Pro sau contra? Sinuciderea asistata provoaca o noua dezbatere aprinsa in Franta

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 21:42
3934 citiri
Pro sau contra? Sinuciderea asistata provoaca o noua dezbatere aprinsa in Franta
Foto: The Local

Dupa legalizarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex si reglementarea cadrului legislativ al prostitutiei, urmatorul subiect pe agenda Palatului Elysee pare sa fie intrarea in legalitate a sinuciderii asistate.

Un grup de experti reunit la cererea presedintelui Francois Hollande a recomandat, luni, legalizarea sinuciderii asistate pe teritoriul Frantei, acolo unde dezbaterile asupra acestei teme au intrat in centrul atentiei dupa o serie de povesti de viata cu final tragic.

Sinuciderea a doua cupluri de varstnici in luna noiembrie si marturia cutremuratoare a unui politician care isi vede mama in stadiul terminal al unei boli grave dupa urmarea unor tratamente medicale au socat locuitorii acestei tari.

"Posibilitatea comiterii sinuciderii asistate medical bazata pe consimtamantul lucid al pacientului este, in opinia noastra, un drept legitim al oricarei persoane care sufera de o boala terminala", au declarat reprezentantii grupului format din 18 cetateni "reprezentantivi" pentru populatie.

De partea cealalta, un comitet de etica al medicilor francezi reunit la mijlocul acestui an il sfatuia pe Hollande sa nu sustina o asemenea masura, considerand legalizarea sinuciderii asistate "un pericol la adresa societatii" pentru ca pacientii vulnerabili ar putea ceda prea usor acestei tentatii.

"Hollande trebuie sa faca ce a promis"

Jean-Luc Romero, presedintele Asociatiei pentru Dreptul de a Muri cu Demnitate, a declarat pentru The Local ca, de acum inainte, este responsabilitatea presedintelui Hollande si a celorlalti politicieni ai tarii sa preia initiativa.

Hollande sprijina legalizarea sinuciderii asistate

"In ultimii 20 de ani, sondajele din Franta au arata ca 90% dintre cetateni sunt de accord cu eutanasia. Este randul politicienilor, care sunt alesi de oameni, sa faca ceea ce au promis", a afirmat Romero, referindu-se la promisiunile din campania electorala a actualului presedinte.

Romero nu se teme de reactia Bisericii Catolice, care a organizat ample manifestatii si impotriva legalizarii casatoriilor intre persoanele de acelasi sex. El sustine ca aceasta masura va afecta pe toata lumea, iar marea majoritate a francezilor deja s-au pronuntat in favoarea adoptarii sale.

Sinuciderea asistata, legala in Elvetia, permite medicilor sa le ofere pacientilor substante letale pentru a-si pune capat zilelor, fara insa a putea interveni in savarsirea actului. Eutanasia merge un pas mai departe, permitand si doctorilor sa administreze dozele letale. Aceasta practica, legala in Olanda, Belgia si Luxemburg, este si cea mai controversata.

Vot istoric in Europa. Senatul belgian a aprobat eutanasierea copiilor grav bolnavi

Hollade a promis, in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2012, ca va avea in vedere legalizarea eutanasiei, iar potrivit ultimelor date masura s-au bucura de o ampla sustinere in randul francezilor. Un sondaj realizat recent de compania privata Ifop arata ca 92% dintre cetatenii francezi chestionati cu privire la eutanasie erau in favoarea acestei practici "in cazul persoanelor diagnosticate cu boli incurabile" care isi doresc sa moara.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sinucidere asistata Franta, #legalizare sinucidere asistata, #eutanasia legala , #Franta