Apa, motivul izbucnirii unui război în Europa. „În ciuda ploilor situația nu s-a îmbunătățit, ci e și mai rău”

Vineri, 28 Aprilie 2023, ora 23:31
5383 citiri
Apa, motivul izbucnirii unui război în Europa. „În ciuda ploilor situația nu s-a îmbunătățit, ci e și mai rău”

E doar primăvară, iar Europa se usucă. Un rezervor cheie de apă care deservește milioane de catalani se diminuează. Un conflict asupra apei a declanșat ciocniri în Franța, unde mai multe sate nu mai pot furniza locuitorilor lor apă la robinet. Iar cel mai mare râu al Italiei este deja la fel de scăzut ca în iunie anul trecut.

Mai mult de un sfert din continent se confruntă cu secetă din aprilie, iar multe țări se pregătesc pentru o repetare – sau mai rău – a verii uscate de anul trecut, scrie politico.eu.

Un studiu care utilizează date satelitare a confirmat la începutul acestui an că Europa suferă de secetă gravă din 2018. Creșterea temperaturilor îngreunează recuperarea din acest deficit, lăsând continentul blocat într-un ciclu periculos în care apa devine din ce în ce mai precară.

„Acum câțiva ani aș fi spus că avem suficientă apă în Europa”, a spus Torsten Mayer-Gürr, autorul principal al studiului. „Acum se pare că ne-am putea confrunta cu probleme.”

În timp ce condițiile umede din următoarele săptămâni ar putea reface suprafața solului și ar putea ajuta agricultura, chiar și o primăvară ploioasă nu poate remedia deficitul de apă subterană din Europa, avertizează experții.

Cu vara aproape, guvernele se străduiesc acum să abordeze atât penuria actuală, cât și cea viitoare – gestionând în același timp tensiunile care decurg din creșterea concurenței pe apă.

Seceta, a declarat săptămâna trecută prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez, „va fi una dintre dezbaterile politice și teritoriale centrale ale țării noastre în următorii ani”.

Seceta de iarnă

Seceta istorică de anul trecut a epuizat rezervoarele de suprafață și subterane ale Europei.

Iarna trebuia să mai remedieze problema. Dar multe dintre regiunile cele mai afectate ale continentului au avut parte de puține ploaie sau zăpadă.

Franța, unde nu a mai plouat de mai mult de 30 de zile consecutive în ianuarie și februarie, a cunoscut cea mai uscată iarnă din ultimii 60 de ani.

Fundația de cercetare CIMA din Italia a constatat o reducere cu 64% a zăpezii până la jumătatea lunii aprilie. Râul Po are un debit de apă la fel de jos ca vara trecută; Lacul Garda este deja la mai puțin de jumătate din nivelul său mediu.

Un raport al asociației fermierilor spanioli COAG a afirmat că unele cereale nu se vor face în acest an în patru regiuni; un meteorolog a declarat pentru El País că trebuie „spună la revedere aproape întregii recolte de măsline”.

Apa din râul Sau de la nord de Barcelona a scăzut atât de mult încât autoritățile au decis să transfere peștii pentru a evita ca aceștia să moară și să contamineze sursa de apă a regiunii. În toată Catalonia, rezervele de apă se ridică la doar 27 la sută - în aprilie. Spania se confruntă cu un val de căldură timpuriu.

Potrivit ministrului tranziției ecologice Teresa Ribera, disponibilitatea apei în Spania, la fel ca în Franța, ar putea scădea cu până la 40% până în 2050.

Precipitațiile de iarnă sunt cruciale în special pentru țările mediteraneene, a spus Fred Hattermann, un hidrolog la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic.

Având în vedere precipitațiile slabe din acest an și stratul subțire de zăpadă alpin, „dacă nu sunt prea multe precipitații acum... atunci o secetă este iminentă”, a adăugat el.

Cu toate acestea, orice ploaie de primăvară ar servi doar la atenuarea stresului de apă în această vară.

Pentru ca Europa să iasă din cercul vicios de a începe fiecare an cu un deficit major de apă subterană, „avem nevoie de aproape un deceniu cu precipitații consistente”, a avertizat Hattermann, citat de politico.eu.

Rolul schimbărilor climatice

Prezicerea precipitațiilor pe perioade atât de lungi este dificilă, mai ales cu schimbările climatice care modifică tiparele de precipitații. Dar chiar dacă nivelurile precipitațiilor rămân aceleași, schimbările climatice vor reduce disponibilitatea apei în zonele Europei.

Seceta este un fenomen complex și mulți factori, cum ar fi gestionarea defectuoasă a apei sau consumul excesiv, pot juca un rol. Cu toate acestea, creșterea temperaturilor va pune cu siguranță o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu apă a Europei.

Există trei moduri prin care încălzirea globală face continentul mai uscat, a spus Hattermann. În primul rând, cu cât temperaturile cresc mai mult, cu atât se va evapora mai multă apă.

„Numai asta o face mai uscată”, a spus el. „Practic, ar trebui să avem o creștere constantă a precipitațiilor pentru a compensa creșterea evaporării.”

În al doilea rând, schimbările climatice slăbesc curentul de jet european, ceea ce înseamnă că sistemele de presiune a aerului se pot bloca, creând perioade lungi de condiții calde și uscate - așa cum s-a întâmplat anul trecut - sau precipitații abundente prelungite, așa cum a fost cazul în timpul inundațiilor mortale din 2021.

Și, în cele din urmă, ghețarii și stratul de zăpadă din Europa se micșorează rapid datorită creșterii temperaturilor - privând râurile importante precum Rinul, Dunărea, Ronul sau Po de aprovizionare vitală.

Anul acesta, contribuția apei de topire în râurile din Europa „va fi într-adevăr mult mai mică decât de obicei”, a declarat Andrea Toreti, cercetător la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

În această vară, Spania, sudul Portugaliei, Italia și Franța par deosebit de vulnerabile, potrivit lui Toreti.

„Dar Polonia și alte regiuni precum Bulgaria, România, Grecia sunt condiții de avertizare pentru secetă”, a spus el. Observatorul European al Secetei indică, de asemenea, stres hidric în țările nordice.

Brandenburg, un punct fierbinte al secetei din Germania, a cunoscut ploi peste medie în ultimele luni – și totuși nivelurile apelor subterane sunt mai scăzute decât anul trecut, a remarcat Hattermann.

„În ciuda ploilor situația nu s-a îmbunătățit, ci e și mai rău”, a spus el.

Războaie pentru apă

Între timp, gestionarea apei – și a decide cine are acces la ea – se transformă într-o problemă politică pe tot continentul.

Vara trecută, au fost impuse restricții de utilizare a apei în Marea Britanie, Franța, Spania și Italia, ridicând semne de întrebare cu privire la prioritizarea utilizării apei pentru infrastructura turistică, marile instalații industriale și agricultură.

Unele municipalități se confruntă deja cu noi restricții – în altele, acestea nu au fost niciodată ridicate . Catalonia a impus recent limite, inclusiv o reducere obligatorie de 40% a consumului de apă pentru agricultură.

În sudul Germaniei, disputele legale cu privire la apă s-au dublat în ultimele două decenii. Și în Franța, tensiunile dintre ecologiști și fermieri cu privire la construcția rezervoarelor de apă luna trecută au declanșat ciocniri violente.

Rezervoarele sunt menite să ajute fermierii să se confrunte cu condiții mai uscate vara prin pomparea apei subterane în timpul iernii, care poate fi apoi folosită pentru irigare vara, dar grupurile ecologice spun că sectorul ar trebui să ia măsuri pentru a reduce utilizarea apei.

Marine Tondelier, șeful Partidului Verzilor din Franța, a numit rezervoarele „nedrepte” și „o însuşire și privatizare a resursei de apă de către câţiva în detrimentul majorităţii”.

În regiunea Andaluzia a Spaniei, planurile Partidului Popular de centru-dreapta, de guvernământ și Vox, de extremă-dreapta, de a spori irigațiile în apropierea zonelor umede Doñana protejate de UNESCO au stârnit indignare în rândul ecologistilor și a partidelor de opoziție.

La începutul acestei luni, Maribel Mora, din partidul de extremă stânga Podemos, a turnat o ceașcă de nisip pe scaunul de parlamentar al premierului Andaluziei, argumentând că Doñana va arăta „ca un deșert” dacă controversatul proiect de lege va fi adoptat.

„Oamenii simt asta”, a spus Hattermann. „Bătălia în jurul distribuției este deja puțin în curs.”

Proiectul pentru salvarea copiilor din ghearele mafiei italiene se extinde în teritoriul Cosa Nostra și Camorra
Proiectul pentru salvarea copiilor din ghearele mafiei italiene se extinde în teritoriul Cosa Nostra și Camorra
Italia a anunţat marţi, 26 martie, extinderea la Sicilia şi la regiunea Napoli a unui program menit să împiedice copiii aflaţi în situaţii de risc să calce pe urmele părinţilor lor...
Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Selecţionerul Spaniei, Luis de la Fuente, a declarat că i-a fost ruşine atunci când a auzit fluierături din tribunele arenei Santiago Bernabeu, marţi seară, în timpul meciului amical cu...
#Europa, #seceta, #caldura, #Spania, #Italia, #efecte, #schimbari climatice , #stiri externe