Spania critica Franta, pentru atitudinea fata de rromii din Romania

Sambata, 07 August 2010, ora 21:06
1903 citiri
Spania critica Franta, pentru atitudinea fata de rromii din Romania
Foto: arhiva

In contextul in care Franta incepe evacuarea asezarilor ilegale ale rromilor, presa din spania critica in termeni categorici politica pesedintelului Sarkozy, despre care afirma ca transfera responsabilitatea individuala, colectivitatii, ceea ce este inuman si neconstitutional.

Cotidianul El Pais scrie despre faptul ca prima astfel de evacuare a avut loc fara incidente in asezarea din Saint-Etienne, in estul tarii, unde locuiau din luna mai, inconditii precare, aproximativ 100 de rromi romani si bulgari.

"Nu deranjau pe nimeni", a declarat Marie-Pierre Manevy, citat de El Pais, reprezentatul unei asociatii de solidaritate cu tiganii. "Terenul pe care stateau era oferit de autoritati, avand in vedere ca legislatia prevede ca orice localitate cu peste 5.000 de locuitori sa rezerve zone de primire unde se pot instala rromii ori calatorii in general", scrie El Pais.

Razboiul lui Sarkozy cu rromii din Romania si Bulgaria

Publicatia spaniola scrie ca, la doar zece kilometri de Turnul Eiffel, Pierrette si Julius, tigani din Romania isi spala rufele cu apa care curge din reteaua de canalizare urbana. Ei au fost primiti de Franta, observa cotidianul spaniol, iar acum presedintele conservator Nicolas Sarkozy ii considera incomozi pentru ca pot provoca delincventa.

Au ajuns aici, in tara libertatii, egalitatii si fraternitatii, in 1999, dupa ce au fost expulzati din Germania, si fac parte dintr-o comunitate nomada. "Suntem de 10 ani in Franta. Suntem nomazi pentru ca maniera noastra de a vedea viata si cultura noastra ne fac astfel. Dar niciodata niciun politist nu ne-a reprosat nimic. Nu facem niciun rau, avem legile si cultura noastra si ne-ar placea sa fim respectati. De ce trebuie sa ne expulzeze?" spun ei.

La randul sau, cotidianul El Mundo citeaza din declaratiile lui Michel Rocard, membru al Partidului Socialist, fost premier, care sustine, legat de noile masuri in materie de siguranta adoptate de administratia Sarkozy, ca "asta nu s-a mai intamplat de la nazisti incoace". "Legea asupra delincventei a trecut de la responsabilitatea individuala la cea colectiva. Asa ceva nu s-a mai intamplat de la epoca nazistilor. Stiu ca presedintele cauta in special o lovitura cu efect, dar intentiile lui sunt scandaloase", a spus Rocard.

Cotidianul spaniol aminteste ca declaratiile lui Rocard coincid cu prima evacuare a unei tabere ilegale de tigani romani, din Saint-Etienne - operatiune la care nu a fost permisa prezenta niciunui jurnalist.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#rromi, #Franta Spania , #Franta
Comentarii