Ziare.com

Amensty International critica Franta pentru expulzarea rromilor

de Ionela Samoila
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 12:34

   

Amensty International critica Franta pentru expulzarea rromilor
Amnesty International si-a manifestat ingrijorarea fata de tratamentul pe care il primesc rromii din Franta, carora li s-ar fi incalcat mai multe drepturi odata cu expulzarile in masa.

"Din vara lui 2010, problema rromilor a devenit sinonima cu rigoarea", a precizat Genevieve Garrigos, presedintele Amnesty International Franta, cu privire la tratamentul impus romilor Jol Press. Amnesty International sustine ca Franta ignora prevederile internationale privind drepturile omului.

John Dalhuisen, directorul programului european al ONG-ului noteaza ca Franta trebuie sa le asigure conditii decente rromilor nomazi care vin pe teritoriul acestei tari. In plus, acesta a tinut sa sublinieze ca rromii care vin aici sunt saraci, locuiesc in tabere si sunt vanati constant de autoritati, in timp ce politicienii amplifica probelema lor, in loc sa o rezolve.

Cifrele arata ca intre granitele Frantei locuiesc circa 15.000 de rromi nomazi, majoritatea veniti din Romania. Acestia traiesc cu teama ca ar putea fi oricand expulzati, locuintele lor sunt insalubre, nealimentate cu electricitate, iar rromii parcurg kilometri intregi pentru a face rost de apa.

Reprezentantii Amnesty sustin ca cei mai afectati sunt copiii rromilor, care raman nescolarizati si dezorientati in urma stramutarii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1310 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vai,domnu Hollande,

nu le faceti acolo niste Versaiuri cu turnulete la rromii,cetateni model ai ioropei?Care 300 de euro de li-i dati la plecare,ce-i Frantia asa saraca,ce nu are mai mult,asa la vreo 30000 de rrom si 10000 de puradel?Haules,baules,cum e cu Liberte,egalite,hait?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor