Ziare.com

Probleme in Cehia: Noul Guvern a pierdut votul de incredere, urmeaza anticipatele?

de Alexandra Sandru
Joi, 08 August 2013, ora 16:22

   

Probleme in Cehia: Noul Guvern a pierdut votul de incredere, urmeaza anticipatele?
Noul Guvern ceh a pierdut un vot de incredere in Parlament, astfel incat este foarte posibil ca tara sa aiba parte de alegeri anticipate, inainte de finalul anului 2013.

In luna iulie, presedintele Milos Zeman si-a numit un aliat apropiat, Jiri Rusnok, in functia de prim-ministru in ciuda opozitiei din partea principalelor partide politice. Cu toate acestea, premierul a pierdut miercuri votul de incredere, cu 93 la 100, informeaza BBC.

Predecesorul sau, Petr Necas, si-a dat demisia in luna iunie, dupa ce un consilier a fost acuzat de mita si abuz de putere.

De aemenea, doi fosti parlamentari, un fost ministru, dar si actualul si fostul sef al serviciului de informatii militare au fost retinuti in cea mai mare investigatie anti-comunista din tara, de la caderea comunismului.

Criticii lui Zeman l-au acuzat pe acesta ca a acaparat puterea, atunci cand si-a numit consilierul economic in fruntea Guvernului, dupa care a investit un Guvern tehnocrat de experti, pe 10 iulie.

Partidele de centru dreapta, care l-au sustinut pe Necas, au pretins ca au dreptul de a forma un Guvern deoarece au avut o majoritate de 101 locuri dintre cele 200 ale Camerei Deputatilor din Cehia. In acest sens, au propus pe presedintele Camerei, Miroslava Nemcova, pentru functia de premier.

Rusnok a reusit sa castige sustinerea partidelor de stanga, inaintea motiunii de incredere de miercuri, care trebuia sa aiba loc in termen de 30 de zile de la investirea cabinetului, insa a pierdut dupa o dezbatere de noua ore.

Inaintea votului, Zeman a spus ca l-ar tine in functie pe Rusnok alte cateva saptamani, chiar daca ar fi pierdut. Prim-ministrul a spus ca va demisiona, insa va continua ca interimar pana cand va fi format un nou Guvern sau vor fi organizate alegeri.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 732 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor