Schimbare de lider: Stanga incepe sa se ridice in Europa

Duminica, 13 Mai 2012, ora 14:34
4372 citiri
Schimbare de lider: Stanga incepe sa se ridice in Europa
Foto: apollospaeks.blogtownhall.com

Alegerile din ultima perioada din Europa, care au culminat cu victoria noului presedinte al Frantei, socialistul Francois Hollande, sau cu succesul extremei stanga in Grecia arata ca, pe continent, stanga incepe sa se ridice din nou, dupa ani la rand de conducere de centru-dreapta.

Europa vireaza la stanga, ceea ce ingrijoreaza pietele, noteaza EUobserver.com, care scrie ca, cu un presedinte socialist in Franta si cu un impuls puternic in Grecia pentru renegocierea termenilor imprumuturilor salvatoare, intentiile Germaniei referitoare la disciplina bugetara in Europa ar putea fi nevoite sa se inmoaie.

Moneda euro a coborat, luni dimineata, pe pietele din Asia, dupa alegerile din Franta si Grecia si infrangerea partidelor de la putere. Astfel, la Tokio, euro era cotat la 1,3004 dolari fata de 1,3082 dolari, vineri seara, pe 4 mai, la New York.

Franta: Francois Hollande sau noua viziune de combatere a crizei economice

In Franta, Francois Hollande a facut apel in campania prezidentiala la concentrarea pe masuri de stimulare a cresterii, in locul adancirii in recensiune prin taieri bugetare.

Victoria candidatului socialist a dat startul unei schimbari de amploare in intreaga Europa, consolidand ascensiunea formatiunilor politice de stanga si lansand, odata cu schimbarea conducerii, o noua viziune pentru combaterea crizei economice, financiare sau sociale.

Victoria lui Hollande sau revansa populatiei in fata austeritatii

Hollande isi dorea si renegocierea tratatului fiscal european, lucru demontat de cancelarul german, Angela Merkel, care a declarat ca nu este dispusa sa negocieze pactul fiscal privind disciplina bugetara, respingand totodata masurile populare si anti-austeritate care ar putea duce la cresterea nivelului datoriei.

Grecia: Victoria extremei stanga, lupte pentru crearea unui nou guvern

In Grecia, partidele care sunt pentru masurile de austeritate au fost invinse in alegeri, dupa ce electoratul a pedepsit coalitia de guvernare, formata din socialistii PASOK si conservatorii Noua Democratie, partidele care au sustinut noul plan de salvare al economiei tarii.

Stanga radicala din Grecia, SYRIZA, a ocupat in mod suprinzator locul doi in alegerile din 6 mai. Acest rezultat inseamna ca, daca PASOK si Noua Democratie nu resesc sa formeze guvernul, SYRIZA va avea optiunea de a incerca formarea cabinetului.

Alegeri in Grecia: Electoratul rasplateste extrema stanga si neonazistii

Esecul in negocierile de vineri pentru acordul cu privire la numirea unui nou guvern au dus Grecia si mai aproape de alegerile anticipate. Extrema stanga conduce in sondaje si are ca principal obiectiv renuntarea la planul de salvare care a ajutat tara sa scape de la faliment si care a dus la o austeritate severa.

Stanga radicala doreste anularea completa a programului de austeritate, ceea ca i-a adus numarul surprinzator de mare din partea electorilor greci, care nu de putine ori au spus ca au ajuns la capatul puterilor. In schimb, analistii politici cred ca Grecia a intrat acum si pe drumul crizei politice, dupa cea economica, urmarea putand fi iesirea tarii din zona euro.

Germania si Italia: Stanga este castigatoare in alegeri

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Crestin Democrata, a inregistrat o infrangere in alegerile din statul Schleswig-Holstein, din nordul Germaniei, pe 6 mai. Principalii castigatori au fost socialistii.

UCD, partidul de guvernamant al Angelai Merkel, a reusit sa obtina doar 31% la alegerile generale din statul Schleswig-Holstein, cel mai mic procent obtinut in acea regiune, in ultimii 50 de ani.

Infrangere in alegeri pentru partidul lui Merkel

Partenerii de coalitie ai UCD, Democratii Liberi, au scazut la 8%. In schimb, Partidul Social Democrat din Germania, SDP, a terminat alegerile imediat in spatele partidului lui Merkel, cu aproximtiv 30% din voturile exprimate. Social democratii urmeaza sa formeze o coalitie, insa cu Verzii si cu un partid care reprezinta minoritatea daneza a Germaniei.

In plus, sondajele arata ca social democratii sunt asteptati sa castige si alegerile din 13 mai, din North Rhine-Westphalia, cel mai populat stat german, cu 18 milioane de locuitori, incheind astfel o saptamana de stiri rele pentru cancelarul Angela Merkel.

In aceste conditii, se alimenteaza discutiile ca un reprezentant al stangii germane ar putea-o inlocui pe Merkel, in 2013, dupa opt ani si doua mandate consecutive. In plus, tot mai multi europeni se pozitioneaza impotriva cancelarului german si a planurilor sale de a strange cureaua si de reforma pietele pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro.

In Italia, partidul de centru-stanga si cele de protest au fost marile invingatoare ale alegerilor locale din 6 mai, in mijlocul nemultumirilor generale fata de masurile de austeritate ale Guvernului.

Astfel, Partidul Democrat, de centru-stanga, care este parte a coalitiei prim-ministrului Mario Monti, a iesit intarit din alegerile locale, potrivit BBC.

Totodata, partidul de centru-dreapta al fostului premier Silvio Berlusconi, Poporul Libertatii, s-a descurcat mai degraba dezamagitor, esec scuzat prin "greselile facute cu candidatii promovati", in timp ce partidul de protest al comedianului Beppe Grillo a fost una dintre surprize.

Socalistii se ridica la putere si in Slovacia si Romania

In Slovacia, alegerile parlamentare din 10 martie au fost castigate categoric de socialistii lui Robert Fico, cel care ocupa functia de prim-ministru al tarii, incepand cu luna aprilie. Socialistii au obtinut astfel o majoritate absoluta, ocupand 83 dintre cele 150 de locuri ale Parlamentului. Fico a mai fost premier intre 2006 si 2010 si a inlocuit-o in martie pe Iveta Radicova, reprezentanta democratilor.

Nu in ultimul rand, in Romania, Uniunea Social Liberala a reusit sa formeze un nou guvern, dupa ce motiunea de cenzura impotriva fostului premier Mihai Razvan Ungureanu a fost votata pe 27 aprilie. Astfel, noul prim-ministru, social democratul Victor Ponta, a promis o serie de masuri anti-austeritate, precum reintregirea salariilor, rambursarea catre pensionari a CASS calculat gresit, dar si o amnistie fiscala pentru 300.000 de bugetari. Victor Ponta, presedintele PSD, este coleg cu noul persedinte socialist al Frantei, Francois Hollande, in Partidul Socialistilor Europeni.

O analiza interesanta a fost publicata pe blogul Super Economy, in noiembrie 2010, adica in urma cu un an si jumatate.

Atunci se nota ca, pe masura ce America se indreapta catre stanga, Europa pare ca apuca pe drumul opus, dupa ce partidele social democrate pierdusera din dominatie. Aceasta se intampla la circa doi ani de la izbucnirea crizei economice.

Astfel, daca in 2000, formatiunile de centru-dreapta contolau tarile in care locuiau 16% din populatia Europei Centrale si de Vest, in 2010 dreapta detinea puterea in tari care constituiau 83% din populatie - o Europa total diferita. De atunci insa, schimbari au avut loc in Franta, Italia, in tari din centrul si estul Europei si s-ar putea produce si in Germania. Numai in Spania guvernul socialist al lui Zapatero a fost inlocuit cu cel de dreapta al lui Mariano Rajoy.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#stanga putere Europa, #politica Europa, #socialism putere Europa, #Francois Hollande victorie Franta, #extrema stanga victorie Grecia, #masuri austeritate Europa , #Europa politica