Alta tabara de romi desfiintata in Franta

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 14:55
1140 citiri
Alta tabara de romi desfiintata in Franta
Foto: www.balkaninsight.com

Politia orasului Roubaix, din nordul Frantei, a desfiintat o tabara de rromi, la cateva zile dupa ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a spus ca majoritatea rromilor ar trebui expulzati.

Politistii au patruns in tabara in jurul orei 7 dimineata pentru a indeparta rulotele parcate in zona, in timp ce familiile rromilor au inceput sa-si stranga in graba bunurile. Multi oameni parasisera deja tabara, in care traiau aproximativ 200 de persoane, in cursul noptii, relateaza BBC.

Operatiunea din Roubaix a avut loc fara incidente. Primarul din Roubaix, Pierre Dubois, a declarat ca populatia orasului a cerut politiei sa evacueze tabara din motive de "siguranta, igiena si inconveniente mari pentru localnici".

El a mentionat ca orasul asigura deja cazare pentru 150 de rromi in alte doua locatii, si a cerut ca cei evacuati sa fie luati si primiti in alta parte.

Evacuarea a fost criticata de politicianul Majdouline Sbai, vicepresedintele Consiliului Regional al provinciei Nord/Pas de Calais.

Ea a spus ca multi dintre copiii familiilor evacuate se inscrisesera la scolile locale si ca evacuarea a fost intreprinsa fara a oferi o solutie pentru reasezarea in alta parte.

La inceputul saptamanii, ministrul de Interne, Manuel Valls, spusese ca doar putini dintre rromi se pot integra in societatea franceza si ca majoritatea ar trebui "trimisa peste granita". Declaratiile sale au atras criticile puternice ale activistilor pentru drepturile omului, ale Comisiei Europene si a unora dintre colegii sai de cabinet.

Organizatia Amnesty International a aratat ca mai mult de 10.000 de rromi au fost evacuati din taberele provizorii in prima jumatate a anului si ca remarcile lui Valls nu fac decat sa perpetueze "stereotipurile si sa incurajeze animozitatea". Aproximativ 20.000 de rromi, provenind mai ales din Romania, Bulgaria si tarile fostei Iugoslavii, s-au stabilit in Franta.

Valls a incurajat autoritatile locale sa desfiinteze in mod sistematic taberele in care se aseaza rromii si sa le ofere acestora bilete gratuite de avion pentru a se reintoarce in tarile de origine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Franta tabara rromi evacuata, #Franta rromi evacuati Roubaix, #Franta tabere rromi desfintate , #Franta