Adunarea Naţională franceză (Camera deputaţilor) a adoptat vineri un nou proiect de lege anti-Covid ce prevede o controversată extindere a "paşaportului sanitar" şi obligaţia vaccinării îngrijitorilor, în finalul unei nopţi de dezbateri, relatează AFP.
Textul adoptat în primă lectură de deputaţi cu 117 voturi pentru şi 86 împotrivă urma să fie examinat începând de vineri de senatori, guvernul dorind adoptarea şi intrarea lui în vigoare chiar din acest weekend, de teama propagării "variantei Delta" a noului coronavirus.
Proiectul este intens contestat însă de opoziţia de stânga şi de extrema dreaptă, nu atât în ce priveşte obligativitatea vaccinării îngrijitorilor, pompierilor sau a asistenţilor persoanelor în vârstă, cât în ce priveşte extinderea necesităţii de a prezenta un "paşaport sanitar", atestând vaccinarea completă ori un test recent, şi la intrarea în localuri - cafenele, restaurante etc.. Din 21 iulie, acesta este cerut deja în sălile de spectacol, sport sau divertisment cu peste 50 de persoane.
Proiectul de lege mai prevede izolarea obligatorie pentru bolnavi, iar guvernul a introdus amendamente menite să evite pierderea de venituri pentru lucrătorii izolaţi ca urmare a contaminării.
Noile restricţii au fost intens contestate, mai multe proteste având loc de-a lungul săptămânii trecute, culminând cu cele de sâmbăta trecută, care au reunit peste 110.000 de oameni în toată Franţa, potrivit poliţiei, iar o altă manifestaţie este prevăzută pentru această sâmbătă.
Potrivit France Presse, la această mobilizare contribuie în mare parte "influenceri" din social media, de la reprezentanţi ai extremei drepte sau ai ecologiştilor până la o serie de medici, inclusiv profesorul Luc Montagnier, laureat al Premiului Nobel pentru medicină în 2008, dar dezavuat în ultimii ani de colegi. Acesta a insistat într-o serie de interviuri amplu redistribuite pe reţelele sociale că vaccinurile au generat variantele de Sars-Cov-2, afirmaţie fără fundament ştiinţific, notează AFP.
Italia va introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii închise precum cluburile şi restaurantele, a decis joi seară guvernul condus de Mario Draghi, relatează AFP.
În afară de cluburi şi restaurante, acest permis va fi necesar pentru a intra la piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre, precum şi în sălile de jocuri.