Macron considera ca NATO se afla in "moarte cerebrala", il ataca dur pe Trump si pledeaza in favoarea Europei Apararii

Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 17:35
7470 citiri
Macron considera ca NATO se afla in "moarte cerebrala", il ataca dur pe Trump si pledeaza in favoarea Europei Apararii

"Ceea ce suntem pe cale sa traim este moartea cerebrala a NATO" a declarat presedintele Frantei, Emmanuel Macron, saptamanalului The Economist, explicand aceasta "moarte" prin dezangajarea americana fata de aliatii NATO si comportamentul Turciei, membra a Aliantei Nord-Atlanctice.

Este "necesara clarificarea, acum, a obiectivelor strategice ale NATO", a mai declarat seful statului francez, care a pledat din nou in favoarea unei "intariri" a Europei Apararii, in contextul in care un summit NATO este programat la inceputul lui decembrie la Londra, relateaza AFP.

"Asistam la o agresiune a unui alt partener NATO, Turcia, intr-o zona in care interesele noastre sunt in joc, fara coordonare", a subliniat Macron, referindu-se la interventia militara turca in Siria. "Ceea ce s-a intamplat este o enorma problema pentru NATO", a apreciat presedintele Frantei in interviul acordat The Economist.

In aceste conditii, seful de stat francez se intreaba mai ales care este viitorul Articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede o solidaritate militara intre membrii Aliantei in cazul in care unul dintre ei este atacat.

"Ce este Articolul 5 maine? Daca regimul lui Bashar al-Asaad hotaraste sa replice Turciei, oare noi ne vom angaja? Aceasta este o intrebare reala", considera Macron.

"Noi ne-am angajat sa luptam impotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic). Paradoxul este ca decizia americana (a retragerii din Siria) si ofensiva turca, in ambele cazuri, au acelasi rezultat: sacrificarea partenerilor nostri pe teren, care au luptat impotriva Daesh, Fortele Democratice Siriene (FDS)", aliatele coalitiei internationale conduse de Washington impotriva Statului Islamic, isi exprima el regretul.

Citeste aici interviul integral, in limba franceza.

UE - pe marginea prapastiei

"NATO, ca sistem, nu isi reglementeaza membrii. Iar din momentul in care un membru simte ca are dreptul sa-si urmeze propriul drum, care este dat de Statele Unite ale Americii, o face. Iar asta este ceea ce s-a intamplat", deplange Macron.

Acest lucru face, considera el, si mai "esentiala, pe de o parte, Europa Apararii - o Europa care trebuie sa se doteze cu o autonomie strategica si de capacitate in plan militar. Iar, pe de alta parte, redeschiderea unui dialog strategic, fara vreo naivitate si care va lua timp, cu Rusia".

Seful statului francez profita de ocazie pentru a prezenta trei riscuri mari la adresa Europei, si anume faptul ca UE a "uitat ca este o comunitate", "dezalinierea" politicii americane fata de proiectul european si emergenta puterii chineze, "care marginalizeaza in mod clar Europa".

"Exista in prezent o serie de fenomene care ne pun intr-o situatie pe marginea prapastiei", insista el.

"Europa a uitat ca este o comunitate, considerandu-se treptat o piata", mai subliniaza Macron, care s-a opus recent deschiderii unor negocieri de aderare la Uniunea Europeana a Macedoniei de Nord si Albaniei.

Al doilea pericol sunt Statele Unite, care raman "marele nostru aliat", dar care "se uita in alta parte", catre "China si continentul american", o rasturnare care a avut loc in timpul presedintiei lui Barack Obama, apreciaza seful statului francez.

Iar "pentru prima oara, noi avem un presedinte american (Donald Trump) care nu impartaseste ideea proiectului european, iar politica americana se dezaliniaza acestui proiect", spune Macron.

"Presedintele Trump, iar eu am mult respect fata de asta, pune problema NATO ca pe un proiect comercial. Dupa el este un proiect in care Statele Unite asigura o forma de umbrela geopolitica, dar in schimb trebuie sa existe o exclusivitate comerciala, este un motiv de a cumpara de la americani. Franta nu a semnat pentru asta", avertizeaza Macron.

In fine, reechilibrarea lumii are loc in paralel, de 15 ani, cu emergenta unei puteri chineze care creeaza un risc de bipolarizare si marginalizare clara a Europei.

Potrivit sefului statului francez, daca europenii "nu se trezesc, nu constientizeaza aceasta situatie si nu decid sa profite de ea, exista riscul mare, pe termen lung, ca noi sa disparem din punct de vedere geopolitic sau in orice caz sa nu mai fim stapanii destinului nostru".

Macron apreciaza, de asemenea, ca regula cu privire la mentinerea deficitului public al tarilor din zona euro sub pragul de 3% din PIB, la fel ca discutii despre contributiile Celor 27 la bugetul UE, tine de o "dezbatere din alt secol".

"Avem nevoie de mai mult expansionism, de mai multe investitii. Europa nu poate sa fie singura zona care sa nu o faca", a subliniat el.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...