Masuri de securitate sporite in Franta, dupa atacul de la Nisa: Zeci de evenimente anulate din cauza "situatiei de razboi"

Marti, 02 August 2016, ora 23:00
4698 citiri
Masuri de securitate sporite in Franta, dupa atacul de la Nisa: Zeci de evenimente anulate din cauza "situatiei de razboi"
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile franceze au decis sa ia masuri severe de securitate dupa atentatul de la 14 iulie de la Nisa. Zeci de evenimente traditionale sau culturale au fost restranse, suspendate sau anulate "din motive de securitate".

Astfel, desi exista un proiect de a transforma "la Promenade des Anglais" intr-un imens ring de dans intre 15 si 28 august, Prom'Party din Nisa a fost anulata de primarie, dupa atacul de pe 14 iulie in care au murit 84 de persoane, informeaza AFP.

In La Baule, faptul ca dispunerea falezei ar fi "asemanatoare celei de la Nisa", a determinat primaria sa ia decizia de a suprima focul de artificii de la 15 august, pentru a nu pune in pericol publicul.

Aceste anulari au fost justificate marti de ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, de constrangerile legate de "situatia de razboi" cu terorismul.

"Trebuie ca fiecare sa inteleaga ca ne aflam in aceasta situatie si ca asta duce uneori la constrangeri", a precizat el.

In sud-vest, orasele anuleaza in masa evenimentele prevazute in august. La Marsilia, oras care deja a anulat focul de artificii de la 15 iulie dupa atacul de la Nisa, primaria a anuntat luni si anularea unui miting aerian pe 13 august, la care se astepta participarea a 100.000 de vizitatori.

Evenimentul "Noaptea stelelor", care urma sa se deruleze la observatorul astronomic al orasului la 5 august, a fost de asemenea anulat. "Primim 400 pana la 500 de persoane in intuneric complet, deci asta provoaca putin frica", a declarat pentru AFP un angajat al planetariumului de la observator, Richard Hamou.

La Paris, proiectiile in exterior au fost si ele anulate din cauza preocuparilor de securitate in timp ce in sud-est, orasul Grasse a renuntat la cea de a 70-a Sarbatoare a iasomiei, la care urmau sa participe peste 5.000 de vizitatori.

Avignon a renuntat la un spectacol pirotehnic prevazut sa aiba loc la 25 august pentru aniversarea eliberarii orasului, cu 30.000 de spectatori asteptati.

Localitatea Collioure a procedat la fel in cazul traditionalului foc de artificii, chiar daca alte festivitati, programate intre 14 si 18 august, care atrag intre 80.000 si 100.000 de persoane, au fost mentinute.

Saptamana trecuta, doi suspecti de terorism ar fi fost arestati intr-un tren pe ruta Nisa-Paris, conform presei franceze.

La 14 iulie, un tunisian de 31 de ani a intrat cu camionul in multimea adunata pe Promenada Englezilor din Nisa pentru sarbatoarea nationala, provocand moartea a 84 de persoane si ranirea altor 435 de persoane. Camionul a rulat 2 km pe celebra promenada inainte ca soferul sa fie impuscat mortal de politisti.

Printre cei care si-au pierdut viata a fost si un roman.

Citeste un interviu cu un roman care traieste in Franta: "Prefer sa traiesc in pericol decat in teroare". Daca nu e un razboi religios, atunci ce e?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#evenimente anulate Franta teroristi , #Franta