Inca o josnicie frantuzeasca la adresa Romaniei (Opinii)

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 21:11
12218 citiri
Inca o josnicie frantuzeasca la adresa Romaniei (Opinii)

Nu stiu cat de mult i-a deranjat pe francezi caldura emanata de incendiile provocate de magrebieni prin periferiile Parisului, ca urmare a luptelor de strada provocate de bizare si dese revendicari. Aflu insa ca ii detesta, cu drept cuvant, pe tiganii nostri plasati in jurul marilor obiective turistice.

La fel sunt tratati hotii, campionii de alba-neagra si flasnetarii. Insa, de aici si pana la a arunca o anatema superior dispretuitoare asupra intregii romanimi este deja prea mult. Nu am admis ironiile abjecte, cum a fost aceea cu "s'il vous plait" livrata public de catre un saltimbanc ridicol si nici infamiile proferate de catre fostul guvern de la Paris.

Din nefericire, malpraxisul de natura xenofoba la adresa romanilor continua sa fie prezent in Hexagon. Recent, un subiect de drept din 2012 de la bacalaureatul pentru Stiinte si Tehnologia Managementului arunca o noua incarcatura de sputa catre Bucuresti.

Enuntul din chestionarul cu pricina cotat cu 10 puncte suna astfel: "Prezentati formalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca un marochinier care vrea sa isi protejeze timp de 20 de ani marca de falsificatorii care opereaza in Romania."

De ce tocmai aceasta tara? Fake-urile la nivel macro-mondial au cu totul alte capitale de obarsie. Le sugerez stranepotilor cocosului galic juganit sa cotrobaiasca en-detail si mai abitir prin containerele cu marfa de "lux" provenita de pe continentul galben, bunaoara.

Nu am nicio indoiala ca vamesii francezi gasesc cotidian produse de firma calatorite pe Drumul Matasii. Ii loveste stenahoria cand descopera Vuittoane din piele de musama, Rolex-uri cu mecanism din plastic si parfumuri Madame Rochat respectand reteta originala cu extras de bambus chinezoid. Le inghit docil, ca un ciufulit coq sportif. Ca deh, au de-a face cu una din marile economii ale lumii si nu se cade s-o ofensezi.

Insultele repetate, adresate la stiva, tuturor cetatenilor romani iti dau ghes sa le reamintesti ferchesilor frantuji ca au suficient de multe gauri molifere pe aristocratul lor blazon cat sa nu-si permita persiflari gratuite din turnul lor de fildes ingalbenit.

Nu cred ca le-ar pica usor la pipota sa trecem in revista ispravile deocheate ale reginei Maria Antoaneta, care isi trecuse consortul Ludovic al XVI-lea la rubrica "etc", luate ca pretext de ghilotinare cu asistenta in locul ocupat astazi de Place de la Concorde.

La fel de incomoda este readucerea in pelicula prezentului a "barbatiei" faptelor de arme, in urma careia regimul de la Vichy condus de Philippe Petain, dupa o indelungata lupta de... o luna capitula pentru ca apoi sa fie acuzat de partizanat nazist.

Revenind, un dram de celebra politete frantuzeasca si un strop de decenta ar trebui sa fie comandate de la Palatul Elysee. Astfel, pot fi evitate sicanele marunte iscate de catre tot soiul de acri soareci de cancelarie. Ce n'est pas jolie ca Ambasada Romaniei la Paris sa inainteze inca o scrisoare de protest.

De acesta data, ministrului francez al Educatiei, Vincent Peillon, in legatura cu o tema ce contine exprimari denigratoare la adresa cetatenilor romani, solicitand in acelasi timp scuze si sanctionarea celor responsabili. Probabil, nu doar imaginarului marochinier.

La randu-i, Ministerul roman al Afacerilor Externe a reiterat ca respinge cu fermitate orice forma de discriminare, stigmatizare colectiva si xenofobie, precum si utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter disciminatoriu la adresa locuitorilor Romaniei.

"Consideram ca astfel de manifestari risca sa genereze o atitudine ostila la adresa romanilor, prin propagarea catre publicul larg a unor perceptii negative ce se rasfrang asupra unei intregi natiuni", precizeaza MAE intr-un comunicat citat de Mediafax.

E limpede ca asemenea initiative identitare negative provenite din derapaje mentalitare nu fac bine niciuneia dintre parti. De aceea, pozitia Romaniei trebuie sa fie ferma, fara echivoc. Nu asa cum o vede ministrul interimar al Invatamantului, Liviu Pop, cel care a declarat ca: "Vom emite un punct de vedere nuantat."

Oare in ce ton va fi nuanta?

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#subiect bac Franta Romania, #xenofobie Franta romani , #Franta