O Europa care separa mai mult decat sa apropie

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Miercuri, 26 August 2015, ora 07:00
5239 citiri

O Europa care separa mai mult decat sa apropie. Acesta este idealul rusesc de azi.

Ultimele alegeri la nivel european au scos la suprafata discursuri ale urii, politici de aratare cu degetul si viziuni inguste cu obiectiv final electoral.

Formatiunile extremiste care au inceput sa exploateze viziuni restrictive legate de imigratie au fost tratate fie ca un efect pervers al sistemului national de unde au iesit, fie ca simple partide populiste care cauta sa se defineasca pe plan politic.

Recent, ni s-a confirmat faptul ca e mai mult de atat.

Rolul acestor formatiuni in crearea unor spatii de vulnerabilitate in Europa a fost certificat de faptul ca, in urma unei anchete de amploare, s-a constatat ca au existat miliarde de euro din Rusia care ar fi ajuns la aceste formatiuni extremiste in urma unei operatiuni de spalare de bani.

Printre cei care au beneficiat de banii Kremlinului ar fi Frontul National din Franta, UKIP din Marea Britanie, Jobbik din Ungaria si Zorii Aurii din Grecia.

Liderul grupului europarlamentar al liberalilor (ALDE), Guy Verhofstadt, chiar a cerut sefilor de state si de guverne din Consiliul European sa investigheze partidele europene finantate de banci rusesti, intrucat aceste partide "au o relatie bolnavicios de comoda cu presedintele rus, Vladimir Putin".

Atentia pe care a acordat-o Romania subiectului a fost destul de redusa, chiar inexistenta, avand in vedere ca aproape toate aceste partide au manifestat critici constante si o atitudine de aversiune cu privire la rolul nostru in Europa.

"Nu am probleme cu romanii. Am o problema uriasa cu Romania", declara Nigel Farage, liderul UKIP, care a obtinut victoria in urma alegerilor europene de anul trecut, cu scorul de 27,5%, centrandu-si campania impotriva imigrantilor, indeosebi cei romani si cei bulgari.

Atacurile britanicului Nigel Farage la adresa Romaniei au continuat in mod consecvent si in Parlamentul European, insistand cu subiect si predicat ca Romania si Bulgaria nu au un loc in zona euro si, mai mult, nici nu ar fi trebuit sa li se permita de la bun inceput aderarea la Uniunea Europeana. Sintetizat, politica discursiva UKIP, sustinuta in Marea Britanie sau Parlamentul European, a fost ca nu trebuie sa existe o uniune politica cu Romania si Bulgaria.

Deschiderea cu jumatati de masura fata de Romania a fost promovata si de Frontul National din Franta, partid de extrema dreapta finantat de rusi cu peste doua milioane de euro in schimbul sustinerii independentei Crimeii. Tot anul trecut, in contextul liberalizarii pietii muncii, partidul de extrema dreapta francez Frontul National a calificat drept "aberatie" aceasta deschidere fata de romani si bulgari. Pentru Partidul lui Marine le Pen, accesul romanilor pe piata muncii din Franta va consolida mai mult concurenta neloiala deja existenta.

Un ultim exemplu de partid finantat de Rusia, cu un discurs convenabil de agresiv cu privire la stabilitatea Romaniei, este Jobbik din Ungaria. Cativa membri ai acestui partid au primit chiar interdictie in Romania, dispusa, conform MAI, pentru ca "aceste structuri erau implicate in activitati de natura nationalist-extremista, ce constituiau riscuri la adresa ordinii publice si a securitatii nationale a Romaniei".

Sarcina electorala a Jobbik in Romania era de a pune maghiarii din Transilvania in mijlocul unei lupte abuzive pentru a crea tensiuni interne.

Mai mult sau mai putin justificat, chiar zilele acestea, un parlamentar din cadrul formatiunii nationaliste Jobbik a decis sa considere motivat planul de construire a unui gard la frontiera dintre Ungaria si Romania in contextul valului de imigranti din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Nu e nici o noutate ca Rusia investeste in vulnerabilitatea Europei. Nici o noutate ca razboiul de azi este de noua generatie. Fie ca acum este la intensitate scazuta, Romania nu trebuie sa neglijeze potentialul destabilizator al Rusiei.

Din discursurile si atitudinea acestor partide extremiste fata de Romania, putem deduce clar intentiile Kremlinului. Rusia vrea o Romanie stinghera si neintegrata in Europa. O Romanie izolata si vulnerabila; iar vulnerabilitatea este creata prin consolidarea clivajelor, a distantelor si a fisurilor din societate.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte al Partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 5 februarie, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei. Întrebat la Antena 3 cu ce candidat merge...
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, 5 februarie, că nu vede posibil scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îl numească premier la rotativa din luna mai....