Franta si Germania inghitite de ape - Imaginile dezastrului (Galerie foto&video)

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 10:38
6637 citiri
Franta si Germania inghitite de ape - Imaginile dezastrului (Galerie foto&video)
Foto: Twitter/Geert De Clercq

Franta si mai ales Parisul se confrunta cu cele mai grave inundatii din ultimele decenii. Raul Sena din capitala se asteapta sa se inalte cu sase metri peste limita sa normala. In Franta si Germania mii de oameni au fost fortati sa-si paraseasca locuintele, iar cel putin 11 persoane au murit in urma inundatiilor.

Afectate sunt insa si Belgia, Polonia sau Ucraina.

Din pacate, meteorologii au anuntat ca ploile vor continua sa cada in weekend in mare parte a Europei, din Franta pana in Ucraina, relateaza BBC.

Presedintele francez Francois Hollande a declarat ca situatia din prezent este "o provocare globala", "un fenomen climatic extrem de grav". Acesta urmeaza sa declare stare de dezastru natural in mai multe zone ale tarii, ceea ce va duce la deblocarea fondurilor de urgenta.

In Paris au fost montate bariere de urgenta de-a lungul Senei. Muzee precum Luvrul sau Orsay au fost inchise, astfel incat opere de o valoare inestimabila sa fie mutate in locuri sigure, pentru a nu fi afectate de apa.

Trenurile care circulau pe langa Sena, in centrul Parisului, au fost suspendate. Tot in Paris, dar si in centrul tarii, 25.000 de oameni au ramas fara curent electric.

In Nemours, 3.000 de persoane au fost evacuate din centrul orasului. Raul din oras, Loing, a ajuns la un nivel la care nu s-a mai aflat din 1910, cand de asemeni proportiile inundatiilor au fost unele catastrofale.

In Loiret, in centrul Frantei, in trei zile a plouat cat in sase saptamani. In consecinta, strazile au fost inundate, iar soferii s-au vazut nevoiti sa-si abandoneze masinile.

Ambasadorul roman la Paris, Luca Niculescu, a postat pe Facebook imagini ale dezastrului de la Paris. Diplomatul a postat si un scurt comentariu, care surprinde, in putine cuvinte, situatia limita prin care trece capitala Frantei.

"Sena in aceasta dupa amiaza. Malurile sunt inundate, un om coboara ca sa vada daca apa ii trece de genunchi in zona pietonala. Ii trece. Apa e maloasa si curge repede, duce bucati de lemn rupte in amonte. Transportul fluvial e intrerupt, faimoasele bateaux mouche sunt priponite. Oamenii se strang pe poduri, fac poze si pronosticuri. (...)

Si acum sunt probleme. Trenuri regionale sunt intrerupte, cateva statii de metrou ar putea fi inchise, cum inchise vor fi maine (vineri - n. red.) si muzeele Luvru si Quai d'Orsay. (...)

Tot maine ar fi trebuit sa inceapa amenajarea spatiilor de pe marginea fluviului pentru standurile Euro 2016. Dar cu apa care trece de genunchi, s-a amanat...", afirma el.

Si Germania e grav afectata de inundatii: cel putin noua persoane au murit in ultimele zile, mai multe fiind date disparute. Intreaga tara e in doliu. O intamplare e mai cu seama pe buzele tuturor, dupa ce presa a anuntat ca o femeie de 78 de ani, fiica ei, de 56 de ani, si nepoata, de 28 de ani, au fost gasite inecate in subsolul casei lor, in Simbach, regiunea Bavaria.

In orasul german Passau a fost declarata stare de urgenta, iar in Wesel un baraj sta sa cedeze. In Pfarrkirchen, in numai sase ore, miercuri, s-au acumulat cantitati uriase de apa.

In Bad Neuenahr-Ahrweiler nivelul raului Ahr a atins cote "fara precedent", au anuntat oficialii. Mai multi oameni care isi petreceau vacanta la cort, in regiune, au fost nevoiti sa se catere pe caroseria automobilelor, de unde salvati cu elicopterele.

Mii de locuinte au ramas fara curent in Bavaria, mai arata New York Times.

Ministrul german de Interne, Joachim Herrmann, a declarat, joi, ca "inundatiile au luat oficialitatile pe nepregatite". "In cateva minute, nivelul apei a crescut cativa metri", a afirmat el.

Germania se pregateste pentru noi furtuni si ploi consistente in vestul si sudul tarii.

In Belgia, afectata si ea de ploi in ultimele zile, mai multe zone sunt inundate, printre care Antwerp, Limburg si Liege.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#inundatii Franta Paris poze, #inundatii Paris imagini, #inundatii Germania, #inundatii Europa poze , #Franta