Scotia cere un referendum pe tema independentei cu o zi inainte de declansarea Brexitului

Marti, 28 Martie 2017, ora 22:01
7178 citiri
Scotia cere un referendum pe tema independentei cu o zi inainte de declansarea Brexitului
Foto: Hepta.ro

Cu o zi inaintea lansarii Brexitului, deputatii scotieni au autorizat-o marti, prin vot, pe Nicola Sturgeon, premierul lor, sa ceara Londrei sa organizeze un nou referendum pe tema independentei Scotiei, un scrutin susceptibil sa dinamiteze Regatul Unit.

Parlamentul regional, dominat de sustintorii independentei din cadrul Partidului National Scotian (SNP), s-a pronuntat cu 69 de voturi la 59 in favoarea acestei noi consultari, dupa cea care esuat in 2014, relateaza AFP.

Motiunea adoptata prevede ca aceasta consultare sa aiba loc in toamna lui 2018 sau primavara lui 2019. Nicola Sturgeon urmeaza, acum, sa obtina acordul premierului britanic Theresa May si al Parlamentului de la Westminster sa organizeze acest al doilea scrutin.

Votul, care ar fi urmat sa aiba loc miercurea trecuta, dar care a fost amanat din cauza atentatului de la Parlamentul din Westminster de la Londra, a avut loc cu o zi inaintea declansarii Brexitului, sporind dramatismul acestor doua evenimente istorice.

Cvasiconcomitenta celor doua intalniri este logica, atat de puternic este legata dorinta scotienilor de a o rupe cu restul Regatului Unit de ruptura pe cale sa fie oficializata intre Marea Britanie si Uniunea Europeana (UE).

Fara Brexit, aprobat de 52% dintre britanici dar respins de 62% dintre scotieni, premierul scotian Nicola Sturgeon nu ar fi cerut atat de devreme organizarea unui nou referendum, la doar trei ani dupa cel care in separatistii au fost invinsi - cu 45 la 55% din voturi - in 2014.

"Circumstantele s-au schimbat odata cu Brexitul", insista conducatoarea SNP, care vrea ca Scotia sa continua sa faca parte cel putin din piata unica europeana.

Ea spera sa organizeze o noua consultare la sfarsitul lui 2018 sau inceputul lui 2019, inaintea finalizarii negocierilor cu privire la Brexit dintre UE si Regatul Unit.

Theresa May a anuntat deja ca ea considera ca "nu este momentul potrivit" pentru un referendum in Scotia si are, in mod teoretic, puterea de a bloca initiativa.

Insa, sa se opuna votului Parlamentului scotian ar fi complicat de asumat pe plan politic. Revendicand "un mandat democratic incontestabil", Sturgeon repeta ca va fi "total inacceptabil".

Fara sa incerce sa blocheze procesul, Theresa May ar putea sa caute sa controleze calendarul si sa amane la maximum data unui nou referendum, pana dupa iesirea efectiva a Regatului Unit din UE. Nicola Sturgeon a anuntat deja ca va fi "deschisa discutiei" asupra acestui punct.

Theresa May, care are de gestionat totodata o criza politica in Irlanda de Nord, este hotarata sa faca totul pentru a salva unitatea Regatului Unit, supus la o dura incercare dupa referendumul cu privire la UE din 23 iunie 2016.

"In momentul in care Regatul Unit se pregateste sa paraseasca Uniunea Europeana (...), forta si stabilitatea uniunii noastre vor fi mai importante decat niciodata", a subliniat ea luni, in cursul unei scurte vizite in Scotia.

Unita, Marea Britanie este "o forta imposibil de oprit", a insistat ea.

Daca va reusi sa obtina organizarea unui nou referendum, Sturgeon mai are sa-i convinga pe scotieni. Potrivit unui sondaj publicat in urma cu o saptamana, doar 44% dintre ei se pronunta in prezent in favoarea independentei.

Eveniment Quarterly Report

Șansele unui tur doi la alegerile prezidențiale între Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă. „Spectacol de o josnicie şi de o vulgaritate extremă”
Șansele unui tur doi la alegerile prezidențiale între Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă. „Spectacol de o josnicie şi de o vulgaritate extremă”
Politologul Theodor Paleologu a afirmat, duminică seară, 10 decembrie, că PNL este ”anexa PSD”, chiar dacă la alegeri va ”pretinde că este independent”. Un candidat propriu al PNL...
Solicitările liberalilor către ministrul Finanțelor, în pline discuții aprinse în coaliție, pe bugetul de stat
Solicitările liberalilor către ministrul Finanțelor, în pline discuții aprinse în coaliție, pe bugetul de stat
Liderii liberali au avut discuții cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, duminică, 10 decembrie, potrivit unor surse politice, în contextul în care în coaliție se pun la punct ultimele...
#Scotia referendum independenta, #Scotia Brexit , #Scotia