Tot mai multi evrei parasesc Franta

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 22:44
6738 citiri
Tot mai multi evrei parasesc Franta

Tot mai multi evrei din Franta parasesc aceasta tara pentru a se indrepta spre Israel.

Astfel, in 2012, au plecat 1.907 cetateni, pentru ca in 2013 sa li se alature alti 3.288. Din ianuarie pana in martie anul curent, 1.407 evrei au luat respectiva decizie, reprezentand o cifra de patru ori mai mare raportata la aceeasi perioada a anului trecut

Cifrele au fost oferite recent de Agentia Evreiasca pentru Israel, organism avand ca sarcina sa sa se ocupe de instalarea compatriotilor pe pamant israeliean, scrie Direct Matin.

Tineri necasatoriti, familii reintregite sau pensionari, mai toate categoriile sociale sunt atrase in prezent de o viata noua la Tel Aviv, Netanya sau Ierusalim.

Un climat care deranjeaza

Mai multe motive stau la originea acestui val de plecari, conform lui Ariel Kandel, directorul Agentiei mentionate, insa, cu precadere, climatul "anisemit care domneste actualmente in Franta pentru comunitatea evreiasca", (n.red. - estimata la 500.000 de membri) a punctat oficialul.

Diferitele observatii scandaloase postate in 2012 pe Twitter prin hashtag-ul #UnBonJuif, (un concurs de glume antisemite), polemicile nascute din gestul "quenelle" (nazist) sau recenta agresare a unor tineri evrei in apropierea unei sinagogi din Creteil sunt numai cateva triste demonstratii in acest sens.

"Evreii care traiesc in Franta de 2.000 de ani au obosit sa fie tinta numeroaselor atacuri", sustine Roger Cukierman, presedintele Consiliului Reprezentativ al Institutiilor Evreiesti din Franta (CRIF).

Dificultatile economice cu care se confrunta Franta

La fel de reale sunt dificultatile economice pe care le cunoaste Franta in prezent, cum ai fi somajul si stagnarea cresterii economice, potrivit lui Ariel Kandel.

Astfel, Israelul, supranumit "natiunea start-up", est perceput ca statul unde totul este posibil.

Situatia din alte tari

Anul trecut, 2.852 evrei din SUA au parasit tara, fata de 3.070 in 2012. Comunitatea evreiasca americana este cea mai mare din lume, fiind estimata la aproximativ 6-7 milioane de persoane.

Din Regatul Unit al Marii Britanii, tara in care comunitatea evreiasca numara 300.000 de oameni, au plecat 524 anul trecut, comparativ cu 698 in 2012.

In Belgia, din cei 40.000 de evrei, 259 au plecat spre Israel in 2013, fata de 162 in 2012.

Citeste si:
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Senatoarea Diana Şoşoacă s-a afişat luni, 6 decembrie, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării Constituţiei, cu o botniţă, susţinând că drepturile şi libertăţile...
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, 6 decembrie, că va lua toate măsurile necesare pentru ca România să treacă prin această criză provocată de pandemia de COVID-19. De asemenea, cu...