Franta si Italia se declara preocupate de aderarea Romaniei la Schengen

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 22:16
1971 citiri
Franta si Italia se declara preocupate de aderarea Romaniei la Schengen

Ministrul italian pentru afaceri europene, Andrea Ronchi, si secretarul de stat francez Pierre Lellouche au ingrijorari in ceea ce priveste decizia pe care UE trebuie sa o ia in primavara cu privire la extinderea Tratatului Schengen la Romania si Bulgaria, relateaza presa italiana.

Declaratia, facuta de oficialul italian si redata de corespondentul agentiei Il Velino, nu ofera alte detalii, dar este facuta in contextul discutiei despre rromi, imigratie clandestina si aplicarea directivei europene privind libera circulatie.

Ideea de a lega aderarea Romaniei la Schengen de alte procese, care nu au legatura cu criteriile tehnice pe care o tara le are de indeplinit pentru a intra in acest spatiu in care granitele interne sunt desfiintate, a fost adusa in discutie in urma cu cateva luni de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, in contextul polemicii legate de repatrierile romilor.

Lellouche a sugerat ca Franta ar putea bloca aderarea Romaniei la Schengen - stiut fiind faptul ca pentru aceasta decizie este necesara unanimitatea in Consiliul European - din cauza proastei administrari a problematicii romilor de care da dovada Bucurestiul.

"Trebuie ca chestiunea rroma sa fie o conditie pentru Schengen. Romania ar trebui sa adere la spatiul Schengen in martie anul viitor si i-am spus colegului meu roman (ministrul de externe Teodor Baconschi - n.r.) ca avem rezerve. Colegul meu nu a apreciat ce i-am spus, dar trebuie sa lucram cu guvernul roman. Exista doua milioane si jumatate de rromi in Romania si e responsabilitatea Romaniei sa ii integreze. Nu Franta trebuie sa ii integreze pe rromii romani", a declarat Pierre Lellouche, in iulie.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene a mai afirmat ca Franta nu este singura tara care are astfel de probleme.

"La fel se intampla si in Spania, in Italia, in Belgia. Italia ne sustine, pentru ca e la curent cu ceea ce se intampla. De fapt, toata lumea e la curent. Dar masinaria europeana face ca odata ce o tara a intrat in UE, sa nu mai fie corect politic sa spui unele lucruri. Ei bine, eu le spun", a mai declarat oficialul francez.

"Rromii" nu sunt o conditie de aderare la Schengen

Ulterior, si-a nuantat declaratiile, recunoscand ca problema rromilor nu poate deveni o conditie Schengen, dar sugerand, in schimb, ca proastele rezultate ale Romaniei in lupta anticoruptie ar putea influenta unele state sa spuna "veto" intrarii Romaniei in Schengen. Decizia trebuie luata cu unanimitate de voturi.

Ronchi si Lellouche s-au intalnit marti seara la Paris si au discutat, intre altele, si despre problema rromilor. Ei au decis sa trimita o scrisoare comuna in care solicita presedintiei belgiene a UE sa convoace de urgenta o reuniune a ministrilor pentru afaceri europene care sa aiba ca tema imigratia clandestina.

Lellouche si Ronchi considera reglementarile europene in domeniul liberei circulatii nu pot fi deplin aplicate, iar lupta impotriva imigratiei clandestine la nivel european nu inregistreaza progrese.

Franta risca o procedura de infringement pentru netranspunerea adecvata in legislatia nationala a directivei privind libera circulatie, daca pana la 15 octombrie nu da Comisiei Europene explicatii cu privire la modul in care intentioneaza sa-si modifice legislatia.

Citeste si:
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....