Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Franta a pornit razboiul pilulelor contraceptive

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 21:01
3361 citiri
Franta a pornit razboiul pilulelor contraceptive
Foto: Le Monde

Ministrul Sanatatii din cabinetul francez, Marisol Touraine, a impus reducerea prescriptiilor medicale pentru pilulele contraceptive din generatia a 3-a si a 4-a si solicita Uniunii Europene sa limiteze utilizarea pilulelor din respectivele categorii in intreaga Europa.

Problema a devenit acuta dupa ce, in Franta, la mijlocul lunii decembre o tanara a murit in urma unui accident vascular cerebral, provocat de pastilele contraceptive din a treia generatie. Numai in Franta 2.500.000 de femei folosesc pastile din a 3-a si a 4-a generatie, iar numarul lor in Europa ajunge la peste 10 milioane.

De cealalta parte, Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a reactionat dur la decizia Frantei si sustine ca masura este una exagerata si lipsita de motivatie, scrie Le Monde.

"Nu exista nicio dovada care sa sugereze riscuri majore ca urmare a utilizatii pastilelor incriminate", spune Agentia Europeana pentru Medicamente, care are sediul la Londra. EMA sustine ca pastilele contraceptive au un risc foarte mic de a produce tromboza, risc care variaza in functie de elemente care nu tin de pastilele in sine, ci de factori asociati.

EMA mai arata ca pilulele contraceptive din generatia a 3-a si a 4-a fac parte din categoriile cele mai bine monitorizate de medicamente din aceasta familie si considera masura luata de Franta ca fiind exagerata si inutila in conditiile in care agentia nu a primit nicio dovada concreta care sa probeze legatura intre complicatii grave, de natura sangvina sau vasculara, si administrarea acestor pilule contraceptive bazate pe hormoni de sinteza.

Pastile contraceptive incriminate de Franta sunt produse de marile companii farmaceutice Merck, Bayer, Pfizer, Servier, Novartis si Sanofi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#medicamente contraceptive tromboza, #pilule contraceptive pericol sanatate, #Franta interzice contraceptive , #Franta