Lipsa de specialiști ar putea limita angajamentul Europei față de securitatea cibernetică

Joi, 09 Iunie 2022, ora 23:09
2002 citiri
Lipsa de specialiști ar putea limita angajamentul Europei față de securitatea cibernetică

Experții în securitate cibernetică cer ca deficitul de profesioniști, în special în domeniul securității cibernetice, să devină o prioritate. Amenințările la adresa întreprinderilor nu au fost niciodată mai mari, UE încercând să se înarmeze în fața acestui flagel.

Pericolul penuriei de specialişti tehnici este mare în Uniunea Europeană. Potrivit unui studiu recent al firmei de consultanță Wavestone, numai în Franța există peste 15.000 de posturi vacante pentru experți în securitate cibernetică.

„Această problemă de personal ne va limita în următorii ani”, a declarat Guillaume Poupard, șeful agenției de securitate cibernetică a Franței (ANSSI), la Forumul Internațional de Securitate Cibernetică (FIC) care a avut loc la Lille în această săptămână.

Această preocupare este împărtășită de mulți experți în securitate cibernetică.

„Parcă ar fi incendii, dar nu mai sunt pompieri”, a declarat Michel Van Den Berghe, președintele Cyber Campus din Paris, pentru EURACTIV.de.

În septembrie 2021, Comisia UE a propus „calea către deceniul digital” pentru a remedia această deficiență.

Această inițiativă își propune să asigure, printre alte obiective digitale, că UE va avea 20 de milioane de lucrători TIC până în 2030. Comisia competentă a Parlamentului UE și-a adoptat poziția cu privire la această strategie pe 17 mai.

„Putem extinde piața unică digitală pentru accesul afacerilor. Dar dacă nu avem oamenii potriviți, nimic din toate acestea nu se va întâmpla”, a declarat vicepreședintele Comisiei UE, Margrethe Vestager.

Potrivit unui studiu al startup-ului francez ANOZR WAY, specializat în analiza datelor legate de riscurile cibernetice, numărul lor de victime ale atacurilor ransomware a crescut cu 138% de la începutul anului comparativ cu anul 2021 în ansamblu.

Pentru a prinde din urmă și a anticipa amenințările care se așteaptă să crească în viitor, experții consideră că stimularea carierei în domeniul securității cibernetice este o prioritate.

„Cred că este foarte important să transmitem că abilitățile digitale sunt mult mai mult decât vechea noțiune a unui tip într-un tricou negru într-un subsol cu multă Coca-Cola”, a spus Vestager. Este vorba și de promovarea marii diversități a profesiilor.

„Este nevoie de mult mai mult talent decât doar a putea programa. Au nevoie de oameni de vânzări, au nevoie de marketing, au nevoie de oameni care lucrează pentru a schimba cultura organizațională și uneori modele de afaceri”, a subliniat Vesteger.

Deoarece securitatea cibernetică evoluează constant, educația continuă este deosebit de importantă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
#Europa, #specialisti, #securitate cibernetica, #abilitati digitale , #Viitorul Europei