Ziare.com

UE cere Frantei sa-si reformeze sistemul de pensii

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 21:42

   

UE cere Frantei sa-si reformeze sistemul de pensii
Franta trebuie sa reformeze sistemul de pensii pana la sfarsitul anului si sa reduca costurile angajatorilor cu forta de munca, in schimbul prelungirii perioadei in care trebuie sa scada deficitul bugetar sub limita de 3% permisa in UE, au transmis, vineri, ministrii de Finante ai statelor membre.

Ministrii au sustinut recomandarile detaliate ale Comisiei Europene, din luna mai, privind reformele necesare in Franta, in pofida opozitiei Parisului ca executivul comunitar nu poate "dicta" politicile interne ale tarii.

Franta recunoaste ca trebuie sa echilibreze sistemul costisitor de pensii si sa recastige competitivitatea economica pentru a iesi din recesiune, scrie cotidianul New York Times.

Recomandarile detaliate ale Comisiei asupra reformelor, mai ales in privinta pensiilor, i-au calcat insa pe nervi pe francezi, iar presedintele Francois Hollande a insistat ca Franta va schimba lucrurile in propriul sau ritm.

Ministrii de Finante din UE au reluat vineri mesajul Comisiei, afirmand ca posibilele masuri ar putea include extinderea perioadelor de contributie la sistemul de pensii si revizuirea unor programe speciale, fara insa a creste povara contributiilor sociale pentru angajatori.

"Sistemul de pensii va ajunge la deficite uriase pana in 2020 si sunt necesare masuri urgente pentru a remedia situatia", se arata intr-un comunicat comun al ministrilor.

Frantei i s-a recomandat si sa simplifice sistemul de taxe, sa ridice restrictiile pentru unele profesii, sa controleze cheltuielile bugetare si sa reformeze urgent sistemul de beneficii pentru someri.

Ministrii de Finante au prelungit cu inca doi ani termenele pana la care Franta, Spania, Polonia si Slovenia trebuie sa reduca deficitele bugetare sub 3% din PIB. Olanda si Portugalia au primit extensii de cate un an, in timp ce Belgia trebuie sa respecte limita de 3% in acest an.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1702 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hooopa... In conditiile astea vom rămane si fără pensii... Si-n con

ditiile astea, vinovat e UE!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor