Franta se pregateste de prezidentiale: Francois Fillon, eternul secund, in sfarsit pe locul intai

Luni, 28 Noiembrie 2016, ora 09:42
4371 citiri
Franta se pregateste de prezidentiale: Francois Fillon, eternul secund, in sfarsit pe locul intai
Foto: Facebook/Francois Fillon

Fostul premier francez Francois Fillon a obtinut 66,5% din sufragii la primarele dreptei, arata rezultatele obtinute dupa numararea voturilor din aproape toate sectiile. Fillon a devenit astfel candidatul republicanilor la alegerile prezidentiale din Franta de anul viitor.

Contracandidatul sau, Alain Juppe, primar in Bordeaux, a strans 33,5% din voturi, relateaza Le Figaro.

Primarul Bordeaux-ului nu a castigat decat in doua departammente metropolitane, mai degraba simbolice: La Gironde si Correze, un fost fief al lui Jacques Chirac. In rest, Fillon a obtinut cele mai multe voturi in toate circumscriptiile.

Fillon a inregistrat o crestere spectaculoasa a popularitatii in ultimele saptamani, devansandu-l pe Juppe, de asemenea un fost premier, care a fost mult timp favorit al acestui scrutin organizat de Partidul Republican.

El a promis in campanie o reformare spectaculoasa a pietei libere, o limitare a imigratiei si relatii mai stranse cu Rusia lui Vladimir Putin.

In discursul prin care si-a revendicat victoria, el a indemnat la unitate si la infrangerea extremei drepte si a stangii discreditate.

Ce spun sondajele

Un sondaj realizat duminica arata ca Francois Fillon ar castiga detasat alegerile prezidentiale din 2017, daca ar intra in al doilea tur de scrutin alaturi de Marine Le Pen, presedintele Frontului National. Sondajul il crediteaza pe noul candidat al dreptei cu 67% din intentiile de vot, relateaza AFP.

Potrivit studiului, Fillon ar fi votat de 26% dintre alegatori in primul tur de scrutin, fata de 24% - cat ar obtine liderul partidului extremist.

Cine este Francois Fillon

Marele invingator in alegerile primare ale dreptei a fost mult timp cantonat in rolul de locotenent al lui Philippe Seguin, iar apoi al lui Nicolas Sarkozy, dupa care a obtinut, in sfarsit, prima pozitie si vizeaza fotoliul de la Palatul Elysee, scrie AFP.

"Fillon este un Sarkozy prezidentiabil", declara pentru AFP, in urma cu cateva zile, un sustinator al fostului presedinte. El nu are probleme cu justitia, nu are derapaje verbale si are o gestica mai asezata.

Prin programul sau "radical", fostul premier intruneste calitatile necesare sa placa unei drepte "decomplexate" si avide sa conserve sarkozismul, dar nu si pe Sarkozy.

Atat in fata fostului presedinte, care l-a coborat la rangul de "colaborator", dar care a fost nevoit sa se rezume sa-l tina la Matignon timp de cinci ani, cat si in fata presei si unor realizatori de sondaje care pariau cu totii, in urma cu doar cateva saptamani, pe infrangerea sa, Francois Fillon, in varsta de 62 de ani, s-a emancipat in sfarsit.

Lui Fillon, casatorit cu o franco-galeza aproape necunoscuta si tatal a cinci copii, nu i-a placut niciodata lumina reflectoarelor.

Fiul unui notar si al unei istorice, cel mai mare dintre cei patru baieti, Francois Fillon s-a nascut pe 4 martie 1954.

In 1976, Joel Le Theule, deputat-primar al Sable-sur-Sarthe, ii propune tanarului absolvent de drept public sa fie asistentul sau parlamentar.

Le Theule devine ministru. La moartea sa, in 1980, Fillon ii succeda la Sable, iar apoi devine, in 1981, cel mai tanar membru al Adunarii Nationale, unde va fi reales constant, dupa care se refugiaza intr-o circumscriptie pariziana, in 2007.

In 1993, el intra in Guvern si devine ministrul Invatamantului Superior. In pofida sustinerii lui Edouard Balladur, el face parte din toate guvernele de dreapta, incepand din 1995 si pana in 2005, in care detine portofolii ce merg de la Tehnologia Informatiei si pana la Educatia Nationala.

Jura ca are doar o obsesie - "suveranitatea nationala" si locul ei pe scena mondiala, care-l impinge sa ridice tonul catre Statele Unite si sa promoveze o apropiere de Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Francois Fillon castigat alegeri primare, #Francois Fillon candidat prezidentiale Franta , #Franta