Criza climatică este la porțile Europei, după cum arată inundațiile apocaliptice din nordul Italiei și seceta din Spania și Franța

Sambata, 20 Mai 2023, ora 00:09
2161 citiri
Criza climatică este la porțile Europei, după cum arată inundațiile apocaliptice din nordul Italiei și seceta din Spania și Franța
Nordul Italiei este sub ape/ FOTO: CNBC

Inundațiile din această săptămână sunt cele mai recente semne ale dezastrului meteorologic care a lovit țara. În regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei au căzut jumătate din precipitațiile medii anuale în doar 36 de ore. Râurile au ieșit din matcă și mii de hectare de teren agricol sunt sub ape. Până joi seară, aproximativ 20.000 de persoane au rămas fără adăpost, iar 13 persoane au pierdut viața din cauza inundațiilor.

Este doar cel mai recent dezastru meteorologic care a lovit țara. În urmă cu șase luni, 12 persoane au murit pe insula sudică Ischia într-o alunecare de teren declanșată de ploile torenţiale. Alți unsprezece au fost uciși în septembrie anul trecut de inundațiile fulgerătoare în regiunea centrală Marche.

În iulie anul trecut, pe fondul unui val de căldură și a celei mai grave secete din Italia din ultimele șapte decenii, o avalanșă de gheață în Alpii italieni a ucis 11 persoane.

Este prea devreme pentru ca un studiu de atribuire să determine că inundațiile din această săptămână au fost provocate de încălzirea globală cauzată de om.

Dar în întreaga Europă, pe măsură ce concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon cresc, la fel crește și vremea extremă – ani consecutivi de secetă au afectat fermierii din Spania și sudul Franței, în timp ce anul trecut au avut loc valuri de căldură fără precedent pe tot continentul.

„Schimbările climatice sunt aici și trăim consecințele. Nu este o perspectivă îndepărtată, este noua normalitate”, a declarat pentru Reuters Paola Pino d'Astore, expert la Societatea Italiană de Geologie a Mediului (SIGEA).

Geografia Italiei o face deosebit de vulnerabilă la dezastrele climatice

Experții spun că geografia Italiei o face deosebit de vulnerabilă la dezastrele climatice: geologia sa variată o face predispusă la inundații și alunecări de teren, în timp ce mările care se încălzesc rapid de fiecare parte o fac vulnerabilă la furtuni din ce în ce mai puternice, pe fondul temperaturilor în creștere.

Linia de front a crizei climatice s-a aflat până acum în sudul global, ceea ce a dus la ideea conform căruia cei mai puțin responsabili de criza climatică se confruntă cu cele mai grave efecte. Dar pentru Italia acum, și probabil în curând pentru restul Europei, inamicul este la porți.

În august anul trecut, o stație meteo din apropiere de Siracuza, pe insula de sud a Sicilia, a înregistrat 48,8 C, despre care se crede că este cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în Europa. În timp ce lumea duce o bătălie pierdută pentru a menține creșterea temperaturilor medii globale sub 1,5 C, în Italia temperaturile medii din ultimii 10 ani sunt deja cu 2,1 C mai mari decât în ​​vremurile preindustriale.

Coldiretti, o asociație de fermieri din Italia, spune că numărul de evenimente meteorologice extreme înregistrate vara trecută, inclusiv tornade, grindină uriașă și fulgere, a fost de cinci ori mai mare decât numărul înregistrat în urmă cu un deceniu. Și, la fel ca în multe părți ale lumii deja se simte impactul deteriorării climatice, iar fermierii sunt cei care suferă cel mai mult: seceta severă de anul trecut a făcut ca recoltele lor să scadă cu până la 45%.

Eveniment Quarterly Report

Shakira, acuzată iar de evaziune fiscală în Spania
Shakira, acuzată iar de evaziune fiscală în Spania
Celebra interpretă a hitului Hips don't lie (șoldurile nu mint) a fost acuzată pentru a doua oară de evaziune fiscală în Spania. Inspectorii fiscali din Barcelona îi impută 6,7 milioane de...
Spaniolii strâmbă deja din nas la adresa lui Ianis Hagi. Ce îl așteaptă pe fiul Regelui
Spaniolii strâmbă deja din nas la adresa lui Ianis Hagi. Ce îl așteaptă pe fiul Regelui
Ianis Hagi a plecat de la Glasgow Rangers la Deportivo Alaves, în tentativa de a găsi o echipă la care să joace titular. Doar că, după ce a bifat primele minute ca titular la Alaves în...
#Europa, #criza climatica, #incalzire globala, #inundatii, #Italia, #seceta, #Spania , #stiri externe