Le Pen: Romii reprezinta "copacul care ascunde padurea africana si nord-africana"

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 14:35
1974 citiri
Le Pen: Romii reprezinta "copacul care ascunde padurea africana si nord-africana"

Presedintele partidului francez de extrema-dreapta Frontul National, Jean-Marie Le Pen, a criticat sambata politica guvernului privind romii, spunand ca acestia reprezinta "copacul care ascunde padurea africana si nord-africana".

"Daca lipsa de securitate creata de populatia roma trebuie rezolvata, nu trebuie sa uitam ca aceasta este marginala si ca romii ascund probabil cealalta imigratie", a declarat seful FN in fata sustinatorilor sai reuniti la Saint-Laurent-du-Var.

"Sunt copacul care ascunde padurea africana si nord-africana", a adaugat el.

"Guvernele succesive sunt in incapacitate totala sa impiedice crimele si delictele, pentru ca acest lucru le-ar obsiga sa ia masuri ferme, poate suspectate de rasism", a subliniat el, precizand ca masurile nu trebuie sa vizeze romii, arabii sau africanii, ci fenomenul imigratiei.

Anterior, vicepresedintele Frontului National, Bruno Gollnisch, a calificat expulzarea romilor drept "manevra sarkozysta cu obiectiv electoral" si a spus ca expulzarile voluntare nu servesc la nimic, pentru ca cei vizati "se intorc".

Mii de persoane su protestat la Paris

Mii de persoane au protestat sambata la Paris si in alte 130 de orase din Franta, precum si in mai multe capitale europene, fata de politica guvernului lui Nicolas Sarkozy privind romii.

Politica guvernului privind romii nu este noua, dar dezbaterea ia amploare si divizeaza din ce in ce mai mult societatea. Circa 1.000 de romi au fost repatriati luna trecuta din Franta in Romania si Bulgaria, iar statisticile oficiale arata ca 11.000 de romi au fost expulzati in 2009.

Manifestatiile de sambata arata ca francezii sunt foarte preocupati de ceea ce se face in numele lor, comenteaza BBC. Insa si protestatarii sunt o minoritate. Potrivit sondajelor de opinie, cel putin 65% dintre francezi sustin politica guvernului de a expulza romii.

Presedintele Nicolas Sarkozy a dat asigurari ca actiunile guvernului sau respecta in totalitatea normele UE privind migratia si drepturile omului, desi a existat un efort concertat de a lega taberele ilegale de romi de cresterea infractionalitatii.

Pe fondul criticilor la nivel european, PE va dezbate situatia romilor saptamana viitoare.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...