Solutia unui primar din Franta: Transportul gratuit in comun face minuni pentru trafic

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 10:15
8640 citiri
Solutia unui primar din Franta: Transportul gratuit in comun face minuni pentru trafic
Foto: dunkirk-tourism.com

Orasul francez Dunkirk se bucura, de o luna, de un proiect care il transforma in cel mai mare oras european care ofera transport public gratuit atat rezidentilor, cat si turistilor.

La o luna de la implementarea proiectului, masura face minuni, scrie The Guardian.

Cu o luna in urma, Dunkirk - cu o populatie de 200.000 de oameni - a devenit cel mai mare oras din Europa care ofera transport public gratuit. Nu exista tramvaie, troleibuze sau trenuri, insa autobuzele de tip Hop-On-Hop-Off sunt accesibile si gratuite - nu e nevoie de bilete sau abonamente, nici pentru localnici, nici pentru turisti.

Sistemul e inspirat din Tallinn, Estonia, care in 2013 a devenit prima capitala europeana care oferea gratuitate la mijloacele de transport in comun (autobuze, tramvaie si troleibuze), dar numai pentru rezidenti.

Primarul din Dunkirk, Patrice Vergriete, spune ca proiectul este un "succes coplesitor", numarul calatorilor crescand cu 50% pe anumite rute, iar cu 85% pe altele.

Vergriete sustine ca este o reusita pentru orasul sau, unde anterior 65% dintre calatorii erau facute cu masina, 5% cu autobuzul si 1% cu bicicleta. Restul de 29% constau in mersul pe jos.

Traseele de autobuze au fost prelungite si au fost introduse benzi speciale si prioritate autobuzelor in centrul orasului. In plus, au fost aduse 40 de autobuze noi, astfel ca in oras circula acum 140 de autovehicule.

"Cresterea numarului de pasageri de cand am acordat gratuitate ne-a surprins; acum trebuie sa ii si pastram. Incercam sa-i facem pe oameni sa se uite la autobuze intr-un mod diferit. Am reintrodus autobuzul in mintea oamenilor ca mijloc de transport si asta le-a schimbat atitudinea", mai afirma edilul francez.

Ce spun localnicii

Doua femei, care erau straine pana acum cateva zile, stau la taifas intr-un autobuz. Una dintre ele recunoaste ca uneori merge cu autobuzul doar pentru ca ii place. Un tanar isi incarca telefonul la una dintre prizele din mijlocul de transport.

Intr-un alt autobuz, Claude Pointart in varsta de 65 de ani se bucura ca ii raman mai multi bani din pensie: "Economisesc bani. Masinile vin la fiecare 10 minute si nu am mult de asteptat. Multa lume merge acum cu autobuzul, asa ca daca vrei sa stai jos pe scaun trebuie sa eviti orele de varf. Totusi, cred ca e un lucru extrem de bun", a povestit femeia pentru publicatia citata, laudand proiectul.

Intr-un alt autobuz, calatorii se urca zambind soferului si ii spun cu veselie "bonjour".

Unele autovehicule au culori vibrante - sunt roz, portocalii, verzi, galbene si albastre, iar tapiteria scaunelor se potriveste cu acestea. In plus, autobuzele au wi-fi, iar autoritatile locale chiar iau in calcul sa introduca jocuri interactive, o camera foto pentru selfie-uri sau ecrane interactive unde poti face diverse teste.

Un alt francez, in varsta de 51 de ani, povesteste ca, inainte ca transportul public sa fie gratuit, nu mergea aproape deloc cu autobuzul, insa, de cand au crescut si preturile la combustibil, acum merge cu el zilnic.

"Inainte nu circulam deloc cu autobuzul. Era bataie de cap cu abonamentele si biletele. Acum las masina acasa si merg cu el la munca si acasa. Este atat de usor", spune cetateanul.

Raspandirea transportului public gratuit

Oricum, transportul urban gratuit se raspandeste, mai noteaza The Guardian.

Intr-un studiu realizat de Wojciech Keblowski, expert in cercetare urbana la Universitatea Libera din Bruxelles, spune ca, in 2017, existau 99 de retele de transport public care ofereau gratuitate: 57 in Europa, 27 in America de Nord, 11 in America de Sud, 3 in China si una in Australia.

Un studiu privind transportul public gratuit realizat de Metropolitics a constatat o crestere a mobilitatii in randul persoanelor mai in varsta si a celor mai tinere, precum si o crestere a sentimentului de libertate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#calatorii gratis autobuzul Dunkirk, #transport public gratuit Franta, #transport public gratuit, #transport public gratuit Dunkirk , #Franta