Franta a vandut navele Mistral destinate initial Rusiei

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 10:25
5825 citiri
Franta a vandut navele Mistral destinate initial Rusiei
Foto: Hepta.ro

Franta si Egiptul au incheiat un acord de achizitionare de catre Cairo a celor doua nave de razboi de tip Mistral destinate initial Rusiei, care urmeaza sa compenseze costul anularii contractului rus din cauza crizei din Ucraina.

"Marti, am stabilit impreuna cu presedintele (egiptean Abdel Fattah) el-Sisi modalitatile si pretul vanzarii acestor (bastimente) Mistral, iar Franta va asigura, deci, livrarea acestor nave, fara sa piarda ceva, facand totodata astfel incat sa protejeze Egiptul", a declarat Francois Hollande miercuri, la sosirea la Consiliul European dedicat crizei refugiatilor, la Bruxelles, relateaza Reuters.

Rusia si-a luat banii inapoi dublu pe navele Mistral

Potrivit anturajului ministrului Apararii Jean-Yves Le Drian, acest acord implica aproximativ 950 de milioane de euro, o suma care corespunde celei rambursate de catre Franta Rusiei.

Incheiat in 2011 in timpul presedintiei lui Nicolas Sarkozy, contractul de vanzare catre Rusia a navelor Vladivostok si Sevastopol a fost suspendat sine die in noiembrie 2014 de catre succesorul acestuia, Francois Hollande, din cauza rolului Moscovei in conflictul ucrainean.

Rusia este acuzata ca-i sustine pe rebelii separatisti prorusi in estul Ucrainei. Parisul a anuntat la inceputul lui august anularea contractului de vanzare catre Rusia a acestor doua bastimente de proiectie si comandament (BPC).

"Exista un sentiment de satisfactie (...) ca am solutionat dosarul (...) in mai putin de sase saptamani", a comentat o sursa apropiata lui Jean-Yves Le Drian.

Negocieri au fost purtate cu aproximativ zece tari, inclusiv Egiptul. Potrivit anturajului lui Le Drian, acordul cu Cairo prevede formarea echipajelor egiptene, aproximativ 400 de oameni, si livrarea celor doua nave in martie.

Fara transfer de tehnologie

Contractul nu prevede, in schimb, nici vreun transfer de tehnologii si nici vreo facilitate de plata. Insa modul in care Cairo va achita factura nu este precizat. In ceea ce priveste inarmarea celor doua nave, problema ramane "deschisa", potrivit acelorasi surse.

Pretul adaptarilor necesare trecerii de la amenajarile rusesti la nevoile Marinei egiptene este evaluat de Paris la cateva milioane de euro.

Ce solutie ofera Franta Rusiei pentru a reglementa contractul Mistral

"Nivelul de adaptare este mult inferior" celui in cazul in care cele doua BPC-uri ar fi fost revandute altei tari, da asigurari anturajul ministrului.

Cairo a semnat recent cu Parisul mai multe contracte importante in domeniul inarmarii. Potrivit unei surse diplomatice, ele sunt finantate de catre Arabia Saudita.

Dassault Aviation a livrat pe 20 iulie primele trei avioane de lupta de tip Rafale, care n-au mai fost exportate anterior de catre constructorul francez. Ele fac parte dintr-o comanda de 24 de unitati, data de Cairo in februarie.

Aceasta comanda se inscrie intr-un contract in valoare de 5,2 miliarde de euro, alaturi de rachete si o fregata.

Potrivit anturajului lui Jean-Yves Le Drian, Marina egipteana va fi echipata, pana in 2020, cu sapte nave de fabricatie franceza, inclusiv cele doua BPC-uri si fregata. Celelalte patru nave ar putea sa fie corvete din clasa Gowind.

De asemenea, in primavara viitoare sunt prevazute exercitii comune cu armata egipteana.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#nave Mistral Franta Egipt, #nave Mistral vandute Egipt , #Franta