Sefa FMI, Christine Lagarde, inculpata pentru neglijenta

Miercuri, 27 August 2014, ora 12:30
14399 citiri
Sefa FMI, Christine Lagarde, inculpata pentru neglijenta

Christine Lagarde, sefa FMI, a fost inculpata in Franta pentru neglijenta. Dosarul vizeaza un caz de coruptie din 2007-2008, perioada in care aceasta era ministru de Finante.

Curtea de Justitie de la Paris a luat aceasta decizie miercuri, dupa ce, cu o zi inainte, Lagarde a fost audiata pentru a patra oara in acest proces, informeaza Le Monde.

Fostul ministru, in prezent directorul FMI, este acuzat ca, in 2007, si-ar fi folosit influenta pentru a-l ajuta pe omul de afaceri Bernard Tapie sa beneficieze de despagubiri de circa 400 de milioane de euro, in cadrul unui proces de arbitraj, informeaza AFP.

La aflarea vestii, Christine Lagarde a declarat ca exclude din start ideea de a demisiona din fruntea FMI, la conducerea caruia se afla din 2011. "Ma intorc la lucru la Washington in aceasta dupa-amiaza", a precizat ea.

Surse din apropierea directorului FMI au declarat pentru Reuters ca Lagarde "considera decizia total nefondata si l-a insarcinat pe avocatul sau sa depuna recurs".

Lagarde este acuzata de magistrati ca a preferat un arbitraj - justitie privata - in locul unui proces public, decizie luata de fostul ministru in toamna anului 2007, informeaza Le Monde.

Alte cinci persoane au fost deja inculpate in acest dosar, printre care Berard Tapie si fostul director de cabinet al Christinei Lagarde.

Scandalul vine pe fondul schimbarii Guvernului de la Paris.

Franta are un nou Guvern - cine a ramas pe dinafara (Video)

Un proces care dureaza de sapte ani

Judecatorii au decis sa o puna sub acuzare pe Christine Lagarde, apreciind ca nu a gestionat corespunzator banii publici in cazul litigiului dintre Bernard Tapie si banca Credit Lyonnais, careia omul de afaceri ii vanduse compania Adidas, in 1993.

Christine Lagarde, audiata de Curtea franceza de Justitie in cazul Tapie

Credit Lyonnais a revandut compania la un pret mult mai mare, iar magnatul Tapie, un apropiat al fostului presedinte francez Nicolas Sarcozy, a acuzat banca de frauda.

Credit Lyonnais a ajuns in faliment si a fost cumparata de fosta concurenta Credit Agricole, in 2003.

La sugestia presedintelui Sarkozy, in 2007, o comisie din cadrul Ministerul de Finante a preluat cazul, iar in urma deciziei acesteia, Bernard Tapie a primit despagubiri mai mari decat ar fi primit daca dosarul sau ar fi fost solutionat de instanta.

C.B.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...