Raport ingrijorator: Unul din 3 francezi recunoaste ca e rasist. Rromii, principala tinta

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 21:56
5554 citiri
Raport ingrijorator: Unul din 3 francezi recunoaste ca e rasist. Rromii, principala tinta

O mare parte a cetatenilor din Franta se considera rasisti, intr-o anumita masura, arata un raport publicat recent, sugerand ca nivelul intolerantei fata de imigranti se afla intr-o continua crestere in Hexagon.

Raportul, realizat de Comisia Nationala Consultativa pentru Drepturile Omului din Franta (CNCDH), urmareste in fiecare an nivelul rasismului si al intolerantei in randul populatiei franceze, calculele fiind bazate pe rezultatele sondajelor de opinie, informeaza The Local.

Raportul evidentiaza, pentru al patrulea an consecutiv, cresterea ingrijorarii populatiei fata de fenomenul imigratiei, aceasta atingand cel mai mare nivel din 2002.

Potrivit raportului, 35% dintre francezi admit faptul ca sunt "destul de" sau "putin" rasisti. Rezultatele au fost publicate in aceasta saptamana, dupa ce partidul anti-imigrationist, Frontul National, a obtinut cel mai bun rezultat din istorie, castigand conducerea a 11 localitati din tara.

Una dintre cele mai grave concluzii ale raportului este insa aceea ca sase din zece francezi sunt de parere ca "anumite comportamente justifica uneori reactiile rasiste", facand astfel scuzabile opiniile discriminatorii, afirma Louis-Georges Tin, presedintele unei asociatii ce lupta pentru apararea drepturilor persoanelor de culoare.

Acesta mai crede ca trendul ascendent pe care se afla Frontul National este in stransa legatura cu cel al intolerantei fata de imigranti, insa problema rasismului in Franta nu este limitata doar la extrema dreapta.

Rromii au luat locul nord-africanilor

Christine Lazerges, presedintele CNCDH, sustine insa ca, in pofida datelor ingrijoratoare, rasismul din Franta se afla pe o panta descendenta. "Vremea ratonnades-lor (atacuri violente asupra imigrantilor nord-africani) a trecut, insa rasimul existent in prezent este mai ascuns si penetreaza toate nivelurile societatii", spune Lazerges.

"Tapii ispasitori din prezent sunt, in principal, rromii, care au fost stigmatizati inclusiv de guvern, alaturi de musulmanii nord-africani", mai crede aceasta.

Din ce in ce mai multi francezi considera ca politicile pentru integrarea imigrantilor nu functioneaza, procentul acestora crescand de la 56% in 2012, la 63% in 2012. Islamul este, de asemenea, si cea mai putin atragatoare religie in Franta, 80% dintre cetatenii tarii sustinand ca purtarea valului pe cap reprezinta o problema pentru societatea lor.

Si comunitatea rroma a inregistrat o scadere a imaginii in randurile francezilor, 85% dintre acestia fiind de parere ca adultii din aceasta comunitate isi exploateaza copiii, in crestere fata de 75% in 2012.

Pentru Lazerges, rezutatele cercetarii arata o scadere a gradului de toleranta fata de persoanele diferite, precum si o atitudine sfidatoare fata de campaniile anti-rasism, vazute ca o incercare de cenzurare, ceea ce face ca organizatiile din acest domeniu sa aiba mare dificultate in atragerea sprijinului populatiei.

Citeste si:
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Fostul președinte PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, despre dorinţa PSD de a se introduce o cotă progresivă, că Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, şi ceea ce...
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Fenechiu susține că PNL nu e dispus să renunțe la cota unică de impozitare: ”A adus mult progres în România”
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL nu este dispus să renunţe la cota unică de impozitare şi consideră că partidul este pus în dificultate de faptul că PSD a adus...