Francezii par sa se fi saturat de tot ce inseamna clasa politica, indiferent ca este vorba despre partidele de stanga sau de dreapta, si isi exprima de o saptamana dorinta pentru un nou tip de politica printr-o miscare inceputa la Paris si care se extinde catre orasele din provincie.
In fiecare seara, sute de persoane se aduna in Piata Republicii din Paris pentru a-si manifesta toate nemultumirile, cum ar fi cele legate de coruptie, nivelul de trai, violentele politiei, cardasia elitelor, dificultatea de a gasi o locuinta etc, transmite AFP.
"Ideea este sa cream o noua agora in spatiul public", astfel sintetizeaza actiunea un participant la miscarea careia i s-a dat numele "Nuit Debout" (Noaptea in Picioare). "Vrem sa exprimam saturatia generala, impotriva societatii, impotriva guvernului. Sa luam politica in mainile noastre", explica el, in timpul manifestatiei din Piata Capitoliului, la Toulouse.
Cateva sute de kilometri la nord de acest oras, ministrul economiei, Emmanuel Macron, in varsta de 38 de ani, a anuntat la o "reuniune cetateneasca" lansarea unei noi miscari "nici de dreapta, nici de stanga" pe care a denumit-o "En Marche" ("In mars" sau "In mers").
FBI considera Occupy Wall Street ca fiind o amenintare terorista
Acest ministru, un "freelancer" care incarneaza virajul "social-liberal" al guvernului socialist, "este singurul politician care propune ceva transpartizan, iar atunci cand esti tanar este greu sa te conformezi criteriilor de dreapta sau stanga", remarca un comentator local.
#EnMarche vers 2017#ONLR pic.twitter.com/hk404kkHdi
- La Manif Pour Tous ن (@LaManifPourTous) April 6, 2016
Initiativa lui Macron a fost primita cu o aparenta indiferenta de presedintele Francois Hollande. "Un ministru vrea sa dialogheze cu cetatenii; aceasta inseamna sa faci politica si sa faci in asa fel incat convingerile sa poata fi auzite", a spus liderul de la Elysee, miercuri, cu o zi inainte ca un sondaj publicat de agentia EFE sa arate ca el mai este apreciat doar de 13% din electorat.
Totusi, Emmanuel Macron - un fost bancher - nu se adreseaza publicului reprezentat de militantii din "Nuit Debout", pentru care el este una dintre oile negre ale politicii si care il vad mai degraba ca pe un exponent al stangii. Cele doua abordari sunt antagoniste, insa ele se hranesc din aceeasi saturatie fata de o clasa politica uzata.
Respingerea partidelor traditionale franceze s-a vazut si la urne in scrutinul regional din decembrie, cand extrema dreapta condusa de Marine Le Pen a obtinut pe ansamblul tarii 28% din voturi, iar in succesiunea alegerilor s-a remarcat o rata tot mai mare a absenteismului.
In pofida reactiilor aparent calme ale politicienilor, unii isi arata interesul fata de miscarile "Nuit Debout" si "En Marche". Este cazul responsabililor stangii radicale, dar si al primului secretar al Partidului Socialist, Jean-Christophe Cambadelis, care a recunoscut ca a facut "o mica plimbare discreta" prin Piata Republicii. "Este primavara politicii", a spus el, declaratie pe care si-a nuantat-o la scurt timp, comparand aceasta miscare mai degraba cu cele din Hyde Park sau Puerta del Sol.
Un an de Occupy Wall Street: Miscarea protestatara isi pierde energia
Prima dintre acestea din urma, cunoscuta ca "Occupy Wall Street", a aparut la New York in anul 2011 ca o miscare impotriva lumii finantelor si s-a propagat rapid in alte orase americane. Dar ea nu a avut o ierarhie si nici revendicari clare, in final fiind reprimata de politie.
Cea de-a doua, "Indignados", desfasurata in Spania, in Piata Puerta del Sol din Madrid, si care s-a evidentiat prin mesaje impotriva coruptiei si austeritatii, a condus la aparitia partidului Podemos (stanga radicala). Aceasta formatiune a obtinut 20% din voturi la legislativele din decembrie, cand cele doua formatiuni traditionale spaniole (Partidul Socialist si Partidul Popular) au inregistrat un regres semnificativ care a condus la un blocaj politic ce inca nu a fost depasit.
"Nuit debout" ou "en marche"? (Par @PlacideActu) pic.twitter.com/LxVYtgL5Dy
- Ornikkar (@ornikkar) April 8, 2016
"Nimeni nu stie unde se va ajunge", marturiseste unul dintre participantii la "Nuit Debout", care crede insa ca "acesta este un spatiu de discutii de care avem mare nevoie". Dar nici viitorul miscarii "En Marche" nu este mai clar, experienta istorica aratand ca partidele de centru nu au avut succes in Franta.
La ei e lapte si miere comparativ cu fierea si pucioasa... Vezi tot