Traficul de caini, o afacere murdara si banoasa

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 15:51
3673 citiri
Traficul de caini, o afacere murdara si banoasa
Foto: Arhiva

Brigitte Bardot, renumita vedeta a cinematografului de altadata, in prezent protectoarea celui mai credincios prieten al omului - cainele - s-a facut din nou remarcata, luand apararea unor patrupede maltratate de niste femei fara inima, chiar in mijlocul Europei.

Femeile provin din Lituania si detin in Franta o haita de caini, aflati "intr-o stare mizerabila", informeaza Le Figaro.

Vedeta ecranelor de odinioara, astazi reprezentanta fundatiei Bardot, impreuna cu prietena sa Dany Saval, sotia cunoscutului jurnalist francez si comentator TV Michel Drucker, au depus martea trecuta o plangere in fata procurorului general al Frantei, impotriva nemiloaselor posesoare ale cainilor.

De notat ca nici Dany Saval nu este o anonima. Dimpotriva, opinia publica o cunoaste si pe ea ca artista de prestigiu, protagonista a 23 filme si fondatoare a organizatiei "Liza", constituita cu aceleasi scopuri caritabile.

Cele doua societati s-au constituit parte civila, cerand decaderea din drepturi a proprietarelor haitei si incredintarea custodiei lor celor doua fundatii.

Asa cum sustine Dany Saval, ea este cea care a descopeit initial cativa catei "deshidratati si depozitati in saci de plastic, ca niste cartofi". Apare legitima intrebare: ce nevoie aveau lituanienele sa adune cainii cu sacul?

Pana sa se clarifice aceasta situatie fara raspuns, Brigitte Bardot a si preluat cainii in custodie, n-a asteptat sentinta tribunalului si i-a cazat imediat in stabilimentele fundatiei sale, unde le sunt asigurate toate conditiile de trai, ca sa zic asa, cat mai omeneste posibil.

Cainii fara frontiere

Intre timp, a inceput sa se clarifice si problema. La numaratoare, cainii n-au iesit putini: vreo douazeci. Logica spune ca detinatoarele celor douazeci de caini nu erau nici maniace, nici iubitoare sau colectionare de animale. Erau pur si simplu traficante.

Traficul cu caini este usor de practicat, animalele nu sunt controlate la frontiera si o pot trece fara probleme, mai ales daca sunt dresate pentru aceasta.

Interesata insa numai de soarta animalelor si de nimic altceva, Saval, sotia jurnalistului Michel Drucker, a declarat presei, laconic:

"Doresc ca justitia sa nu incredinteze cainii acestor femei (lituaniene n.r.) Sa-i lase definitiv sub protectia mea".

Traficul fara frontiere

Iar declaratia vedetei Brigitte Bardot pune, de fapt, punctul pe "i":

"Eu denunt de 20 de ani ilegalitatea traficului cu caini provenind din Europa de Est. Apelez la ministrul de Interne, la cel al Agriculturii si la prefectul Parisului sa-si faca datoria in aceasta problema, care se desfasoara sub nasul lor, iar ei n-o observa", spune Bardot.

Ca sa inteleaga autoritatile cum vede ea problema, Brigitte Bardot a adaugat o observatie atat de surprinzatoare, incat nici n-as mentiona-o, daca n-as sti ca-i apartine unei personalitati de mare vaza:

"Traficul cu animale este a treia mare afacere globala, dupa cea cu droguri si cea cu arme".

Italienii au un proverb, cunoscut in intreaga lume: "se non e vero, e ben trovato". Am zice, pe limba noastra, chiar daca nu este perfect adevarat, gaselnita e buna. Adica, s-ar putea ca aici sa fie un sambure de adevar.

E greu de spus in care parte a Europei este samburele de adevar, dar, daca ne uitam pe toata harta estului, observam ca, vorba poetului, e lung pamantul, ba e lat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#trafic caini rasa, #Brigitte Bardot trafic caini, #Brigitte Bardot caini Paris , #Franta