Ziare.com

Masuri pentru protejarea albinelor in Franta

Vineri, 30 Martie 2012, ora 10:24

   

Masuri pentru protejarea albinelor in Franta
Franta doreste sa interzica un pesticid care s-a dovedit a fi foarte nociv pentru albine.

Ministerul Agriculturii a anuntat, joi, ca intentioneaza sa retraga pesticidul Cruiser OSR, produs de firma elvetiana Syngenta. Aceasta masura va fi luata in urma publicarii in revista Science a unui studiu francez care arata efectele nocive ale substantei active thiametoxam, continuta de acest pesticid, asupra albinelor, informeaza Liberation.

Ministerul a mai indicat ca asteapta un aviz al Agentiei de securitate sanitara (Anses), asupra acestui studiu. Daca si aceasta agentie confirma datele din studiu, respectivul pesticid va fi retras de pe piata.

Efectele distrugatoare ale pesticidelor asupra albinelor

Doua studii publicate joi in SUA, unul britanic si altul francez au aratat acelasi lucru: pesticidele au efecte distrugatoare asupra albinelor si bondarilor. Pesticidul incriminat, Cruiser OSR se foloseste pe scara larga in agricultura, inca din 1990, pentru tratarea culturilor de rapita.

Numarul albinelor, polenizatori ai culturilor importante pentru alimentatia umana, a cunoscut in ultimii ani o scadere ingrijoratoare, in special in Europa si SUA. Pentru a explica acest fenomen, specialistii au avansat o serie de ipoteze, printre care si folosirea masiva a pesticidelor in agricultura.

In cadrului studiului francez, albinelele au fost urmarite cu ajutorul unui cip. S-a constatat ca sub influenta thiametoxamului din pesticid, isi pierd orientarea si mor.

Studiul englez a evidentiat faptul ca albinele care nu sunt supuse pesticidului se inmultesc mult mai repede si sunt mai sanatoase, fata de coloniile care au fost influentate de chimicalele din agricultura.

Raul facut albinelor nu mai poate fi reparat

Cert este ca oamenii de stiinta atrag atentia ca masurile pentru protejarea albinelor trebuie luate cat mai repede cu putinta.

Semnalul de alarma a fost tras cu multe decenii in urma de Albert Einstein care a spus ca sfarsitul albinelor inseamna si sfarsitul omului. Masurile luate de Franta ar crea un precedent in directia protejarii albinelor, si modelul ar trebui urmat si de celelalte state.

Acesta se impune in conditiile in care, oamenii de stiinta spun ca deja la ora actuala, raul facut albinelor prin pestide nu mai poate fi reparat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1721 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor