Franta: Salarii taiate cu sute de mii de euro pentru directorii marilor companii de stat

Autor: Ana Ilie
Joi, 31 Mai 2012, ora 10:44
3066 citiri
Franta: Salarii taiate cu sute de mii de euro pentru directorii marilor companii de stat

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, le-a transmis directorilor companiilor de stat un mesaj de natura sa-i nemultumeasca: asa-zisele "pisici grase" din sectorul public vor fi nevoite sa se multumeasca cu un salariu mult mai mic, "din solidaritate" cu angajatii platiti prost.

Reducerile masive de salarii sunt necesare pentru a demonstra "solidaritate" si vor afecta contractele "in curs", a anuntat prim-ministrul francez, potrivit France24.

Miscarea este in perfect acord cu promisiunea electorala a presedintelui Francois Hollande, de a introduce o noua schema de salarizare in companiile din sectorul de stat, ce ar interzice directorilor sa castige peste o suma echivalenta cu de 20 de ori salariul celui mai slab platit angajat.

Anultul facut de Ayrault inseamna ca directorii se vor trezi, anul acetsa, cu salarii mai mici cu cateva sute de mii de euro.

"Eu cred in patriotismul conducatorilor de companii. Sunt sigur ca ei inteleg ca aceasta criza financiara inseamna ca elitele financiare si politice trebuie sa conduca prin exemplu", a explicat Ayrault, intr-un interviu, amintind ca aceasta masura are aprobarea poporului francez, in urma prezidentialelor de la 6 mai.

Premierul a subliniat ca intregul Cabinet si Francois Hollande au acceptat tarieri de salariu de 30%.

Cel care va pierde cel mai mult in urma deciziei premierului este Henri Proglio, director executiv al gigantului energetic EDF (Electricite de France), care castiga in prezent 1,55 milioane de euro pe an, adica de 64 de ori cat cel mai prost platit angajat. Daca salariul sau va ajunge in jur de 496.000 de euro, Proglio va trebui, cel mai probabil, sa-si revizuiasca stilul de viata.

Luc Oursel, directorul executiv al gigantului nuclear Areva, nu va fi nici el multumit de noul guvern socialist - de la un salariu anual de 679.000 de euro, va ajunge la 335.000 de euro. Jean-Paul Bailly, CEO La Poste, isi va lua adio de la 41% din salariul anual de 635.974 de euro.

Sunt si directori care nu castiga atat de mult incat sa se incadreze in limita impusa de guvern, insa, in total, 36 de companii, total sau partial detinute de stat, vor trebui sa faca ajustari salariale in urmatoarele saptamani, dupa dezvaluirea metodologiei.

Criticii sustin ca aceasta masura va face ca talentele manageriale sa plece in strainatate sau in sectorul privat. Analistii nu sunt insa de acord, cu toate ca definesc masura drept profund "populist".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#premier Franta taieri salarii directori, #taieri salarii directori companii stat , #Franta