Ziare.com

Senatul francez a adoptat Legea pensiilor, in ciuda protestelor

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 09:09

   

Senatul francez a adoptat Legea pensiilor, in ciuda protestelor
Senatul francez a adoptat vineri seara in prima lectura proiectul controversat al Legii pensiilor, ce a generat ample miscari greviste si de protest, votul definitiv urmand sa fie dat saptamana viitoare.

Textul ridica de la 60 la 62 de ani varsta legala de pensionare si de la 65 la 67 de ani varsta ce permite incasarea integrala a pensiei. Proiectul a primit 177 de voturi pentru si 153 impotriva. Grupul partidului de guvernamant, UMP, care, spre deosebire de Adunarea Nationala, nu detine majoritate absoluta in Senat, dar si o mare parte a grupului Uniunii de Centru (UC) au votat pentru reforma. Grupurile opozitiei de stanga, ce au dat o lunga batalie impotriva proiectului de lege, au votat impotriva.

Votul Senatului urmeaza dupa cel din Adunarea Nationala.

La inceputul saptamanii viitoare, cele doua camere - prin intermediul comisiei parlamentare mixte - se vor pune de acord asupra textului definitiv si votul final va avea loc in fiecare camera in intervalul marti - joi. Joi, 28 octombrie, ca si pe 6 septembrie sunt prevazute noi zile de actiuni sindicale.

Vineri, mobilizarea protestatarilor pare sa se fi diminuat, dar totusi privirea intregii lumi s-a atintit asupra Senatului francez, care de obicei munceste in discretie, scrie cotidianul Sud-Ouest, remarcand interesul mediatic iesit din comun. Televiziunile chineza, braziliana, rusa si chiar al-Jazeera au venit sa urmareasca votul, interesul planetar fiind starnit, bineinteles, mai putin de dezbaterile propriu-zise, cat de imaginile rafinariilor blocate sau ale jandarmilor in actiune.

Reforma pensiilor din Franta, care practic prelungeste cu doi ani varsta de pensionare, a fost una dintre cele mai contestate masuri de austeritate din Europa. In afara de perturbarile din transporturi, autoritatile franceze s-au confruntat cu o greva de 11 zile la cele 12 rafinarii ale tarii.

Citeste mai multe despre legea pensiilor Franta senat Franta legi
Sursa: rNews

Articol citit de 1021 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

A ceda in fata protestelor e ca si cum un Stat ar ceda in fata amenintarilor teroristilor

Si daca francezii protesteaza ca de la 60 de ani se vor pensiona la 62, atunci ce sa mai zica altii care de la 65 se vor pensiona, prin lege, la 70?
Francezii protesteaza de prea mult bine, multi rosii si la ei, mostenire socialista:-)

 

Legea franceza este similara cu cea americana

O lege corecta.
Trebuie ca si senatul Romaniei,acum, sa modifice legea pensiilor in concordanta cu cea americana, dar aplicabila treptat incepand din 2015 pentru varsta majorata.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor