Romania in Spatiul Schengen? Olanda ne tine in sah si evita intrebarile jurnalistilor

Joi, 08 Aprilie 2021, ora 10:11
6753 citiri
Romania in Spatiul Schengen? Olanda ne tine in sah si evita intrebarile jurnalistilor

Euronews trateaza intr-un material amplu subiectul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

Una dintre marile probleme o reprezinta timpul de asteptare al transportatorilor la granita din Ungaria si Romania. In 2019, dupa o zi de sarbatoare, cozile dintre cele doua tari au durat aproape o saptamana. "In ciuda faptului ca exista un singur ghiseu, controlul de iesire din Romania si cel de intrare in Ungaria este efectuat de autoritatile din ambele tari, iar uneori, fiecare autoritate are un obiectiv divers de control, astfel incat se pot forma cozi foarte mari", a declarat pentru Euronews Radu Dinescu, presedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania.

Dinescu a explicat pentru Euronews ca o coada lunga inseamna intre 20 si 30 de kilometri. Chiar si atunci cand lucrurile decurg bine, in anumite momente din timpul saptamanii exista cozi de 8-10 km, ceea ce inseamna un timp de asteptare cuprins intre patru si zece ore pentru soferi. Iar pandemia a inrautatit situatia.

Au trecut 10 ani de cand au inceput discutiile despre aderarea Romaniei, stat membru al UE din 2007, la zona Schengen. Bucurestiul e in aceeasi situatie cu Bulgaria si Croatia, care au aderat la UE in 2007, respectiv in 2013, insa nu au intrat inca in Spatiul Schengen.

Si la frontiera dintre Bulgaria si Grecia sau la cea dintre Croatia si Slovenia se inregistreaza intarzieri uriase.

Prim-ministrul Romaniei, Florin Citu, a spus ca spera ca pana in 2024, Romania va intra in zona comerciala Schengen. Problema, spune Citu, ar fi raportul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) al Romaniei privind coruptia, care ar fi trebuit sa fie publicat in 2020, insa a fost amanat pentru anul acesta. Daca va fi favorabil, spune Citu, atunci discutiile privind Schengen vor incepe anul acesta.

Se stie foarte bine ca primul ministru al Olandei, Mark Rutte, este cel care se opune, invocand tot argumentele legate de lupta impotriva coruptiei si a statului de drept. Citu a discutat anul acesta cu Rutte, insa nu a spus daca acesta continua sa-si mentina pozitia.

"Am analizat perspectivele promitatoare de colaborare intre Romania si Olanda, focusandu-ne pe consolidarea relatiilor economice si pe promovarea dialogului politic. Am spus ca, fara umbra de dubiu, Romania este pregatita sa intre in zona Schengen", a declarat Citu. Biroul lui Rutte nu a raspuns la numeroasele cereri ale Euronews de a comenta acest aspect.

Votul care permite unei tari sa intre in Spatiul Schengen trebuie sa fie unanim, iar dat fiind ca Rutte nu si-a dezvaluit intentiile, nu este clar ce se va intampla.

Teoria concurentei

Dar in timp ce olandezii au citat coruptia drept motivul principal pentru care Romania nu a aderat la blocul Schengen, multi romani au alta teorie, fiind convinsi ca Olanda nu ar fi atat de preocupata de statul de drept, cat de concurenta facuta de portul Constanta, dat fiind ca portul olandez Rotterdam e cel care domina in prezent comertul maritim din Europa.

"La nivel local, exista voci care vorbesc despre interesele economice si politice ale unor tari membre", spune Dinescu.

Citeste si:
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...