Topul celor mai influente 28 de personalități din Europa. Polonezul Donald Tusk în frunte

Miercuri, 29 Noiembrie 2023, ora 20:40
4152 citiri
Topul celor mai influente 28 de personalități din Europa. Polonezul Donald Tusk în frunte

Publicația Politico a dezvăluit clasamentul celor mai puternici 28 de oameni din Europa. Anul trecut, cea mai influentă persoană de pe continent a fost președintele Volodimir Zelenski – o alegere demnă, având în vedere că a reușit pe parcursul anului 2023 să pună Ucraina atât pe orbita UE, cât și a NATO.

Cea mai puternică persoană din acest an încapsulează bătăliile existențiale purtate atât la propriu, cât și la figurat în jurul Europei și nu numai: în calitate de presupus viitor prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk luptă pentru progresul națiunii sale, înfruntând un adversar puternic. Și în procesul de remodelare a țării sale, el schimbă și peisajul puterii în Europa.

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, ocupă primul loc după ce a condus lupta opoziției poloneze pentru recâștigarea puterii la alegerile de luna trecută.

Publicația subliniază că victoria lui Tusk este o licărire de speranță pentru centriștii de pe tot continentul, care au privit cu disperare cum forțele populiste trec de la periferia politicii la guvernare: Giorgia Meloni la putere în Italia, prietenul lui Putin, Robert Fico, s-a întors la butoane în Slovacia, Alternativa pentru Germania este în creștere în sondaje, iar partidul de dreapta Fidesz al premierului ungar Viktor Orbán arată mai puternic ca niciodată. Și în plus islamofobul Geert Wilders s-a clasat pe primul loc în alegerile din Olanda.

„Perspectiva preluării guvernării Poloniei de către Donald Tusk aduce un oftat de ușurare și la Kiev. În timp ce Varșovia a sprijinit cu fermitate Ucraina în ultimii doi ani de război, în ultimele luni au apărut tensiuni cu privire la exportul de produse agricole ucrainene. Tusk a cerut sprijin neclintit pentru Kiev, se spune în articol de prezentare.

În același timp, Tusk va trebui să se confrunte cu aliatul PiS Andrzej Duda, președintele cu drept de veto care i-a oferit prim-ministrului în exercițiu Mateusz Morawiecki prima șansă, chiar dacă infimă, de a forma un guvern.

Restul de 27 de intrări sunt împărțite în trei categorii: cei care fac (au putere executivă), perturbatori (cei mai bine plasați să ”răstoarne jocul” în moduri neașteptate)

și visători (cei care reprezintă o idee care conduc dezbaterea).

Giorgia Meloni deschide topul celor care fac

Clasamentul oamenilor care au putere executivă deschis de premierul italian Giorgia Meloni descrisă drept „cameleonul” după ce și-a flexibilizat atitudinea față de UE, urmată de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele francez Emmanuel Macron, Andrei Yermak, șef de cabinet al președintelui Ucrainei, Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, Maros Sefcovici, comisar european slovac, Marine Le Pen, politician francez, Christine Lagarde, președinte BCE, Keir Starmer, politician britanic, președinte al Partidului Laburist.

Volodimir Zelenski, cel mai influent visător

Pe primul loc în topul „visătorilor“ se află președintele ucrainean Volodimir Zelenski descris drept „alergătorul la maraton”.

„Winston Churchill. Martin Luther King Jr. Nelson Mandela. Din când în când, apare câte un lider care schimbă cursul istoriei, nu prin forța armatei sau prin puterea economiei, ci prin puterea cuvintelor sale. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un astfel de lider”, scrie Politico.

„2024 va fi un an plin de provocări [...] Lumea este distrasă de o nouă aprindere a vechiului război din Orientul Mijlociu; ucrainenii sunt epuizați de doi ani de bătălii și se zbat să recupereze teritoriile în fața tocătorului de carne brutal a Rusiei; europenii de rând resimt o criză a costului vieții care amenință să le frâneze generozitatea față de ucrainenii care își dau viața pentru a ține la distanță forțele președintelui Vladimir Putin”, notează Politico.

Între timp, Zelenski se confruntă cu perspectiva unor alegeri în toiul războiului.

„Pentru a organiza un scrutin în timp de război, Zelenski - cu acordul parlamentului - ar trebui să modifice Constituția țării. Or, această perspectivă ridică întrebări majore cu privire la legitimitatea democratică: Majoritatea canalelor de televiziune din țară sunt puternic controlate de guvern, cenzura este foarte răspândită, milioane de ucraineni care au fugit din cauza războiului rămân în străinătate, iar zeci de mii de soldați ar vota în zonele de luptă. Și asta fără a se lua în considerare costul organizării și asigurării siguranței unui vot pe timp de război. Acestea sunt probleme uriașe, dacă nu imposibil de rezolvat - întrebarea este dacă Zelenski o poate scoate la capăt și cu ce costuri”, concluzionează Politico.

Ceilalți „visători“: Alexei Navalnîi, opozant rus, Gerald Darmanin, politician francez, Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, Mary Lou McDonald, președinte Sinn Fein, Petr Pavel, președintele Republicii Cehia, Thomas Bach, președinte al Comitetului Internațional Olimpic, Nigel Farage, politician britanic, Jenni Hermoso, fotbalistă din Spania.

Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale din Rusia, în fruntea „perturbatorilor“

La categoria perturbatorilor, primul loc este ocupat de Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale din Rusia, numită de Politico „banchera lui Putin”.

„Elvira Nabiullina este tehnocratul de top care menține în funcțiune mașina de război a președintelui rus Vladimir Putin. În deceniul în care s-a aflat la cârma Băncii Centrale a Rusiei, politicile monetare extremiste ale Nabiullinei au salvat în mod repetat rubla și au menținut economia țării pe linia de plutire. Pe parcurs, banchera lui Putin, considerată cândva o influență moderatoare, iar acum facilitatorul său tăcut, a reușit să evite efectele unor sancțiuni occidentale fără precedent menite să secătuiască visteria Kremlinului, prelungind războiul din Ucraina”, scrie Politico. Surprinzător, pe locul doi la această categorie este Charles Puigdemont, politician spaniol, susținător al independenței Cataloniei, iar premierul maghiar Viktor Orbán este abia pe locul al treilea pentru rolul său de cel care strică lucrurile pentru Bruxelles.

„Orbán ar face un joc periculos: După câte se pare, și-a pierdut partenerii de rele de la Varșovia, unde guvernul naționalist Lege și Justiție pare să fie pe punctul de a pierde puterea. Având în vedere că Polonia va fi probabil condusă în curând de fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, care s-a angajat să repare relația Varșoviei cu Bruxelles-ul, Orbán ar putea avea parte de o perioadă dificilă.

La această categorie au mai intrat în top Annalena Baerbok, ministru de Externe al Germaniei, Manferd Weber, politician german, președinte PPE, Tom van Grieken, politician belgian, susținător al independenței Flandrei, Jovita Neliupsiene, diplomat lituanian

Bidzina Ivanishvili, om de afaceri, politician georgian, Bjorn Hocke, lider AfD în landul Thuringia

Politicienii ocupă 21 de locuri în listă, care prezintă oameni dintr-o gamă variată de medii, inclusiv în climă, economie, sport și diplomație.

Printre non-politicieni se numără Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, și Jovita Neliupšienė, viitorul ambasador al UE în SUA.

Puterea în Europa, așa cum se reflectă în acest clasament, nu este echilibrată în funcție de gen (există 10 femei în listă) și nu este diversă din punct de vedere rasial: toți cei 28 de membri ai listei sunt albi. Doar doi dintre ei au sub 40 de ani: Jenni Hermoso, vedeta spaniolă de fotbal devenită o icoană feministă, și Tom Van Grieken, liderul partidului Vlaams Belang din Belgia.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Istoricul Timothy Snyder: Rusia duce două războaie în paralel, unul clasic în Ucraina și un altul invizibil, de propagandă în Europa
Istoricul Timothy Snyder: Rusia duce două războaie în paralel, unul clasic în Ucraina și un altul invizibil, de propagandă în Europa
Timothy Snyder, un renumit istoric american, avertizează că Rusia duce două războaie în paralel - unul clasic în Ucraina și un altul invizibil, de propagandă în Europa și Statele Unite,...
Ursula von der Leyen a anunțat deblocarea fondurilor europene pentru Polonia. "Sunt mulţi bani, îi vom folosi bine" VIDEO
Ursula von der Leyen a anunțat deblocarea fondurilor europene pentru Polonia. "Sunt mulţi bani, îi vom folosi bine" VIDEO
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a anunţat vineri, 23 februarie, la Varşovia deblocarea fondurilor europene pentru Polonia, ca recunoaştere a acţiunilor noului guvern...
#Europa, #clasament, #personalitati, #politico, #Donald Tusk, #Georgia Meloni, #Elvira Nabiullina , #stiri externe