Independenta Scotiei se decide azi: Pro si contra, de la petrol la regina

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 08:38
8154 citiri
Independenta Scotiei se decide azi: Pro si contra, de la petrol la regina
Foto: one-europe.info

Referendumul pentru independenta Scotiei are loc joi, iar cele doua tabere aflate umar la umar in sondaje au dezbatut pe ultima suta de metri o sumedenie de subiecte fierbinti, cruciale pentru viitorul tarii. Iata ce sustin cele doua tabere denumite DA si NU, in functie de optiunea de vot pe care o sustin la scrutinul de azi.

Moneda

Tabara DA - Scotia independenta: Premierul Alex Salmond a fost ironizat in prima dezbatere televizata ca nu are un "plan B" in cazul in care o Scotie independenta nu poate ramane cu lira sterlina, scrie The Independent.

Scotia independenta - cat ar afecta economic Romania si UE

Intr-o a doua dezbatere, premierul a insistat ca Scotia poate folosi lira sterlina, dar a spus ca are trei planuri B - o moneda legata de lira sterlina, folosirea pur si simplu a lirei sterline sau o moneda scotiana proprie.

Un sondaj recent arata ca majoritatea scotienilor il cred si sunt de parere ca unionistii blufeaza cand spun ca Marea Britanie nu va permite sa i se foloseasca lira.

Tabara NU: Cei care se opun independentei au cautat sa transforme nesiguranta privind moneda Scotiei independente in principala lor arma impotriva secesiunii. Si liderii britanici au declarat ca Scotia nu va fi lasata sa foloseasca lira. Saptamana trecuta, guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a spus ca, in cazul independentei, folosirea lirei de catre Scotia "este incompatibila cu suveranitatea".

Petrolul

DA: Nationalistii insista ca o Scotie independenta nu o sa depinda de petrol. Ei cred ca guvernul britanic a risipit toate veniturile din exploatarea petrolului din Marea Nordului, cu care s-ar fi putut crea un fond de investitii. Dupa independenta, ar putea fi creat un astfel de fond. Pentru a atrage investitori in acest domeniu, Scotia independenta ar putea oferi scutiri de impozite companiilor care vor sa exploateze gazele si petrolul.

NU: Unionistii cred ca Scotia se va baza prea mult pe petrol pentru a-si finanta cheltuielile, iar daca productia petroliera ar scadea, toata tara va suferi. Ei atrag atentia si ca in Marea Nordului s-ar putea sa nu mai fie atat de mult petrol cum crede guvernul scotian, citand opiniile unui expert in petrol, Ian Wood, care a avertizat luna trecuta ca rezervele existente sunt supraestimate cu 60%.

Economia si locurile de munca

DA: Partida pro-independenta crede ca economia Scotiei a suferit din cauza politicilor de la Londra, incercand sa sublinieze succesul masurilor proprii care au dus la cresterea industriei alimentare, a celei producatoare de whisky si turismului. Nationalistii au minimalizat atentionarile privind cresterea somajului provocata de bancile care ar urma sa isi mute sediile in Anglia.

NU: Trezoreria Marii Britanii a avertizat in 2013 ca industria bancara scotiana e prea mare pentru a fi ajutata in cazul unei crize majore, iar un faliment generalizat ar pune o povara de 65.000 de lire sterline pe capul fiecarui contribuabil. Scotia ar pierde si aproximativ 12.000 de slujbe legate de domeniul militar si miliarde de lire sterline din contracte nerealizate. In aceasta saptamana au aparut si informatii ca Royal Bank of Scotland si-ar putea muta sediul central la Londra.

Imigratie

DA: Sustinatorii independentei au luat in ras avertismentele privind controlul frontierelor si au insistat ca Scotia va ramane parte a unui spatiu comun de miscare care include Marea Britanie si Irlanda, gratie "istoriei comune, a culturii si granitelor".

Premierul Alex Salmond a spus ca o Scotie independenta va avea nevoie de mai multi imigranti, ca sa se incadreze in tintele bugetare. El a fost totusi prudent, pentru ca sondajele arata ca multi scotieni adera la parerile partidului britanic UKIP in privinta imigratiei.

NU: Ministrul de Interne britanic, Theresa May, a declarat ca Marea Britanie ar putea introduce controale la granita, daca Scotia voteaza pentru independenta. Ea a sustinut ca Scotia ar putea sa adere la Spatiul Schengen, din care Marea Britanie nu face parte. Si liderul laburist Ed Miliband a mentionat ca ideea controalelor la frontiera "e de analizat".

Aparare

DA: Nationalistii cred ca se afla in asentimentul scotienilor cand cer ca arsenalul nuclear aflat pe teritoriul tarii sa fie indepartat dupa 5 ani de la castigarea independentei.

Premierul Alex Salmond spune ca Scotia "nu are nevoie de cel mai mare si mai costisitor arsenal nuclear din Europa pentru a deveni o tara influenta" si a sugerat ca miliardele cheltuite cu sistemul Trident ar fi mai bine date pentru sistemul de sanatate. Sustinatorii campaniei DA la referendum au incercat sa arate ca locurile de munca pierdute la baza nucleara de la Faslane vor fi recuperate prin mentinerea unei baze militare normale in aceeasi locatie.

NU: Tabara anti independenta spune ca secesiunea ar risca siguranta Scotiei intr-o lume volatila si va ameninta zeci de mii de locuri de munca din domeniul apararii. Ei sunt insa constienti de ostilitatea impartasita de multi scotieni fata de armele nucleare, asa ca s-au bazat pe experti si personalitati straine care sa sublinieze importanta mentinerii sistemului Trident.

Fostul sef al NATO, generalul Richard Shireff, i-a calificat pe sustinatorii independentei drept "amatori si nerealisti".

Monarhie

DA: Tabara declararii independentei spune ca regina Angliei va ramane si a Scotiei, asa cum este a Canadei, Australiei si Noii Zeelande. Premierul scotian, care a avut o intrevedere cu regina Angliei in urma cu cateva saptamani, a spus ulterior ca aceasta nu vrea sa se implice in dezbatere, dar ca va fi "mandra sa fie regina scotienilor".

NU: Desi pe termen scurt rolul reginei in Scotia nu se va schimba, suporterii uniunii spun ca pozitia acesteia nu va mai fi atat de sigura. Ei atrag atentia asupra unor declaratii ale presedintelui campaniei DA, Dennis Canavan, care a spus ca ar trebui tinut un referendum care sa hotarasca cine va fi seful statului in cazul obtinerii independentei.

Sanatatea

DA: Nationalistii insista ca esecul declararii independentei va pune in pericol anumite politici populare cum ar fi accesul gratuit la sistemul de sanatate. In luna mai, mai multi medici recunoscuti au format asociatia "Medici pentru DA", sustinand ca sistemul este in pericol din cauza taierilor bugetare planuite de Londra.

NU: Chiar inaintea inceperii campaniei, oponentii independentei au aratat ca intotdeauna Scotia a avut un sistem propriu de sanatate.

Pensii

DA: Partidul pro independenta acum la putere in Scotia a promis ca pensiile din sectorul public si de stat vor fi platite ca inainte.

NU: Tabara "Mai bine impreuna" sustine ca o Scotie independenta va trece prin taieri bugetare puternice care vor pune presiune pe buget, aratand ca socotelile facute de nationalisti nu sunt corecte. Dimpotriva, daca Scotia va vota impotriva independentei, toate partidele mari din Marea Britanie au propus proiecte prin care guvernul scotian sa obtina noi puteri si control asupra unor venituri care pana acum erau aduse la bugetul Marii Britanii.

Impozitele

DA: Guvernul scotian a declarat ca nu are in plan cresteri de taxe dupa declararea independentei, spunand ca va strange 250 de milioane de lire sterline pe an sau chiar mai mult pur si simplu prin simplificarea sistemului de impozite, care va face mai dificila evaziunea fiscala. Presedintele campaniei "DA" a lasat insa sa se inteleaga ca bogatii vor plati mai mult.

Se spera ca o scadere de 3% a impozitelor corporatiilor va atrage marile companii si, ca o consecinta, va crea locuri de munca. Acelasi lucru este sperat si de la o scadere a taxelor pentru turisti, de la care se asteapta ca va incuraja mai multi calatori sa vina in aeroporturile scotiene.

NU: Tabara anti independenta a folosit un raport al Institutului pentru Studii Fiscale care arata ca, din 2016, o Scotie independenta va avea un deficit bugetar mai mare decat al Marii Britanii. Deficitul, de aproximativ 6 miliarde de lire sterline, nu va putea fi acoperit decat prin cresteri de taxe.

Uniunea Europeana

DA: Premierul Alex Salmond a acuzat elita de la Westminster ca pune in pericol viitorul european al Scotiei. El a subliniat ca ramane increzator ca Scotia va negocia cu succes continuarea participarii la Uniunea Europeana in fereastra de 18 luni dintre referendum si declararea efectiva a independentei in 2016.

Cu alte cuvinte, Scotia nu va parasi Uniunea Europeana. Si pentru ca exista pericolul ca o guvernare conservatoare sa scoata Marea Britanie din UE in viitor, partizanii secesiunii spun ca numai o Scotie independenta e garantul pastrarii tarii in Uniunea Europeana.

NU: Partizanii Marii Britanii cred ca fereastra de 18 luni in care se vor purta negocieri "este un termen nerealist". Ei au si un slogan: "Fara o banca centrala in functiune, nu intram in UE", pe motiv ca daca Scotia va pastra lira sterlina, nu va avea nevoie de o banca centrala. Ei spun si ca un acces extrem de rapid al Scotiei in UE fara luarea unor masuri economice de convergenta ar fi un gest fara precendent.

Comertul si afacerile

DA: Nationalistii au stiut intotdeauna ca vor intampina opozitia marilor afaceri si si-au pregatit miscarile in avans. Ei au lansat platforma "Afaceri pentru Scotia" in martie 2013, in care s-au inscris 2.500 de oameni de afaceri. Premierul scotian a fost insa acuzat de David Cameron ca orchestreaza sperierea marilor companii.

NU: oponentii independentei au folosit aceasta tema incercand sa adune manageri ai marilor companii care sa avertizeze in privinta pericolelor secesiunii. Dupa o atitudine initial prudenta, oamenii de afaceri au inceput sa se alature acestei linii, pronuntandu-se impotriva ruperii Marii Britanii.

Marile companii care nu vor independenta sunt RBS, Lloyds, Standard Life, British Petroleum si Kingfisher. Unii oameni de afaceri au avertizat si ca preturile de consum ar putea fi mai mari intr-o Scotie independenta decat in Anglia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Scotia Anglia subiecte fierbinti, #Scotia referendum temele fierbinti, #Scotia tabere unionisti independenta , #Scotia