Francezii din strainatate nu vor putea vota electronic la alegerile din iunie din motive de securitate

Luni, 06 Martie 2017, ora 23:17
2065 citiri
Francezii din strainatate nu vor putea vota electronic la alegerile din iunie din motive de securitate
Foto: Pixabay/jackmac34

Francezii din strainatate nu isi vor putea exprima optiunile prin vot electronic la viitoarele alegeri legislative din luna iunie, din motive de securitate.

Anuntul a fost facut luni de Ministerul de Externe de la Paris, care a explicat ca este vorba despre o masura de precautie impotriva eventualelor atacuri cibernetice, transmite AFP.

Potrivit unui comunicat al Quai d'Orsay, "aceasta decizie a fost luata pe baza recomandarilor expertilor Agentiei nationale a securitatii sistemelor informatice si tinand cont de nivelul extrem de ridicat de atacuri cibernetice care ar putea afecta desfasurarea votului electronic".

"Din cauza acestui context, s-a considerat preferabil sa nu fie asumat niciun risc de natura sa compromita scrutinul legislativ pentru francezii din strainatate", se precizeaza in comunicatul care confirma anuntul facut in cursul diminetii de Matthias Fekl, secretar de stat pentru comert exterior, promovarea turismului si francezii din strainatate.

Votul electronic din strainatate al francezilor la legislative a fost posibil pentru prima oara in 2012 si s-a desfasurat fara incidente.

"De atunci, insa, au existat suspiciunile privind alegerile din SUA, decizia Olandei de a renunta la votul electronic pentru legislativele din martie: este vorba despre un context foarte precis", a explicat pentru AFP Matthias Fekl.

Potrivit acestuia, pentru facilitarea votului alegatorilor francezi din strainatate, va fi incurajat si inlesnit votul prin corespondenta si prin procura. Data limita pentru primirea cererilor de vot prin corespondenta a fost amanata cu 30 de zile, pana la 31 martie, iar numarul sectiilor de vot va fi identic cu cel de la prezidentialele din aprilie-mai.

Anuntul Ministerului de Externe a declansat insa reactii puternice din partea deputatilor care ii reprezinta pe francezii de strainatate si a candidatilor la legislative.

Aceasta "decizie administrativa luata fara un proces politic" reprezinta "o negare a democratiei, intr-un context in care, dupa Brexit, dupa alegerea lui Donlad Trump si intr-un moment in care Marine Le Pen se afla la portile puterii, ar trebui, dimpotriva, sa favorizam diferitele mijloace de vot", a declarat Axelle Lemaire, demisionata luna trecuta de la sefia Secretarului de Stat pentru societatea digitala pentru a se consacra campaniei intr-o circumscriptie din strainatate.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#francezi vot electronic iunie, #Franta alegeri legislative iunie, #Franta alegeri legislative , #Franta
Comentarii
Poza anaviva
anaviva
rank 1
Va e frica sa nu castige extremistii