Sefa extremistilor francezi, Marine Le Pen, despre candidatura lui Munteanu: Este bine sa avem in politica si oameni cu discurs nationalist

Luni, 18 Aprilie 2016, ora 09:59
3372 citiri
Sefa extremistilor francezi, Marine Le Pen, despre candidatura lui Munteanu: Este bine sa avem in politica si oameni cu discurs nationalist

Presedintele Frontului National, Marine Le Pen, a declarat ca este bine sa fie in politica si oameni cu "un discurs nationalist si orientat spre popor", intrebata ce parare are despre intrarea in cursa pentru Primaria Bucuresti a unui candidat criticat pentru nationalismul afisat, Marian Munteanu.

Le Pen a participat in weekend la Sinaia la conferinta "Europa Noastra, Europa Natiunilor", alaturi de liderii altor partide nationaliste din mai multe tari europene.

Liderii de extrema dreapta din Europa se reunesc la Sinaia: Marine Le Pen, invitat de onoare

Intr-un interviu acordat Adevarul, Le Pen a fost informata despre faptul ca in Romania cel mai mare partid de dreapta si-a desemnat la alegerile pentru Primaria Bucurestiului un candidat criticat pentru nationalismul afisat, Marian Munteanu.

Ea a declarat ca nu a urmarit cazul, dar incearca sa urmareasca politica din Romania.

"Eu cred ca in ultimul timp are loc ascensiunea unui adevarat curent nationalist pe intreg teritoriul UE. Este bine sa fie si astfel de oameni in politica, cu un discurs nationalist si orientat spre popor. Nationalismul de care vorbesc se poate traduce printr-o opozitie la deriva totalitara a UE. UE vrea sa dicteze totul prin Comisia Europeana, prin directivele economice. Unde e suveranitatea statelor?", a continuat Le Pen.

Marian Munteanu, fostul lider al Pietei Universitatii in timpul manifestatiilor din 1990, a fost desemnat de PNL candidatul la functia de primar al Capitalei, pe 12 aprilie, dupa retragerea din cursa electorala a lui Cristian Busoi si a lui Ludovic Orban.

Candidatura lui Munteanu a atras numeroase critici din partea societatii civile, dar si a unor membri ai PNL.

Deputat liberal: Nu il voi sustine pe Munteanu. E o piramidala imbecilitate

Cristian Preda cere PNL sa retraga candidatura lui Munteanu: Ridicolul i-a coplesit

Mai multe organizatii neguvernamentale, intre care Institutul de Politici Publice (IPP), Societatea Academica Romana (SAR), Romani Criss si ACCEPT, au dat publicitatii un "Apel pentru democratie si valori europene", in care cer PNL retragerea candidaturii lui Marian Munteanu, aratand ca acesta "a avut si are simpatii pentru curente de orientare fascista, de care nu s-a dezis niciodata" si "promoveaza un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice si chiar constitutionale".

PNL, somat sa-l retraga pe Munteanu: Ii dati ocazia sa isi expuna ideile nocive, discursul ortodox-fundamentalist

Si reprezentantii Institutului "Elie Wiesel" au sustinut ca Marian Munteanu prezinta "un motiv de ingrijorare", dupa ce acesta a declarat: "Nu prea exista antisemitism, mai degraba xenofobie. Toti suntem filosemiti pentru ca suntem crestini".

Institutul "Elie Wiesel": Persoana publica Marian Munteanu prezinta un motiv de ingrijorare

De la anuntarea candidaturii, Marian Munteanu a facut o serie de declaratii in sprijinul Bisericii Ortodoxe Romane.

El a spus ca credinciosii au nevoie de Catedrala Mantuirii Neamului asa cum au microbistii de Arena Nationala sau iubitorii teatrului de un Teatru National Renovat, proiecte fata de care nu a fost niciun protest.

Munteanu: Merita si credinciosii Catedrala Mantuirii, asa cum merita si microbistii Arena Nationala

El a mai declarat ca cei care au protestat fata de Patriarhie in urma incendiului din Colectiv ar trebui sa ajute persoane nevoiase timp de mai multi ani si sa se spovedeasca, pentru ca parerea lor despre Biserica sa fie ascultata.

Marian Munteanu, despre protestele la Patriarhie, dupa Colectiv: Sa ajute saracii 20 de ani, apoi vom asculta parerea lor

Munteanu a raspuns pe Facebook acuzatiilor de antisemitism la adresa sa.

Marian Munteanu raspunde acuzatiilor ca ar fi simpatizant legionar si antisemit

"Nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata antisemit. Nu sunt, nu am fost si nu voi fi niciodata xenofob. Sunt solidar cu suferinta poporului evreu, lovit de holocaustul provocat de nazism, la fel cum sunt marcat de suferinta romanilor si a celorlalte popoare lovite de teroarea bolsevismului. (...) Actul de a dispretui si de a batjocori demnitatea unui om in virtutea identitatii si apartenentei sale o consider o barbarie si un act de crima", a scris pe Facebook Marian Munteanu.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...