Guvernul Frantei a demisionat

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 21:08
7706 citiri
Guvernul Frantei a demisionat
Foto: Le Figaro

Intregul guvern al Frantei si-a depus, sambata seara, demisia, presedintele Nicholas Sarkozy anuntand ca o accepta si ca-si va asuma functia de prim ministru, pentru moment.

Potrivit Le Figaro, un comunicat al Palatului Elysee anunta ca in urmatoarele luni va avea loc remanierea completa a Guvernului. Procedura legislativa din Franta presupune ca demisia este prima etapa a remanierii guvernamentale.

"In conformitate cu articolul 8 al Constitutiei, Francois Fillon a prezentat presedintelui Republicii demisia guvernului", se precizeaza in comunicatul oficial.

Presa speculeaza ca Fillon ar putea fi numit din nou in functia de prim ministru. Acesta a vizitat de doua ori, sambata, resedintia prezidentiala. El beneficiaza de o cota de popularitate suficienta in randul electoratului de dreapta si al UMP.

Si ministrul Mediului, Jean-Louis Borloo, viza functia de premier, unii dintre colegii sai sugerand ca acesta se va retrage din guvern daca nu va prelua conducerea lui.

Pe de alta parte, tot surse apropiate Palatului Elysee afirma ca fostul premier al Frantei, Alain Juppe, ar urma sa devina ministru al Apararii.

Oficial insa, numele noului premier va fi cunoscut abia duminica. Pana atunci, presedintele a preluat atributiile sefului guvernului, iar pana la numirea noii echipe, ministrii demisionari isi vor indeplini atributiile.

Legea pensiilor, marul discordiei

Inca din iunie, Nicholas Sarkozy a afirmat ca intentioneaza sa schimbe Guvernul, dupa adoptarea controversatei Legi a pensiilor. Actul normativ, care prevede marirea varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, a fost promulgat miercuri de catre presedinte.

Nicolas Sarkozy a promulgat Legea Pensiilor

Noua lege creste varsta legala de pensionare, fapt care a stranit nemultumiri si mii de francezi au iesit in strada sa protesteze, insa Sarkozy a sustinut tot timpul ca este reforma cea mai importanta din mandatul sau.

Sindicatele au organizat ample proteste de strada si greve care au perturbat transportul si au condus la inchiderea rafinariilor petroliere. Francezii au continuat sa protesteze chiar si dupa adoptarea proiectului in Parlament, cerandu-i lui Sarkozy sa nu promulge legea.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#guvern Franta demisie, #Francois Fillon demisie , #Franta