Franta, imposibila alegere

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 06 Mai 2017, ora 20:00
6626 citiri

Motto: "Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes de l'Occident, ou tout est pris a la legere..." parafraza dupa Raymond Poincare

Franta este a 20-a cea mai mare tara din lume si a 10-a cea mai mare economie a lumii; Franta este a treia cea mai populata tara din Uniunea Europeana. La fiecare 100 de oameni de pe planeta, unul este francez. Francezii sunt 12% din Uniunea Europeana actuala si vor fi 15% din Uniunea fara Marea Britanie. 14% din economia UE de astazi este franceza iar, dupa iesirea Marii Britanii, Franta va detine aproape 17% din economia europeana. Practic, Franta este a opta parte din UE ca populatia si a saptea parte ca economie. Motive pentru care lumea europeana este, firesc, agitata de perspectiva unui nou presedinte al tarii respective.

Cine sunt cei care ar putea sa conduca Franta?

Candidatul asa-zis "centrist" Emmanuel Macron este un finantist de 39 de ani lipsit de charisma. Viata sa personala este marcata de faptul ca la numai 15 ani s-a indragostit de o profesoara de 39 de ani, maritata si cu trei copii.

Desi parintii l-au indepartat de ispita prea matura, aceasta si-a parasit sotul si copii pentru tanarul stangaci si cei doi s-au casatorit in urma cu 10 ani.

Macron nu are copii, spunand ca "dragostea pentru sotie este mai mare decat dorinta de a avea copii".

Aerul sau de copil studios este capatat in multi ani de scoala, el finalizand studiile abia la 27 de ani, dupa universitate absolvind si un master si, bineinteles, ENA (scoala nationala de administratie, un "must" pentru politicienii francezi).

Prima sa slujba a fost la Inspectoratul General de Finante, unde a fost adus de catre protectorul sau initial Jean Pierre Jouyet, fost director de cabinet al fostului premier socialist Lionel Jospin.

Ca un bun functionar public ce era, Macron intra in Partidul Socialist pe care il paraseste in 2009 dupa ce Jacques Attali (noul sau protector) il recomanda ca bancher de investitii la Rothschild & Cie.

Tot Jacques Attali il promoveaza si membru in "Comisia pentru impulsionarea cresterii economice frantuzesti ", comisie care functioneaza sub egida presedentiei franceze. Acum reintra in scena primul sau protector; Jean Pierre Jouyet care ii face cunostinta cu Francois Hollande, pentru care merge sa lucreze ca secretar general adjunct intre 2012 si 2014, apoi ca ministru al economiei pentru inca doi ani.

Tot acest periplu indica un parcurs mai degraga socialist pentru Macron, acesta fiind si membru al partidului Socialist si discipol al lui Jacques Attali (consilierul cel mai important al presedintelui Mitterand intre 1981 si 1991) si inalt functionar al presedintelui Hollande.

Cu alte cuvinte, candidatul centrului este un socialist sadea, dadacit acasa de o sotie cu 24 de ani mai in varsta, dadacit profesional de guru-ul economic al socialistilor si dadacit european de Angela Merkel (mai tanara cu doar un an decat doamna Macron).

Cine este candidatul dreptei sau "extremei drepte"? Un politician traditionalist si conservator, am crede. Ei bine, Marine Le Pen este o doamna care, la doar 48 de ani, se afla deja la al treilea mariaj; primul mariaj, cel cu Franck Cauffroy, a durat trei ani si a avut ca rezultat trei copii, al doilea, cel cu Eric Iorio, a durat sase ani iar, din 2009, se afla intr-un parteneriat civil cu Louis Aliot.

Precum in filmele romanesti ale anilor '80, Marine si-a cunoscut sotii la... partid. Primul dintre ei era diriginte de santier la partid iar urmatorii doi au fost amandoi secretar-general al partidului Frontul National.

Pentru a ne scoate definitiv din cap imaginea de candidat al dreptei al doamnei Le Pen, sa notam si faptul comic ca aceasta si-a exclus propriul tata din partidul pe care acesta il fondase in anii 70, intr-un gest paricidal demn de cuplul Geoana-Iliescu.

Studenta mediocra, candidata dreptei nationaliste franceze absolva un soi de Master in Drept si devine avocat in Baroul Paris pentru sase ani (1992-1998), perioada cand se remarca prin mediocritate absoluta.

Renuntand la avocatura, fiica lui Jean Marie Le Pen intra in "serviciul juridic" al partidul si apoi devine liderul acestuia.

Marine Le Pen este acuzata de a conduce un partid de "extrema dreapta", desi a renuntat la toate expresiile rasiste, antisemite si nationaliste caracteristice Frontului National pe vremea tatalui sau.

Sa retinem, oricum, faptul ca diabolizarea doamnei Le Pen ca "extremista" il nedreptateste pe adevaratul si grotescul extremist al acestor alegeri prezidentiale, marxistul Jean Luc Melenchon, ca efect al tratamentului asimetric al presei fata de stanga in raport cu dreapta ("nationalistii sunt de extrema dreapta iar marxistii sunt de stanga").

Candidatul dreptei franceze citeaza frecvent, in discursurile sale, din Karl Marx, Bertold Brecht sau Jean Jaures si idolatrizeaza peronismul, ceea ce face din nationalista Marine o subtila nationalist-revolutionara.

Marine Le Pen, candidat de dreapta, se opune liberei initiative, careia ii prefera autarhia, pe care o descrie, poetic, precum "un baraj care modeleaza torentele generate de libera initiativa". Poetesa autarhiei mai crede in oprirea "privatizarilor fortate" si in "statul strategic" furnizor de servicii publice. Distinsa reprezentanta a dreptei mai crede ca varsta de pensionare trebuie redusa la numai 60 de ani.

Exotismul credintelor politice ale lui Marine Le Pen are la baza dorinta de a vedea o lume multi-polara, care sa se opuna hegemonismului american; de altfel, Le Pen militeaza pentru iesirea Frantei din Comandamentul Integrat al NATO si a militat pentru oferirea de azil politic lui Eduard Snowden. Cand te gandesti ca nu putini sunt "analistii" de pe la noi care vad in aceeasi logica alegerea lui Donald Trump si candidatura anti-americancei Le Pen!

"Remarcabil" la Marine Le Pen este programul, de inspiratie gorbaciovista de a crea o Uniune pan-europeana (Europa de la Atlantic la Urali), care sa includa Rusia si Suedia si care sa garanteze respectarea neutralitatii celor care se doresc neutri (din cate se stie singurii care se doresc neutri sunt sarmanii din Republica Moldova si Belarus). Iata cum dorintele moldovenistilor de la Chisinau gasesc ecou si la Paris, nu doar la Minsk si Erevan!

Am lasat la final (finis coronat opus!) admiratia candidatei dreptei franceze la adresa autocratului de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, ca un mic corolar al anti-americanismului lui Marine Le Pen. Asta ca sa nu mai amintim ca doamna in cauza, desi de dreapta, vrea sa infiinteze un "minister al laicitatii"...

Ce programe au candidatii?

Asa-zisul candidat "centrist" doreste sa introduca o asigurare de somaj pentru liber-profesionisti (!) si pentru antreprenori (!), sa nationalizeze fondul de somaj administrat de UNIDEC (asociatia antreprenorilor), sa anuleze impozitul pe proprietate pentru cele mai sarace 80% din gospodarii si sa le creasca pentru celelalte 20%, sa transfere impozitul pe averile peste 750.000 Euro in impozit pe venit si pe proprietate, sa creasca contributia de aasigurari generala cu 1,7%, sa reduca impozitul pe profit de la 33% la 25%, sa introduca un "Fond European Comun pentru Aparare" si un buget comun pentru intreaga Zona Euro. In plus, Macron, luindu-se la intrecere cu Liviu Dragnea in munci herculeene, doreste sa "reformeze" total sistemul de pensii.

Candidatul de dreapta, in schimb, are urmatoarele prioritati: sa creasca numarul de locuri in penitenciare cu 40.000 (probabil o masura inspirata de Serban Nicolae), sa creasca bugetul de aparare la 3% din PIB, sa scada varsta de pensionare la 60 de ani, sa adauge o noua ramura a asiguraruilor sociale pentru cei dependenti, sa desfiinteze euro-regiunile si intermunicipalitatile (un fel de asociatii de dezvoltare de la noi), sa initieze un referendum de iesire a Frantei din UE si sa organizeze iesirea treptata din Zona Euro.

Si acum vine partea parca copiata de la nemuritorul pescar Livache: Marine Le Pen promite o crestere economica de 4,5% pe an prin cresterea abrupta a cheltuielilor bugetare, concomitent cu reducerea taxelor, devalorizarea noii monede nationale si partiala inchidere a granitelor pentru importuri!

La asa dreapta si asa centru din Franta ma bucur de a nu fi cetatean francez pentru ca nu am dreptul de a alege intre un "centrist", care propune cresterea taxelor, asigurari hazlii impotriva somajului antreprenorilor sau fonduri mamut europene la care sa contribuie toti europenii si cu care sa se cumpere elicoptere frantuzesti Airbus sau avioane Mirage si o "nationalista" bolnava de anti-americanism si de putinism, care promite rezolvarea aglomeratiei din puscarii, slujbe multe si bune la stat si cresteri economice de inspiratie dambovitene. Oare cum se scrie "#rezist" in franceza?

La final, doua vesti bune pentru guvernantii nostri: cu ultima zvarcolire, administratia Hollande le-a trimis la Bucuresti o ambasadoare specialista in anti-coruptie (greu de cumparat cu Airbus-uri, de exemplu) iar noul presedinte al Frantei, Emmanuel Macron este foarte bun prieten cu Serge Weinberg, membru al Trilateralei si presedinte al grupului farmaceutic Sanofi, cam urgisit de guvernul nostru in ultima vreme.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Macron Le Pen alegeri Franta, #alegeri prezidentiale Franta , #Franta