Curtea de Justitie a UE a luat o decizie in premiera cu privire la inchirierea locuintelor prin Airbnb

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 13:08
4639 citiri
Curtea de Justitie a UE a luat o decizie in premiera cu privire la inchirierea locuintelor prin Airbnb
Foto: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a validat marti o lege din Franta care reglementeaza inchirierea apartamentelor pe perioade scurte de timp, intr-un dosar care a pus fata in fata Primaria orasului Paris si doi proprietari de apartamente care au utilizat platforma de inchiriere a locuintelor in scop turistic Airbnb, informeaza AFP.

Aceasta decizie a CJUE era foarte asteptata deoarece, la fel ca si Parisul, mai multe metropole europene se confrunta cu o penurie de locuinte si au incercat sa legifereze pentru a lupta cu fenomenul inchirierii locuintelor in scop turistic prin platforma Airbnb.

"O reglementare nationala care supune autorizarii prealabile inchirierea, in mod repetat, a unui spatiu cu destinatie de locuinta pentru perioade scurte unei clientele ocazionale care nu isi stabileste domiciliul in spatiul respectiv este conforma cu dreptul Uniunii. Combaterea penuriei de locuinte destinate inchirierii pe termen lung constituie un motiv imperativ de interes general care justifica o astfel de reglementare", a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Judecatorii europeni au fost sesizati in 2018 de Curtea de Casatie din Franta sa raspunda la mai multe intrebari care se refera la dispozitiile din Codul francez al constructiilor si al locuintelor. Aceasta dupa ce anterior, Curtea de Casatie din Franta a fost sesizata de doi proprietari de garsoniere din Paris, condamnati la plata unor amenzi de 40.000 de euro pentru ca si-au scos la inchiriat locuintele fara o autorizatie prealabila din partea primariei din Paris.

"Curtea a apreciat ca reglementarea in cauza nu este exclusa din domeniul de aplicare al Directivei 2006/123 pentru motivul ca ar constitui o reglementare generala, aplicabila fara distinctie oricarei persoane, in materie de amenajare sau de dezvoltare a teritoriului si, in special, de amenajare urbana. Astfel, desi reglementarea mentionata urmareste sa asigure o oferta suficienta de locuinte destinate inchirierii pe termen lung la preturi accesibile, aceasta nu vizeaza insa decat persoanele care efectueaza un anumit tip de inchiriere", au apreciat judecatorii de la CJUE.

Afacerea nu s-a incheiat inca in Franta deoarece judecatorii francezi vor trebui sa verifice daca edilii Parisului vor aduce dovezi privind existenta unei penurii de locuinte.

In luna decembrie a anului trecut, tot Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca Airbnb nu poate fi reglementata ca o agentie imobiliara care isi vinde serviciile online. Aceasta decizie a pus capat unei batalii indelungate intre Airbnb si companiile hoteliere traditionale din Europa, care sustineau ca platforma ofera servicii similare cu ale lor fara a fi insa supusa acelorasi reglementari. Atunci CJUE a decis ca activitatea Airbnb ar trebui calificata drept "serviciu al societatii informationale" si in consecinta "Franta nu poate cere Airbnb sa detina o licenta de agent imobiliar profesionist".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#cjue decizie airbnb, #cjue decizie premira airbnb , #Franta