A murit fostul presedinte francez Jacques Chirac. Reactii de la Bucuresti

Joi, 26 Septembrie 2019, ora 13:56
8456 citiri
A murit fostul presedinte francez Jacques Chirac. Reactii de la Bucuresti

Jacques Chirac, fost presedinte al Frantei, a murit, joi, la varsta de 86 de ani.

Chirac, care a fost seful statului francez din 1995 pana in 2007, a avut una dintre cele mai lungi cariere politice continue din Europa - a fost de doua ori presedinte, de doua ori prim-ministru si 18 ani primar al Parisului.

De cativa ani suferea de pierderi de memorie, cauzate cel mai probabil de o forma a bolii Alzheimer sau de un accident vascular cerebral minor pe care l-a suferit in timpul celui de-al doilea mandat, care a avut un impact negativ de durata asupra starii sale de sanatate.

Din acest motiv, Chirac a aparut rareori in public dupa finalizarea mandatului la Palatul Elysee, relateaza The Guardian.

Jacques Chirac este cunoscut pe plan international mai ales pentru opozitia sa fata de interventia militara americana din Irak. Franta a refuzat in 2003 sa participe la invazia irakiana, in ciuda apartenentei la NATO.

Printre povestile sale de succes din timpul mandatului se numara si lupta continua pentru imbunatatirea sigurantei rutiere, despre care se spune ca a salvat 8.500 de vieti in patru ani.

Desi mandatul sau de presedinte a fost marcat de "inactiune" si "stagnare politica" si, in ciuda faptului ca a lasat Franta la fel de divizata si indatorata precum "a preluat-o", a fost unul dintre cei mai indragiti sefi de stat din Franta.

Totusi, in 2011 a fost gasit vinovat de coruptie si condamnat la doi ani de inchisoare, cu suspendare. Chirac a fost gasit vinovat de deturnarea fondurilor publice si de abuz de incredere, dupa ce a facut angajari fictive, in perioada in care era primar al Parisului.

Reactii din Romania

Nu au intarziat sa apara reactiile politice de la Bucuresti, la aflarea vestii mortii lui Chirac.

Klaus Iohannis a transmis, in numele poporului roman, condoleante natiunii franceze.

"Sunt profund intristat de moartea fostului presedinte francez Jacques Chirac, un mare lider si un adevarat om de stat, un veritabil prieten al tarii noastre. In numele poporului roman transmit condoleantele mele natiunii franceze", a scris Klaus Iohannis, pe Twitter, in limba franceza.

La randul sau, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a amintit un discurs al lui Chirac, in care a sustinut intrarea tarii noastre in NATO.

"Romania, asupra careia multi isi pun semne de intrebare, a facut o alegere clara in favoarea democratiei si economiei de piata. Poporul roman aspira, intr-o imensa majoritate - cea mai mare dintre statele candidate - sa adere la alianta noastra.

Aderarea Romaniei ar aduce o contributie majora la stabilitatea Europei Centrale si de Est. S-ar evita, astfel, crearea unui clivaj intre Nord si Sud in momentul in care Charta Rusia-NATO sterge linia de fractura dintre Estul si Vestul continentului european.

Iata de ce decizia pe care o luam este miza majora a acestui summit. Sa nu ne luam riscul de a rupe coeziunea aliatilor sau de a submina credibilitatea aliantei, excluzand astazi doua tari care raspund criteriilor pe care noi insine le-am fixat", este un fragment din discursul lui Jacques Chirac, potrivit lui Calin Popescu Tariceanu.

"Cuvintele de mai sus, rostite la summit-ul NATO de la Madrid, in iulie 1997, au surprins toata Europa prin vehementa lor in favoarea admiterii tarii noastre, alaturi de Slovenia, in alianta. Ele au fost rostite de un mare prieten si sustinator al Romaniei, fostul presedinte francez Jacques Chirac", subliniaza Tariceanu.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...