Liderii europeni trebuie să adopte o poziție mai dură față de SUA și China, arată o analiză Financial Times

Marti, 14 Mai 2024, ora 20:46
1344 citiri
Liderii europeni trebuie să adopte o poziție mai dură față de SUA și China, arată o analiză Financial Times
Întâlnire la Parin între președintele Emmanuel Macron, Xi Jinping și Ursula von der Leyen/ FOTO: NBC News

Când Xi Jinping a venit la Paris pentru o vizită bilaterală în urmă cu cinci ani, Emmanuel Macron i-a invitat pe Angela Merkel, pe atunci cancelar german, și pe Jean-Claude Juncker, pe atunci președinte al Comisiei Europene, să i se alăture pentru discuții. S-au întâlnit cu liderul chinez ca echipă europeană.

Macron l-a găzduit din nou pe Xi Jinping săptămâna trecută, dar de data aceasta singurul german de la masa negocierilor a fost succesoarea lui Juncker, Ursula von der Leyen. Cancelarul Olaf Scholz a decis să stea departe.

A fost regretabil. Absența lui Scholz de pe Champs-Elysées a atenuat mesajul despre „capacitatea în exces” a Chinei care inundă piețele europene, transmis cu o vigoare reînnoită de Ursula von der Leyen și de președintele francez. De asemenea, a arătat cât de dificil este pentru unii lideri occidentali să înțeleagă schimbările profunde cauzate de Covid-19 și invazia pe scară largă a Ucrainei. Până în 2022, Franța și Germania au urmat aceeași politică de mulțumire față de Rusia. Cu toate acestea, lecțiile pe care liderii lor le-au învățat acum din aceste greșeli sunt diferite, relatează Financial Times.

Germania nu a învățat lecția cu Rusia

Răspunsul imediat al Berlinului la atacul Moscovei asupra Ucrainei din februarie 2022, reflectat în discursul îndrăzneț al cancelarului - Zeitenwende, care marchează „o nouă eră”, a fost lăudat pe bună dreptate. Germania a investit atât de mult în relațiile sale cu Rusia încât nu se putea prevedea decât o întrerupere completă, deși dureroasă, dar posibilă.

Pe parcursul anului, Germania a scăpat de dependența sa nesănătoasă de gazul rusesc. A apărut întrebarea: va urma cea mai mare economie a UE aceeași logică în relațiile cu China?

Experiența cu Scholz arată contrariul. În timp ce UE și-a consolidat poziția față de China, cancelarul a ales o abordare independentă. Luna trecută, el nu și-a informat colegii din Consiliul European cu privire la a doua sa călătorie în China, când s-au întâlnit la Bruxelles a doua zi după întoarcerea sa.

Această viziune nu ia în considerare o altă schimbare structurală care are loc în economia mondială. Într-un raport publicat cu câteva zile înainte de călătoria lui Scholz în China, asigurătorul german Allianz a avertizat că Germania și China trec „de la complementaritate la substituție” și că unele companii chineze sunt celor germane.

Acestea sunt schimbările pe care Macron le-a avut în vedere când, în maniera sa dramatică obișnuită, a declarat în discursul său de luna trecută că UE se află în pericol „de moarte”. Asemenea lui Scholz și Merkel, liderul francez a crezut de mult că interacțiunea cu Vladimir Putin este ceea ce trebuie făcut, până când evenimentele l-au forțat să înfrunte realitatea. Astăzi, el declară necesitatea unor schimbări mai radicale pe toate fronturile.

„Este mai ușor pentru Franța să adopte o atitudine mai dură față de China, deoarece companiile sale au o prezență mai mică acolo decât companiile germane. Dar atitudinea lui Macron față de China și Rusia, care este foarte în concordanță cu opiniile actuale ale Comisiei Europene, provine din aceeași filozofie: lumea s-a schimbat, mai ales în rău, iar Europa trebuie să fie mult mai hotărâtă să contracareze aceste tendințe negative”, crede Financial Times.

Aceste tendințe includ două mari puteri, China și Statele Unite, care „nu mai respectă regulile” comerțului internațional. Europa trebuie să se apere și să gândească strategic.

Quarterly Report - Editia 4

China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și...
Natura s-a dezlănțuit în Europa. Mai multe regiuni din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda, afectate de inundaţii, după ploile torențiale
Natura s-a dezlănțuit în Europa. Mai multe regiuni din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda, afectate de inundaţii, după ploile torențiale
Mai multe regiuni din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda au fost afectate sâmbătă, 18 mai, de inundaţii. Pagubele se anunţă deja considerabile în unele locuri. Cancelarul german Olaf...
#Europa, #UE, #China, #SUA, #Germania, #Franta, #Xi Jinping, #Emmanuel Macron, #Olaf Scholz , #China