Senatul francez a adoptat Legea pensiilor, in ciuda protestelor

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 09:09
1590 citiri
Senatul francez a adoptat Legea pensiilor, in ciuda protestelor

Senatul francez a adoptat vineri seara in prima lectura proiectul controversat al Legii pensiilor, ce a generat ample miscari greviste si de protest, votul definitiv urmand sa fie dat saptamana viitoare.

Textul ridica de la 60 la 62 de ani varsta legala de pensionare si de la 65 la 67 de ani varsta ce permite incasarea integrala a pensiei. Proiectul a primit 177 de voturi pentru si 153 impotriva. Grupul partidului de guvernamant, UMP, care, spre deosebire de Adunarea Nationala, nu detine majoritate absoluta in Senat, dar si o mare parte a grupului Uniunii de Centru (UC) au votat pentru reforma. Grupurile opozitiei de stanga, ce au dat o lunga batalie impotriva proiectului de lege, au votat impotriva.

Votul Senatului urmeaza dupa cel din Adunarea Nationala.

La inceputul saptamanii viitoare, cele doua camere - prin intermediul comisiei parlamentare mixte - se vor pune de acord asupra textului definitiv si votul final va avea loc in fiecare camera in intervalul marti - joi. Joi, 28 octombrie, ca si pe 6 septembrie sunt prevazute noi zile de actiuni sindicale.

Vineri, mobilizarea protestatarilor pare sa se fi diminuat, dar totusi privirea intregii lumi s-a atintit asupra Senatului francez, care de obicei munceste in discretie, scrie cotidianul Sud-Ouest, remarcand interesul mediatic iesit din comun. Televiziunile chineza, braziliana, rusa si chiar al-Jazeera au venit sa urmareasca votul, interesul planetar fiind starnit, bineinteles, mai putin de dezbaterile propriu-zise, cat de imaginile rafinariilor blocate sau ale jandarmilor in actiune.

Reforma pensiilor din Franta, care practic prelungeste cu doi ani varsta de pensionare, a fost una dintre cele mai contestate masuri de austeritate din Europa. In afara de perturbarile din transporturi, autoritatile franceze s-au confruntat cu o greva de 11 zile la cele 12 rafinarii ale tarii.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#legea pensiilor Franta, #senat Franta legi , #Franta
Comentarii