Ziare.com

14 iulie, Ziua Nationala a Frantei

de Alina Bardas
Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 07:18

   

14 iulie, Ziua Nationala a Frantei
Ziua de 14 iulie are o semnificatie deosebita pentru francezi, dupa ce in 1789 populatia Parisului a luat cu asalt vechea fortareata a Bastiliei, devenita inchisoare regala si considerata un simbol al absolutismului.

Ca urmare a acestui eveniment, 14 iulie a devenit Ziua Frantei sau "Sarbatoarea Federatiei", asa cum a fost atunci numita, si a fost sarbatorita pentru prima data pe 14 iulie 1790, cand Franta a devenit, pentru scurta vreme, monarhie constitutionala. Acesta a reprezentat singurul moment dintr-o perioada de 90 de ani in care caderea Bastiliei a fost aminitita public.

Timp de aproape un secol, ziua de 14 iulie nu a fost luata in seama. A devenit cu adevarat sarbatoare nationala abia in 1880, sub a Treia Republica. La acea vreme, aceasta sarbatoare trebuia sa construiasca o noua imagine nationala, in jurul simbolului republican. Pe 21 mai 1880, Benjamin Raspail a propus un proiect de lege in urma caruia Republica Franceza urma sa adopte ca sarbatoare nationala ziua de 14 iulie. Legea, semnata de catre 64 de deputati, a fost votata in unanimitate de Adunarea Nationala pe 8 iunie si de Senat pe 29 iunie, fiind promulgata pe 6 iulie 1880.

In 1880, ministrul de Interne francez s-a asigurat ca aceasta zi va fi sarbatorita cu mare fast. O parada militara a avut loc pe hipodromul Longchamp, unde au fost prezenti 300.000 de spectatori. La parada a participat si presedintele Jules Grevy. Parada militara, inspirata de parada garzii federale din 1790, are loc si astazi de ziua nationala.

De-a lungul timpului, in ziua de 14 iulie se formase o traditie pentru presedintii tarii sa acorde gratieri colective detinutilor din penitenciare. In fiecare an, aproximativ 3.000 de persoane beneficiau de clementa sefilor statului. Tot in aceasta zi, cetatenilor de rand le erau anulate amenzile de parcare. Odata cu venirea la putere a lui Nicolas Sarkozy, in 2007, aceasta traditie a luat sfarsit, presedintele francez refuzand sa urmeze exemplul predecesorilor sai.

Sub presedintia lui Francois Mitterrand, ziua de 14 iulie 1989 a fost un punct culminant al celebrarii a doua secole de la Revolutia franceza. Multi sefi de stat straini au putut atunci sa participe la ceremonii, mai ales la "La Marseillaise", un spectacol de Jean-Paul Goude.

In 1994, soldatii germani de la Eurocorps au participat la parada de pe Champs-Elysees, ca un semn de reconciliere. Odata cu alegerea presedintelui Jacques Chirac s-a format traditia ca tinerii din toata Franta si militarii sa fie invitati la receptia de la Palatul Elysee, care are loc dupa parada.

14 iulie 2010, un eveniment special

In fiecare an, pe 14 iulie, o grandioasa parada militara are loc pe Champs-Elysees. Paradele militare, ceremoniile si focurile de artificii de bucura de o pregatire atenta.

In acest an, traditionala parada de pe bulevardul Champs-Elysees din Paris va fi una speciala. La 50 de ani de la cucerirea independentei, militari din 13 foste colonii franceze din Africa Sub-Sahariana vor conduce aceasta parada in calitate de "frati de arme".

Potrivit unei traditii neschimbate, pe 14 iulie, la ora 10.00 (8.00 GMT), presedintele Sarkozy va ajunge la sensul giratoriu de la l'Etoile, va fi intampinat de seful Statului Major al armatelor, amiralul Edouard Guillaud, dupa care va trece trupele in revista si va merge pe Champs-Elysee la bordul unei masini deschise.

Defilarea aeriana va fi deschisa de avioanele Alpha Jet (Patrouille de France) cu un element special, constand in participarea a circa 20 de aparate ale flotei aeronavale care aniverseaza 100 de ani.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 26514 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor