Premierul Frantei a anuntat oficial ca-si da demisia pentru a candida la prezidentiale

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 19:52
11498 citiri
Premierul Frantei a anuntat oficial ca-si da demisia pentru a candida la prezidentiale
Foto: Twitter/Manuel Valls

Premierul francez, Manuel Valls, a anuntat, luni seara, ca va demisiona marti de la sefia Guvernului pentru a putea candida la alegerile prezidentiale.

El a facut declaratia intr-o conferinta de presa, transmite Europe1.

"Da, voi candida la presedintia Republicii. Maine imi voi da demisia din toate functiile pentru a putea avea libertatea deplina de a oferi francezilor un camin. A venit momentul sa merg mai departe in angajamentul meu. Nu pot fi premier si, in acelasi timp, candidat", a sustinut acesta.

Valls a explicat ca a decis sa candideze pentru ca Franta trebuie sa aiba greutate intr-o lume noua, marcata de amenintarea terorista si de ascensiunea extremei-dreapta. "Vreau o Franta independenta, lipsita de flexibilitate in ceea ce priveste valorile sale", a precizat acesta.

Mai intai, insa, el trebuie sa treaca de alegerile primare ale Partidului Socialist (PS), din care face parte, care vor fi organizate in 22 si 29 ianuarie.

Anuntul lui Valls vine la scurt timp dupa ce actualul presedinte francez, Francois Hollande, a transmis ca nu va incerca sa obtina un nou mandat.

Momentan, sondajele ii plaseaza in topul preferintelor alegatorilor pe candidatul dreptei, Francois Fillon, si pe lidera extremei drepte, Marine Le Pen.

Cine e Manuel Valls

Manuel Valls s-a nascut la Barcelona, mama sa avand dubla cetatenie - elvetiana si italiana - in timp ce tatal sau e catalan sadea. Dupa ce a devenit cetatean francez la varsta de 20 de ani, el si-a petrecut restul vietii in politica, arata agentia AFP, citata de News.ro.

A studiat pentru scurt timp istoria la universitate si apoi a devenit asistent parlamentar la doar 23 de ani, dupa care a lucrat pentru premierul reformator Michel Rocard (1988-1991), apoi pentru un alt locatar al Matignon, Lionel Jospin (1997-2001).

In 2001, Valls este ales primar in Evry, iar dupa aceea a continuat ascensiunea in politica.

El este perceput ca un politician de stanga reformator - in 2007 voia sa schimbe numele Partidului Socialist, pe care il considera depasit - si-a schimbat recent discursul cu unul mai moderat.

In 2012, Valls, care a luptat singur mult timp pentru o revolutie in domeniul securitatii, a obtinut Ministerul de Interne, datorita unei apropieri de Hollande in cursul campaniei. In aceasta calitate, el si-a consolidat stilul martial si imaginea de mana de fier, sporindu-si popularitatea - uneori mai degraba in randul electoratului de dreapta, decat de stanga.

Hiperactivitatea sa, comunicarea foarte bine pusa la punct, ambitia au facut de multe ori sa fie comparat cu Nicolas Sarkozy.

Dupa esecul de la alegerile locale, el a reusit sa obtina functia de premier in aprilie 2014, inlocuindu-l pe discretul Jean-Marc Ayrault. "Un lider trebuie sa stie sa conduca, deci eu conduc", spunea Valls la acea vreme.

Dupa sosirea sa, ecologistii s-au retras din Guvern, denuntand, printre altele, declaratiile sale privind rromii. Fostul primar din Evry nu da, insa, prea mare importanta criticilor si atacurilor si incepe sa aplice cu strictete noua linie "pro-business" a presedintelui Francois Hollande, ce include reduceri de taxe pentru companii si reforme pe piata muncii.

Pe parcursul celor doi ani la conducerea Guvernului, Valls a dus la numeroase demisii in randul aliatilor: in 2014 s-au retras ministrii Arnaud Montebourg (ministrul Economiei) si Benoit Hamon (ministrul Educatiei), dupa ce au criticat politica economica a lui Hollande. Cei doi il vor infrunta pe Valls in alegerile primare.

In ianuarie 2016, si-a dat demisia si ministrul Justitiei, Christiane Taubira, socata de proiectul - abandonat in cele din urma - de retragere a cetateniei persoanelor condamnate pentru terorism.

In toamna, a fost indepartat din Guvern si Emmanuel Macron, fost apropiat al presedintelui, care a preferat sa se lanseze solo in cursa pentru Elysee.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#demisie premierul Frantei, #demisie premier Franta, #premier Franta candidat presedintie, #Manuel Valls presedinte Franta , #Franta
Comentarii