rank 1
@gheu
cifrele sunt corecte
https://www.worldometers.info/coronavirus/

.... la romania corect este 14 cazuri la 1 000 000 locuitori , greseala de ...slash!!!!
Carrandash
rank 2
elvetienii nu prea "stiti romaneste"....
http://www.tudorarghezi.eu/opere/povesti/stii_romaneste.html#.XnLs7qg3mUk

citeste si da mai departe!
MAMULOS
rank 5
Valentin Dimitriu, prietene...ce are a face
aprovizionarea fie ea si pitoreasca cu pandemia???

Conform statisticii, din nefericire NU "se dovedeste atat de util si din punct de vedere al prevenirii infectiilor de la om la om".

Teoretic ar fi trebuit sa 'mearga' dar uite ca nu!
MyTwoCents
rank 5
Cifrele care vin dinspre Elvetia ...
... nu sunt incurajatoare asa ca din ce palarie ati scos acest "lant de incredere"?...
MosGerila
rank 5
Dr Vax Pastile minte cu nerusinare. Chiar in telejurnalul de acum
o ora, a fost prezentata intreprinderea care fabrica faimoasele respiratoare. o intreprindere care are clienti pe toata planeta. In imagini, se vedeau cartoanele de ambalaj pe care erau scrise doar doua cuvinte: ITALIA/URGENT !

Ceea ce nu stie zvonistul italo-franco-ferentarist este ca Romania produce cateva piese care intra in componenta acestor aparate de mare complexitate tehnica. Ei bine, Romania nu mai exporta aceste piese in Elvetia, catre aceasta intreprindere, ceea ce face ca productia sa fie mai putin importanta. In acelasi telejurnal, presedinta Elvetiei a spus ca este in discutii avansate cu Romania si ca are sanse sa faca Romania sa colaboreze cu fair-play. Este evident ca ORICE se poate produce si aici, depinde insa de Romania sa isi onoreze contractele externe.

In rest, un lant de solidaritate este creat aici, de o maniera extraordinara. Se respecta toate consignele de confinare voluntara, desi nu este interzis, ca in Franta sau Germania, sa te deplasezi liber. Magazinele sunt aprovizionare normal, se respecta distanta intre oameni cu mare scrupulozitate, ne ajutam intre vecini si prieteni. Cred ca 90% dintre oameni lucreaza acum de acasa, pana la noi ordine din parte confederatiei sau cantonului.

In cantonul meu, sunt cateva sute de suspecti (deja in spitale) dar exista si citiva decedati! Armata a luat in mana gestiunea resurselor medicale si de de securitate. In Elvetia exista rezerve de hrana (normale) de aproximativ 3luni si jumatate. La care se adauga rezervele militare strategice de produse de lunga durata, carburanti, etc. de minim 6 luni.

Intre timp, natura NU ESTE BOLNAVA, ea produce tot ce avem nevoie, fara sa fie necesare importuri. Oamenii sunt calmi, si in fiecare seara la ora 21, toti ies din case si aplauda militarii si medicii care sunt in prima linie de protectie! Cam asa este in Elvetia acum. In plus, Confederatia va acorda minimum 8 miliarde de franci ajutor TUTUROR persoanelor sau intreprinderilor afectate de coronavirus.

Am uita sa spun ca Elvetia are inca granitele deschise si ca ORICINE vine din exterior si are nevoie ingrijire, este ingrijit ca si cum ar fi elvetian! Viata este mai importnanta decat banii. Si bani AVEM DESTUI!!!
MAMULOS
rank 5
Sunt doar niste cifre seci care dovedesc ca
nici o tara nu e 'buricu targului' cu atat mai putin Elvetia. Nu se bucura nimeni de nimic.

In ceea ce priveste Germania, habar nu ai, sa zicem

ca fara intentie, esti doar neinformat. Nu e nici o

restrictie de circulatie.
MosGerila
rank 5
@Mamulos. Aveti dreptate, am avut un lapsus
regretabil. Germania nu restrictioneaza inca circulatia cetatenilor, ca Franta si Italia!
Comentariu inadecvat
Luca Doru
rank 5
@pastile
La Giarmata, langa aeroport, exista Hamilton Central Europe S.R.L. care produce unele piese pentru aparatele de respirat produse in Elvetia; conform starii de urgenta existente in Romania exportul de medicamente si aparate medicale este interzis (cu exceptia Rep. Moldova). Cred ca astfel autoritatile romane fac o mica presiune asupra Elvetiei si a firmei Hamilton Bonaduz AG pentru a obtiune rapid necesarul de aparate; si bine fac!
Comentariu inadecvat
GoguAxinte
rank 2
La noi nu a murit nimeni
Poate și pentru că noi nu ne spălam așa de mult. Avem o imunitate mai mare pentru că trăim in jeg. Sunt curios cați minoritari romi care nu s-au bătut pe săpun și hartie igienică zilele astea vor da colțu...
memorex
rank 1
pai asa se raspandeste covidul
"toate aceste produse sunt alese, cantarite si achitate doar de catre cumparator, fara prezenta vanzatorului" pune mainile infectate si tuseste pe produse iar fraierul care urmeaza ia si boala.
MosGerila
rank 5
Am uitat sa spun celor care se bucura de raul altuia, ca ieri seara
am avut si un cutremur aici :))) Nu este primul, nici ultimul.
Puteti sa va bucurati si de asta, daca asa ati invatat in familiile voastre :(((
Sper sa nu aveti nevoie de "Corp Suisse en cas de catastrophe" ca sa va scoata de sub daramaturi...

Bucurati-va de respiratoarele elvetiene care pot salva multi romani!
PASTILE
rank 5
mosgalbeaza ai uitat sa spui de câte grade a fost cutremurul..
de 40°...45° ??? ca si eu am avut unu' aici bun rau ...
hahahah si-l cheama chivas regal de 18anivechime hahahah...si ma clatinat bine !
Salamcusoia
rank 5
Sputnik spurca situl.
.
DUTTY
rank 5
Adica in traducere:Salamcusoia incurca siteul !!!
.
Comentariu inadecvat
paleaga
rank 3
Ce a fost .... un cutremur????
Alarma falsa, a avut beherilov o eruptzie gazoasa.
Va explica Greta cum se face cu metanul ... cand erupe datorita incalzirii globale he he heeeee.
MosGerila
rank 5
Tin sa multumesc webmasterului Ziare.com de "opera" sa de asanare
a mlastinii verbale si intelectuale intretinute de cativa comentatori, al caror nume nu il mai dau. Atat vreme cat acceptati aparitia acestor indivizi si a mesajelor lor perfect anti-romanesti si lipsite de cea mai mica urma de bun simt, Ziare.com va deveni un sul de hartie igienica.

Eu nu voi mai actiona "Semnalizeaza comentariu etc."
Este de datoria dumneavoastra sa pastrati un nivel civilizat de interactiune si de a elimina "virusii" care infecteaza nu numai situl cat si cititorii sai.

A bon entendeur!
MAMULOS
rank 5
De departe cel mai bun si adevarat comentariu.
.
Avantul_Propasirea
rank 2
pangolinule, nu ai inteles despre ce este vorba
in Elvetia poti intra in orice magazin Coop sau Migros, iti umpli cosul de marfa, o scanezi singur cu un scaner mobil pe care il iei la intrare (si il lasi la iesire, nu il duci acasa ca borfasul) si platesti totul cu un card contactless si nu ai nici o treaba cu nimeni, nu te verifica nimeni. neamurilor de ciorditori nu le place acest model de civilizatie, sunt plini de ura cand aud despre asa ceva. se vede si aici... nu am vazut tzigani in Elvetia, li se face rau daca ajung pe acolo ;-)
Socialistwars
rank 5
Gangsterii de la SPUTNIK se pricep la toate.
.
paleaga
rank 3
Luazele gagauzare au evadat din ospiciul din
Tiraspol. Dar nu-i bai. Vor intra cu totzii in carantina. Ca de nu.... paradeala frate aka phushkarie!
DUTTY
rank 5
Adica TU te pricepi la toate!!!!
Se vede!!!!!
MAMULOS
rank 5
iu toching tu mi?
.
Avantul_Propasirea
rank 2
nu, era o replica pentru userul $0,2
site-ul a pus comentariul aiurea
MAMULOS
rank 5
Tare asta cu $0,2..
.
RonaldR
rank 1
:))))))
Swiseelandia salvează planeta !! :)))) Noi avem pistoale și este locul unde sa inventat smekeria ! Dar sa mor ca avem Elveții dalea in orice stat( fermele și modul de plata inclus) !!!! Totul vine la pachet , bineințeles cu celelalte cartiere .... nu ne plangem ca intelegem ca strugurii nu se coc in acelasi timp !!! Francul swiss este mare, dar ce este francul ca nu am auzit sa l folosești decat la stația de benzina in Swisse !
Carrandash
rank
elvetienii nu prea "stiti romaneste"...
".....-Ce faceti voi, frumosilor, aici? i-a intrebat tatutu pe frantuzeste.
-Ne uitam la strugurii astia copti, raspunse un copil balan.
-Nu vreti sa mancati? a intrebat tatutu.
-Nu e voie! au raspuns toti copiii, cu parere de rau.
-Cine v-a spus ca nu e voie? i-a intrebat tatutu.
Si ei raspunsera, care: "mama", care " profesorul" care "pastorul".
-Nu-i adevarat! raspunse tatutu. Pentru copii e voie orisice. Duceti-va si rupeti.
-Ne vede domnul proprietar, raspunsera copiii, care incepusera sa se bucure ca, macar cu gandul, ar fi putut sa guste din strugurii ingraditi.

-Domnule proprietare in capatul celalat al viei, zise tatutu. L-am vazut fumandu-si pipa, cand am trecut incoace Si daca va prinde, ce-o sa va faca? Daca ar sti ca voi stati aci, cu ochii la strugurii lui, el ar veni tot pe fuga si v-ar da sa va saturati.
-Proprietarul e zgarcit si ne bate.
-Voi sunteti cu totii elvetieni? a intrebat tatutu.
-Elvetieni, raspunsera copiii toti.
-Eu sunt roumain, a zis tatutu, si o sa va invat romaneste. La noi, cand copiii se uita la struguri, vine proprietarul singur si le da o poala. II baga-n vie si le zice "mancati".
-Mon Dieu! zisera copiii.
Si stii ce a facut tatutu? A pus copiii pe iarba. A scobit o groapa cu harletul lui de alpinist dedesubtul gardului ghimpat, s-a tarat pe burta pana la struguri si s-a intors cu palaria plina cu varf si au mancat toti copiii.
De bucurie, ei au tabarat pe tatutu si l-aupupat ca pe un drac, cu admiratie - si pupaturile au facut mai mult decat strugurii viei intregi.
Tatutu si-a mai intors o data capul, ca sa-i salute, dupa ce trecuse de hatisurile dealului si intrase in munte, dar copiii nu se mai uitau la el. De-a busile, ei intrau singuri in vie acum ca niste sobolani.
Si tatutu, caruia i se facuse dor de tara, a fost tare multumit ca elvetienii invatau romaneste..."
http://www.tudorarghezi.eu/opere/povesti/stii_romaneste.html#.XnLs7qg3mUk
Carrandash
rank
pai pozele astea cu ciresile sunt facute in PLINA vara!
======
"..."Iata cum in timp a fost creat un lant de incredere, sistem ce in astfel de vremuri de criza se dovedeste atat de util si din punct de vedere al prevenirii infectiilor de la om la om. E o lectie pe care am incredere ca am putea-o aplica si in Romania", incheie corespondentul nostru in Elvetia." de Valentin DimitriuMiercuri, 18 Martie 2020, ora 20:30
===========
vrea cetateanu' dimitriu valentin sa ne convinga ca acum, la mijlocul lunii martie, totul este infrunzit si iarba este verde peste tot? hai sa fim seriosi?
p.s.
conform codului ziaristului de la ziare.com, stirea trebuia confirmata din DOUA surse diferite si verificata.
vrea redactia site-ului ziare.com sa ne spuna ca chestia cu iarba verde, florile de pe-afara si frunzele verzi din copacii din poze a fost verificata si confirmata din doua surse ca asa este in elvetia in mijlocul lunii martie 2020?
pe vremurile alea minunate ale regimului de democratie populara circula un cantec original "romanesc" intitulat "E primavara in ianuarie" compus de gelu solomonescu si interpretat de luigi ionescu. repede s-a dovedit ca melodia era una originala cantata de vestitul Dean Martin si provenea din albumul muzical american intitulat "A winter romance" .
asa si cu "ziaristul" dimitriu valentin de la kkom punkkt zaire si "sursa" lui din elvetia...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor