Referendum pentru apartenenta la UE, si in Franta?

Vineri, 29 Mai 2015, ora 20:03
4075 citiri
Referendum pentru apartenenta la UE, si in Franta?

Formatiunea franceza de extrema-dreapta Frontul National a cerut un referendum privind apartenenta tarii la Uniunea Europeana, in acelasi timp in care va avea loc votul si in Marea Britanie.

Florian Philippot, europarlamentar si vicepresedinte al partidului, a sustinut joi ca presedintele Francois Hollande "ar trebui sa urmeze exemplul britanic" si "sa urmeze calendarul evidentiat de vecinii nostri de peste Canal", informeaza EU Observer.

"A venit vremea sa intrebam pe toata lumea din Europa - 'da' sau 'nu'", sustine Philippot.

Iese Marea Britanie din UE? Noutati despre referendum, Cameron pleaca in turneu de lobby

Acesta a adaugat ca premierul britanic David Cameron, care se afla in turneu in capitalele europene pentru, "cu acest turneu s-a pus intr-o pozitie puternica de a cere reforme reale".

Europarlamentarul a mai spus ca, daca Hollande refuza sa sustina un asemenea referendum, Frontul National va pune un vot privind apartenenta la UE "in inima" campaniei electorale prezidentiale din anul 2017.

Europenii din afara Marii Britanii nu vor putea vota la referendumul pentru apartenenta la UE

Politicianul francez a dat exemplul Elvetiei si a pus apartenenta Frantei la NATO si la spatiul Schengen, precum si tratatul de liber schimb UE-SUA, printre alte potentiale subiecte de vot.

Frontul National, partid eurosceptic si anti-imigratie, a obtinut cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare din urma cu un an, cu 25 la suta din voturi, precum si la alegerile locale care au avut loc in acest an in Franta.

La randul sau, Partidul Conservator britanic a publicat joi intrebarea ce ar urma sa fie pusa la referendumul din anul 2017: "Ar trebui sa ramana Marea Britanie membru al Uniunii Europene?". David Cameron a vizitat Franta, Olanda si Danemarca, in ultimele doua zile.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...