Marine Le Pen e pe cale sa-si piarda imunitatea de europarlamentar: E acuzata de frauda

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 18:29
3770 citiri
Marine Le Pen e pe cale sa-si piarda imunitatea de europarlamentar: E acuzata de frauda
Foto: Facebook / Marine Le Pen

Parlamentul European (PE) a inceput miercuri procedura care ar putea-o lasa fara imunitate pe eurodeputata franceza Marine Le Pen, lidera Frontului National si candidata in turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta, acuzata de utilizarea frauduloasa a fondurilor publice europene.

Anuntul a fost facut de presedintele legislativului european, Antonio Tajani, citat de Reuters.

Judecatorii francezi au solicitat PE sa ridice imunitatea eurodeputatei franceze pentru a permite investigarea suplimentara a acuzatiilor privind angajarea fictiva a unor asistenti parlamentari ai Frontului National (FN) la Parlamentul European.

Cererea "a fost inaintata comisiei de afaceri juridice a Parlamentului European, care se ocupa de aceste chestiuni", a explicat Tajani.

Acest pas marcheaza inceperea oficiala a procedurii de ridicare a imunitatii europarlamentare.

In aceasta ancheta, judecatorii de instructie francezi incearca sa afle daca Frontul National a organizat un sistem pentru remunerarea membrilor si angajatilor FN in Franta cu fonduri publice ale Uniunii Europene, prin intermediul contractelor de asistenti la Parlamentul European.

"In urma concluziilor unei anchete desfasurate de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), administratia Parlamentului European a fost informata ca o suma de 340.000 de euro a fost incasata in mod necuvenit de doi asistenti parlamentari ai deputatei europene Marine Le Pen.

Dupa ce acesteia i s-a oferit posibilitatea de a aduce orice observatie utila, Parlamentul a decis, respectand reglementarile financiare europene in vigoare, sa recupereze suma", a indicat PE intr-un comunicat, la inceputul lunii februarie.

Raportul final al OLAF in acest caz a fost transmis in iulie 2016 presedintelui de la acea vreme al Parlamentului European, Martin Schulz.

Regulamentul Parlamentului European prevede ca asistentii europarlamentari cu norma intreaga nu au voie sa desfasoare o activitate platita pentru un partid politic national si ca asistentii part-time trebuie sa aiba si un al doilea loc de munca.

Fiecare dintre cei 751 de membri ai Parlamentului European are dreptul la suma de 23.400 euro lunar pentru remunerarea personalului angajat la biroul din Bruxelles si in tara de origine, la care se adauga 4.342 euro lunar cheltuieli de birou.

Citeste mai multe despre turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marine Le Pen fara imunitate, #Marine Le Pen prezidentiale Franta , #Franta