Coalitia Kukuriku a castigat alegerile in Croatia, surpriza in Slovenia

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:19
1725 citiri
Coalitia Kukuriku a castigat alegerile in Croatia, surpriza in Slovenia

Partidele Opozitiei din Croatia si din Slovenia au castigat alegerile parlamentare din cele doua foste republici iugoslave, in urma rezultatelor de duminica seara.

Coalitia de centru-stanga, Alianta pentru Schimbare sau Kukuriku, cum mai este numita, a castigat 83 dintre cele 151 de locuri din Parlament, in timp ce actualul partid majoritar, cel conservator, Uniunea Democrata Croata (UDC), si-a adjudecat 40 de locuri, potrivit Irish Times.

UDC, care a dominat scena politica a Croatiei in ultimele doua decenii, a avut de suferit in cauza problemelor financiare ale tarii si sirului de scandaluri de coruptie, care au ridicat mari semne de intrebare asupra modulului in care partidul este condus.

Ivo Sanader, care a condus UDC multi ani si a fost premierul tarii intre 2003 si 2009, este judecat pentru o mita de 10 milioane de euro, primita de la o companie producatoare de energie, din Ungaria, dar si pentru alte infractiuni. El a negat toate acuzatiile, insa.

Actualul premier al tarii, Jadranka Kosor, este si liderul UDC. Ea va fi inlocuita dupa aceste alegeri, din functia de prim-ministru, cel mai probabil succesor fiind Zoran Milanovic. In varsta de 45 de ani, acesta este seful Partidului Social Democrat, care conduce alianta Kukuriku.

"Cea mai usoara parte este sa castigi alegerile. Mult mai greu va fi sa reformam tara", a declarat Milanovic.

In Croatia, alegerile sunt cu atat mai importante cu cat, la cinci zile dupa vot, se va semna tratatul de intrare in Uniunea Europeana, lucru ce ar urma sa aiba loc la 1 iulie 2013. Peste 4,5 milioane de croati au drept de vot, dintre care 10% locuiesc in Bosnia.

Alegeri parlamentare in Croatia si Slovenia

Surpriza in Slovenia

In tara vecina, Slovenia, alegerile au fost castigate, surprinzator, de un nou partid, condus de Zoran Jankovic, primarul miliardar al capitalei tarii, Liubliana, transmite Euronews.

Pentru liderul de centru-stanga din Slovenia, greul acum incepe, el avand de infruntat o multime de provocari economice si politice. In primul rand, cele 29 de procente obtinute in urma votului inseamna ca Jankovic va fi nevoit sa caute parteneri de coalitie.

Marele invins al alegerilor este Partidul Democrat Sloven, condus de Janez Jansa, un fost prim-ministru, partid care era favorit inaintea scrutinului.

Jankovic a beneficiat de faptul este o prezenta noua in politica nationala, in timp ce Jansa a avut de suferit din cauza implicarii intr-un mare scandal de coruptie din Slovenia. Acesta a dezmintit acuzatiile, afirmand ca totul face parte dintr-o farsa orchestrata de adversarii sai politici.

Desi are o situatie mai buna decat alte state din zona euro, datoria Sloveniei s-a dublat, ajungand la 45,5 la suta din produsul intern brut, potrivit Comisiei Europene. De asemenea, trei agentii de evaluare financiara i-au redus ratingul in ultimele luni.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
ORD1
rank 5
Conservatorismul este de domeniul trecutului. lumea doreste....