Ambasadorul Frantei: Romania preia Presedintia Consiliului UE intr-un moment special; lucrurile se anunta deja palpitante

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 20:03
3354 citiri
Ambasadorul Frantei: Romania preia Presedintia Consiliului UE intr-un moment special; lucrurile se anunta deja palpitante
Foto: Facebook / Ambasada Frantei

Romania va prelua Presedintia Consiliului Uniunii Europene intr-un moment important si special, cand va trebui sa negocieze cadrul financiar multianual si sa organizeze campania pentru alegerile din Parlamentul European, deci lucrurile se anunta deja palpitante, a afirmat, luni, ambasadorul Frantei in Romania, Michele Ramis (foto), intr-o conferinta de specialitate.

"Tara dvs. are un potential economic urias si un potential foarte mare de dezvoltare a relatiilor bilaterale. Anul 2019 va fi unul intens. Lucrurile deja se anunta palpitante odata cu presedintia Consiliul Uniunii Europene. Romania va prelua presedintia intr-un moment important si special.

Romania trebuie sa finalizeze proiecte legislative, trebuie sa mai adopte 210 texte de lege de pe agenda legislativa. Va fi un mandat scurt ce va interveni chiar inainte de alegerile din Parlamentul European. Romania va trebui sa negocieze cadrul financiar multianual si trebuie sa organizeze si campania pentru Parlamentul European. Presedintia Romaniei se va bucura de intregul sprijin din partea Frantei.

Am avut o intrevedere cu domnul presedinte Iohannis, la Sibiu, pe 9 mai, pentru a creiona orientarile pentru presedintia Romaniei la carma Europei si cred ca tocmai in aceste momente de indoiala trebuie sa strangem relatiile bilaterale si sa punem mai mult accentul pe ceea ce ne uneste mai degraba decat pe ceea ce ne dezbina. O sa avem si 'Anotimpul franco-roman' ce fa fi inaugurat pe 27 noiembrie 2018, un anotimp pluri-disciplinar, cu activitati economice, culturale etc. Franta si Romania formeaza o echipa importanta. Pregatim multe proiecte pe care vi le vom prezenta la momentul oportun", a declarat Ramis.

Cum a beneficiat Romania de aderarea la UE

Diplomatul francez a punctat, totodata, ca Romania a inregistrat progrese importante de la momentul aderarii la Uniunea Europeana, in 2007, insa increderea mediului de afaceri este, uneori, zdruncinata de schimbarile legislative bruste, care afecteaza climatul de stabilitate.

"Am facut o analiza a ratei somajului in Romania din 2007, de la momentul aderarii la Uniunea Europeana, si as dori sa felicit Romania pentru progresele inregistrate. Convergenta aceasta este una de proportii. Salariul mediu s-a dublat comparativ cu anul 2007, ajungand la 2.500 de lei. PIB-ul reprezinta 63% din media europeana, comparativ cu 37% in 2007. Investitiile straine au trecut de la 4 miliarde de euro, in 2007, la 73 de miliarde de euro, anul acesta. Volumul total al schimburilor comerciale cu Romania reprezinta 138 miliarde de euro, fata de 90 de miliarde de euro, in 2007. Intr-adevar, Romania a profitat din plin de calitatea sa de membru al Uniunii Europene (...) Nevoia de a pastra increderea pe piata este o tematica ce revine constant in discutiile romano-franceze.

Increderea este uneori zdruncinata de schimbarile legislative bruste, imprevizibile care afecteaza climatul de stabilitate a mediului de afaceri, de care am avea cu totii nevoie. Stim de asemenea ca Romania, si nu numai, se confrunta cu probleme serioase de mana de lucru. Exista si dificultati structurale in materie de infrastructura. Speram ca Romania poate dezvolta infrastructura de transport dupa modelul statelor europene, astfel incat si alte tari sa faca apel mai des la schimburile comerciale cu Romania", a subliniat Michele Ramis.

Oficialul a adaugat ca educatia si formarea profesionala reprezinta un element unde Romania are multe talente.

"Trebuie sa promovam aceste talente, sa orientam elevii catre domenii in care isi pot gasi cariere potrivite. Avem o datorie in a-i ajuta pe oamenii de afaceri sa recruteze angajati competenti si sa ajutam la dezvoltarea filierelor profesionale care, uneori, nu sunt suficient dezvoltate", a spus ambasadorul Frantei in Romania.

Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER) a organizat, luni, conferinta anuala cu tema "Perspective economice ale Romaniei".

Evenimentul isi propune sa surprinda tendintele sectoriale, regionale, macroeconomice si moralul companiilor cu privire la contextul economic actual si viitor, precum si tendintele pe piata muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Franta Romania presedintia Consiliului UE, #relatii Romania Franta, #Romania aderare UE beneficii , #Franta