"Ghidul idiotului" despre referendumul pentru independenta Scotiei

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 07:07
6136 citiri
"Ghidul idiotului" despre referendumul pentru independenta Scotiei

18 septembrie este data la care scotienii merg la referendum pentru a decide soarta tarii lor: daca vor sau nu independenta de Marea Britanie. Desi pare simplu, subiectul este unul complicat, care are multe implicatii si dateaza de sute de ani.

Relatia dintre Scotia si Regatul Unit dateaza de peste 300 de ani, cand, pe 1 mai 1707, s-a format Regatul Marii Britanii.

Despartirea este un lucru greu de facut si de inteles, scrie site-ul Stuff.co.nz, care a pregatit un "ghid al idiotului" pe tema referendumului de independenta al Scotiei.

Scotia independenta - cat ar afecta economic Romania si UE

Care este situatia din Scotia, in prezent?

In anul 1707, regatele Scotiei si Angliei s-au unit, insa Scotia are propriul sistem legal si educational, iar din anul 1999 are si propriul Parlament. Acest lucru inseamna ca are puteri proprii, insa apararea, imigratia sau fiscalitatea sunt controlate de Parlamentul Marii Britanii - Westminster.

Care este diferenta dintre Marea Britanie si Regatul Unit?

Marea Britanie se refera la insula care contine Anglia, Tara Galilor si Scotia, in timp ce Regatul Unit contine, pe langa Marea Britanie, si Irlanda de Nord. Astfel, Scotia este parte a Marii Britanii, care este parte a Regatului Unit.

Pretul independentei Scotiei: Trebuie sa readere la UE

Cine a demarat intregul subiect al referendumului?

In anul 2011, Partidul National Scotian, al carui scop principal este independenta, a obtinut o majoritate covarsitoare la alegerile guvernamentale scotiene, lucru care a fost vazut drept o cerere pentru referendumul de independenta, lucru convenit in anul 2012 de guvernele Regatului Unit si Scotiei. Istoria independentei scotiene merge insa cateva secole in urma, sursa citata facand referire chiar si la filmul "Braveheart", cu Mel Gibson.

Viitorul Scotiei, greu de ghicit: Cum arata sondajele cu o saptamana inainte de votul pentru independenta

Cine sunt principalii jucatori?

Pentru tabara pro-independenta exista miscarea Yes Scotland, in timp ce opozantii independentei reprezinta "Better Together". Printre adeptii primilor se numara si Partidul National Scotian si liderul sau, Alex Salmond, care este si prim-ministru al Scotiei.

De partea cealalta, politicianul Partidului Laburist Scotian, Alistair Darling, si prim-ministrul britanic David Cameron reprezinta pe cei care se opun independentei Scotiei.

In cele din urma, regina Elisabeta a II-a, care ar trebui sa fie neutra, i-ar fi avertizat pe scotieni "sa se gandeasca cu atentie" la viitorul lor. Familia regala se ingrijoreaza cu privire la ce ar putea insemna independenta Scotiei pentru viitorul sau.

Exista 4,29 de milioane de scotieni inscrisi pentru a vota la referendum, unde isi pot exercita optiunea toti alegatorii cu varste de peste 16 ani. Cu 97 la suta din populatia adulta care s-a inregistrat sa participe la referendum, acesta reprezinta cel mai mare electorat pe care l-a avut vreodata tara.

Mars impresionant cu 12.000 de persoane, in Scotia: "Istoria ne este luata. Ce le vom spune nepotilor?"

Cine si ce vrea?

Sustinatorii independentei spun ca Scotia are nevoie de o schimbare dupa 300 de ani, precizand ca tara isi poate administra singura afacerile mai bine decat o poate face guvernul britanic. In schimb, tabara antiindependenta sustine ca o iesire din Regatul Unit ar ruina economia scotiana. Ei afirma ca Regatul Unit a fost una dintre cele mai de succes uniuni, asa incat de ce sa repari ceva ce nu s-a stricat?

Ce se intampla daca rezultatul referendumului va fi "Da"?

Regatul Unit si Scotia au covenit impreuna sa recunoasca rezultatul referendumului, declarand ca zi a independentei 24 martie 2016 - data limita pentru toate negocierile si deciziile majore ce implica cele doua noi tari. Partidul National Scotian vrea insa ca Scotia sa ramana membru al ONU, UE si al NATO, ceea ce opozantii sai sustin ca nu este sigur ca se va intampla.

In plus, guvernul scotian vrea sa pastreze lira sterlina drept moneda oficiala, pentru a arata stabilitate. Orice s-ar intampla, ambele parti au convenit insa ca regina sa fie si regina a Scotiei.

Ce se intampla daca rezultatul referendumului va fi "Nu"?

Alex Salmond sustine ca sansa independentei este "una intr-o generatie" si ca nu va organiza un alt referendum daca scotienii aleg sa ramana parte a Regatului Unit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#ghid referendum independenta Scotia, #vot independenta Scotia, #vot referendum Scotia , #Scotia